Page 99 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 99
legközelebbi szomszéd is változtatott rajta, sőt maga az adatközlő is, ha éppen vala
mely komponens nem úgy jött össze, mint máskor. 2 4 8
Ugyanez mondható el az elnevezésről is. Ma a krumplis tésztákat legtöbb helyen
slambuc néven ismerik. Régebben eléggé elterjedt volt az öhön. De nevezték öreg-
tisztának, betyárosnak, öreg lebbencsnek, nyögvenyelőnek, cserászkának, dzsamá-
nak. Az egyes adatközlők minden elnevezés mögött valamilyen apróbb szerkezeti
eltérést is sejtetnek, de ezek az eltérések a tájban teljesen összekeverednek. Lehet az
is, hogy a fogalmi keveredés újabb eredetű, de ma már nehéz lenne kideríteni, hogy
az utóbbi száz esztendő alatt melyik elnevezés milyen régebbit szorított ki. Talán az
egyetlen slambuc név az, melyet 1850 előtt tájunkon nem használtak. 2 4 9 Gyakoribb
variációk:
1. Bográcsban szalonnát izzítottak. Beleforgatták a tésztát és a karikára vágott
krumplit. Vízzel felöntötték, sózták és öregre főzték. (Berettyóújfaluban öhöm, slam
buc).
2. Szalonnát olvasztottak, vízzel felengedték, sózták, belefőzték a krumplit.
Amikor a krumpli félfövésben volt, beletették a tésztát, megsózták s pirosra sütötték.
(Hortobágy, slambuc.)
3. Szalonnát olvasztottak, a zsírban hagymát pirítottak. Beleforgatták a krump
lit, vízzel felöntötték, sózták, végül a tésztával sűrűre főzték. (Hajdúböszörményben
öregtiszta, dzsamé, slambuc, Hajdúnánáson: öhön.)
Ugyanez, csak a zsírban paprikát is oldottak. (Debrecen, Hajdúszoboszló, Haj
dúhadház, Püspökladány, Biharnagybajom: öhön, slambuc; Földes, Konyár: slambuc;
Berettyóújfalu, Biharnagybajom: öreglebbencs, betyáros; Újszentmargita: öregleb
bencs, öhön, slambuc; Újtikos: öhön, slambuc, cserászka stb.)
4. Szalonna helyett disznózsírt, vagy hájat izzítottak (Fülöp, öhön).
5. A pirított szalonnazsírba előbb a tésztát forgatták bele, kissé pirították, vízzel
feltöltötték, sózták, paprikázták, majd végül főzték bele a krumplit. Néha erős pap
rikát is főztek bele. (Kaba, Kismarja, Sáránd, Nagyléta, Tiszacsege, Kornádi, Zsáka,
Hajdúszovát stb.) Neve ugyanolyan változatos, mint az előbbieknél. Hajdúszováton
úgy tudják, hogy ha a tésztát megpirítják, akkor öhön, ha nem, akkor slambuc.
Öregreszelt
A lebbencstészta helyett reszelttésztát főztek a krumplilébe (Újszentmargita,
Püspökladány, Biharnagybajom).
Paprikás galuska
Egyszerű paprikáskrumplit készítettek, s aztán kavart galuskát főztek bele (Deb
recen, Kornádi, Püspökladány, Tiszacsege).
Késsel vágott galuska
A tojással gyúrt tésztát kézben ellapították, s késsel a fövő vízbe beledobálták.
Kockára vágott krumplit főztek, s ezt hagymás zsírban összetörték, majd a megfőtt
galuskával összekeverték (Hajdúböszörmény, Püspökladány).