Page 97 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 97

Ganca
          Ugyanaz,  mint  a  cinke,  csak  búzaliszt  helyett  kukoricalisztet  szórtak  bele.  (L.
      puliszka  krumplival!)  (Újtikos,  Fülöp)

          Savanyú  kolompir
          A  kockára  vágott  burgonyát  kevés  sós  vízben  puhára  főzték,  miközben  babérle­
      velet  raktak  bele,  majd  vereshagymás  rántással  berántották  és  ecettel  savanyították
      (Hajdúhadház,  Biharnagybajom,  Tiszacsege).
          Változata,  amikor  rántás  helyett  habarással  dúsították.  Neve:  tejfeles  krumpli.
      Ha  volt,  szívesen  tettek  bele füstölt  disznóhúst  („belelépett  a  disznó!"). (Artánd,  Kis­
      marja)

          Fojtott  krumpli
          A  krumplit  cserépedénybe  karikázták,  kevés  vizet  öntöttek  rá,  megsózták,  s sza­
      lonnát  daraboltak  a  tetejére.  Ezután  lefedték  és kemencében  kisütötték  (Újszentmar­
      gita).
          Másik  változat  szerint  az  összevágott  krumplira  hagymás, paprikás  olajat  öntöt­
      tek,  majd  amikor  megfőtt,  aludttejjel,  vagy  savanyú  káposztával  ették  (Fülöp).


          Újkrumpli
          A  gyenge krumplit  megkaparták,  lábasba  hányták,  majd  egy  darab  kisütött  há­
      jat,  vagy szalonnát  kisütött  zsírjával,  sok  vöröshagymát,  csípős  paprikát,  borsot, pet­
      rezselyemzöldet  tettek  rá,  s  fedő  alatt  dinsztelték.  Vizet  egyáltalán  nem  tettek  bele.
      Mindenütt  ismerték.  Fülöpön  aludttejjel  ették.

          Rakottkrumpli
          A  krumplit  héjában  megfőzték,  lehütütték,  meghámozták  s  vékony  karikákra
      vágták.  Személyenként  1-2  tojást  megfőztek,  s  ezt  is karikára  vágták.  Egy  csésze  tej­
      fölbe  belekevertek  két  nyers  tojás  sárgáját,  s  a  fehérjéből  felvert  habot.  Megsózták,
      s  zsírral  kikent  lábasba  rétegenként  berakták  előbb  a  krumplit  és  a  főtt  tojást,  majd
      ráöntötték  a  tejfölös  keveréket.  Tetejére  még  vajat  és  zsemlemorzsát  is  tettek, eset­
      leg  kolbász  karikákat,  sonka  darabkákat  is  rakhattak  közé.  Majd  a?  egészet  sütőben
      pirosra  sütötték.  A  lehetőségektől  függően  készíthették  szegényesebben,  vagy  dúsab­
      ban.  Némelyek  pirított  vereshagymát  is  tettek  bele  (Álmosd,  Kismarja,  Biharfélegy­
      háza,  Konyár,  Biharnagybajom,  Hajdúhadház,  Püspökladány).

          Karikánsült  krumpli
          Télen  a  hajában  főtt  krumplit  meghűtve  karikára  vágták,  zsíros  tepsibe  rakták,
      mellé  oldalast,  kolbászt  tettek  és  kemencében  kisütötték  (Szerep,  Biharnagybajom).

          Bölcsőkrumpli
          A  nyers krumplit  késsel  kivájták,  s  az  így nyert  lyukba  sóval,  borssal,  paprikával
      ízesített,  apróra  vágott  hagymát  töltöttek.  Lábasba  rakták,  tetejére  egy  darab szalon-
   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102