Page 97 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 97
Ganca
Ugyanaz, mint a cinke, csak búzaliszt helyett kukoricalisztet szórtak bele. (L.
puliszka krumplival!) (Újtikos, Fülöp)
Savanyú kolompir
A kockára vágott burgonyát kevés sós vízben puhára főzték, miközben babérle
velet raktak bele, majd vereshagymás rántással berántották és ecettel savanyították
(Hajdúhadház, Biharnagybajom, Tiszacsege).
Változata, amikor rántás helyett habarással dúsították. Neve: tejfeles krumpli.
Ha volt, szívesen tettek bele füstölt disznóhúst („belelépett a disznó!"). (Artánd, Kis
marja)
Fojtott krumpli
A krumplit cserépedénybe karikázták, kevés vizet öntöttek rá, megsózták, s sza
lonnát daraboltak a tetejére. Ezután lefedték és kemencében kisütötték (Újszentmar
gita).
Másik változat szerint az összevágott krumplira hagymás, paprikás olajat öntöt
tek, majd amikor megfőtt, aludttejjel, vagy savanyú káposztával ették (Fülöp).
Újkrumpli
A gyenge krumplit megkaparták, lábasba hányták, majd egy darab kisütött há
jat, vagy szalonnát kisütött zsírjával, sok vöröshagymát, csípős paprikát, borsot, pet
rezselyemzöldet tettek rá, s fedő alatt dinsztelték. Vizet egyáltalán nem tettek bele.
Mindenütt ismerték. Fülöpön aludttejjel ették.
Rakottkrumpli
A krumplit héjában megfőzték, lehütütték, meghámozták s vékony karikákra
vágták. Személyenként 1-2 tojást megfőztek, s ezt is karikára vágták. Egy csésze tej
fölbe belekevertek két nyers tojás sárgáját, s a fehérjéből felvert habot. Megsózták,
s zsírral kikent lábasba rétegenként berakták előbb a krumplit és a főtt tojást, majd
ráöntötték a tejfölös keveréket. Tetejére még vajat és zsemlemorzsát is tettek, eset
leg kolbász karikákat, sonka darabkákat is rakhattak közé. Majd a? egészet sütőben
pirosra sütötték. A lehetőségektől függően készíthették szegényesebben, vagy dúsab
ban. Némelyek pirított vereshagymát is tettek bele (Álmosd, Kismarja, Biharfélegy
háza, Konyár, Biharnagybajom, Hajdúhadház, Püspökladány).
Karikánsült krumpli
Télen a hajában főtt krumplit meghűtve karikára vágták, zsíros tepsibe rakták,
mellé oldalast, kolbászt tettek és kemencében kisütötték (Szerep, Biharnagybajom).
Bölcsőkrumpli
A nyers krumplit késsel kivájták, s az így nyert lyukba sóval, borssal, paprikával
ízesített, apróra vágott hagymát töltöttek. Lábasba rakták, tetejére egy darab szalon-