Page 101 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 101

(tojásos  galuska,  Hajdúnánás,  Tiszacsege,  Újszentmargita,  Báránd  Gáborján),  mák­
       kal  (Újszentmargita).
           A  kolompíros  szaggatott  galuska  egyik változata  szerint  a  krumpli  fövése  köz­
       ben  szaggatták  bele  a  levébe  a  galuskát.  Amikor  megfőtt,  fölös  levét  leszűrték,  majd
       a  galuskára  zsírt  öntöttek  és borsozták  (Hajdúszovát).  Bárándon  káposztával  is  ették.

           Laska
           A  tészta  lényegében  ugyanúgy  készül,  mint  a galuska,  csak  nem kockára,  hanem
       kb.  fél  centiméter  széles  csíkokra  vágták.  Ismerik szabógallér  néven  is  (Debrecen,
       Hajdúböszörmény).  Újabb  neve  metélt. Sok  helyen  csíknak is mondják.  Mindezeket
       a hozzáadott  ízesítő  anyagokkal együtt  mondják.  Ezek szerint van túrós  laska  (néhol
       tejföllel,  tepertővel),  mákos  laska,  diós  laska,  lekváros  laska  vagy  mocskoslaska,
      juhtúrós  laska  (Zsáka),  kapros  laska,  grízes  laska,  prézlis  laska,  sonkás laska, ká­
      posztás  laska,  krumplis  laska,  mazsolás laska  (Hajdúnánás),  vajaljás  túrós  laska,
       (Újszentmargita).


           Nudli
           A  nudli  főtt  krumplival,  liszttel,  sóval,  tojással  gyúrt  tészta,  melyből  kb.  ceruza
       vastagságú  rudakat  sodortak,  s  ezt  1-2  cm-es kis korongocskákra  szétdarabolták.  Ha
       ezeket  a kis korongokat tenyerükben  hegyesre sodorták,  angyalbögyörő (Biharban és
       a  Tisza-mellékén), pucu  (Tiszacsege,  Újszentmargita)  néven  is ismerik. A  tésztát  az­
       tán  sós vízben  kifőzték,  zsírral,  prézlivel  ízesítve  ették. (A német  eredetű nudel-nudli
       szó  valószínűleg  csak  a  XDC. században  szorította  ki a  korábbi  magyar  elnevezése­
       ket.)



           GOMBÓCOK
           A  gombócok  is  krumplis tésztából  készültek,  de  rendszerint  kevés  liba-,  ruca-
       zsírt,  olvasztott  vajat  is  gyúrtak  a  tésztába.  A  jól  kigyúrt  tésztát  elnyújtották,  kb.
       5x5  cm-es  kockákra  szétdarabolták.  Minden  kockába  beletették  a  töltelék  anyagot,
       majd  sarkait  összefogva  gömb  alakúra  összesodorták.  Forró  vízben  kifőzték,  átöblí­
       tették, majd  zsíros  prézlivel  összekeverték.  Legtöbben  sósán  szerették,  de néhány  he­
       lyen  az  újabb  időben  cukrozzák.  A  tölteléktől  függően  beszélhetünk  szilvás
      gombócról,  lekváros  gombócról, egy-két  adat van  a túrós  gombócról. A  szilvát  min­
       dig  kimagvalva tették  a gombócba.  Hajdúszováton  a  mag helyébe  fahéjas  cukrot  tet­
       tek.  Minden  helységben  ismert.
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106