Page 101 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 101
(tojásos galuska, Hajdúnánás, Tiszacsege, Újszentmargita, Báránd Gáborján), mák
kal (Újszentmargita).
A kolompíros szaggatott galuska egyik változata szerint a krumpli fövése köz
ben szaggatták bele a levébe a galuskát. Amikor megfőtt, fölös levét leszűrték, majd
a galuskára zsírt öntöttek és borsozták (Hajdúszovát). Bárándon káposztával is ették.
Laska
A tészta lényegében ugyanúgy készül, mint a galuska, csak nem kockára, hanem
kb. fél centiméter széles csíkokra vágták. Ismerik szabógallér néven is (Debrecen,
Hajdúböszörmény). Újabb neve metélt. Sok helyen csíknak is mondják. Mindezeket
a hozzáadott ízesítő anyagokkal együtt mondják. Ezek szerint van túrós laska (néhol
tejföllel, tepertővel), mákos laska, diós laska, lekváros laska vagy mocskoslaska,
juhtúrós laska (Zsáka), kapros laska, grízes laska, prézlis laska, sonkás laska, ká
posztás laska, krumplis laska, mazsolás laska (Hajdúnánás), vajaljás túrós laska,
(Újszentmargita).
Nudli
A nudli főtt krumplival, liszttel, sóval, tojással gyúrt tészta, melyből kb. ceruza
vastagságú rudakat sodortak, s ezt 1-2 cm-es kis korongocskákra szétdarabolták. Ha
ezeket a kis korongokat tenyerükben hegyesre sodorták, angyalbögyörő (Biharban és
a Tisza-mellékén), pucu (Tiszacsege, Újszentmargita) néven is ismerik. A tésztát az
tán sós vízben kifőzték, zsírral, prézlivel ízesítve ették. (A német eredetű nudel-nudli
szó valószínűleg csak a XDC. században szorította ki a korábbi magyar elnevezése
ket.)
GOMBÓCOK
A gombócok is krumplis tésztából készültek, de rendszerint kevés liba-, ruca-
zsírt, olvasztott vajat is gyúrtak a tésztába. A jól kigyúrt tésztát elnyújtották, kb.
5x5 cm-es kockákra szétdarabolták. Minden kockába beletették a töltelék anyagot,
majd sarkait összefogva gömb alakúra összesodorták. Forró vízben kifőzték, átöblí
tették, majd zsíros prézlivel összekeverték. Legtöbben sósán szerették, de néhány he
lyen az újabb időben cukrozzák. A tölteléktől függően beszélhetünk szilvás
gombócról, lekváros gombócról, egy-két adat van a túrós gombócról. A szilvát min
dig kimagvalva tették a gombócba. Hajdúszováton a mag helyébe fahéjas cukrot tet
tek. Minden helységben ismert.