Page 92 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 92

Megfelelője  a  búzadarából  készült  tejbegríz,  melyet  napjainkban  is  mindenütt
           ismernek.  Újszentmargitán  a  tejbekását  és  a  tejbegrízt  is vajaíjával  gazdagították.
               Kukoricadara  felfújt
               Almosdon  kukoricadarát  cukrozott vízben  főztek  jó sűrűre.  Csipetnyi sót és kb.
           6  dkg vajat  kavartak  közé.  A  tűzről  levéve  8  tojás  sárgáját,  4-5  kanál  cukrot, majd
           a  tojások  fehérjének  felvert  habját  lassan  közé  keverték.  Ezután  lábasba  öntve  kb.
            3/4  óráig  sütötték.  Tetejére  sodót,  vagy  gyümölcslevet  öntöttek.  (Bizonyára  a  legú­
           jabb  korban  átvett  szakácskönyvi  recept  alapján  készült.)


               KÁSA,   PULISZKA   ÍZESÍTŐ     ANYAGOKKAL


                Túrós  puliszka
               A  megfőzött  puliszkára  vagy  kására  tehén,  vagy juhtúrót  szórtak.  Különösen  a
           juhtartó  bihari  románok  közt  volt  népszerű.  Neve itt mâmâliga eu brínza. De  isme­
           rik  a  Hajdúságban  is. Komádiban,  Álmosdon  tejfelt  is  tettek  rá  a  túrón  kívül.
                Almosdon  a  megfőtt  puliszkát  deszkára  öntötték,  megvárták,  míg  megmereve­
           dik,  akkor  cérnával  szeletekre  vágták,  juhtúrót  és  sült  szalonna  darabkákat  szórtak
           rá,  s sütőben  kisütötték.  A  kását  és a  túrót,  sült  szalonnát  néha  tepsiben  több  réteg­
            ben  helyezték  el, tetejét  szalonnazsírral  meglocsolták,  s úgy sütötték  át. Egyesek  sü­
            tés  előtt  még gomolyát  is reszeltek  a  tetejére.
                Álmosdon  még több variációját  is ismerték.  Pl. némelyek  a málélisztet  vízzel hí­
           gított  tejben  főzték  ki. A  tűzről  levéve  néhány  percig állni  hagyták,  majd  melegített
            tálra  borították  ki, tetejére  juhtúrót  szórtak,  s még olvasztott vajjal  is  megöntözték,
            de  adhattak  mellé  aludttejet  és egészben  főtt  burgonyát  is.
                Hajdúszováton  az  érett  juhtúrót  a  táblán  kiterített,  megmerevedett  puliszkára
            morzsolták,  majd  cérnával  darabokra  vágták  és úgy ették,  mint  a  tésztát.

               Rakott  puliszka
                A  megfőtt  kását  vagy puliszkát  kanállal  egy tálba  szaggatták,  s közé  rétegenként
            túrót,  tejfelt  raktak. A  végén  az  egészet  összekavarták,  s még zsírt  vagy olajat  is ön­
            töttek  rá, majd  átsütötték  (Hajdúság).  Fülöpön  olajjal  öntötték  meg,  neve itt kása­
           puliszka.
                Álmosdon  különleges  változata  a  rakott  gombás puliszka,  A  megfőtt  puliszkát
            táblára  öntötték,  szikkadás  után  cérnával  szeletekre  vágták.  Közben  egy  fej  veres-
            hagymát  olajban  pároltak,  gombával  együtt  apróra  vágták,  sózták,  borsozták,  mus­
            tárral  ízesítették.  Ezután  a  puliszkát  és a  gomba  keveréket  tepsibe  rakták,  a  gomba
            levével  meglocsolták,  tetejére  sajtot  reszeltek  s  kb. fél  óráig  sütötték.
                Almosdi  változat  a  tejfeles  puliszka.  A  málélisztet  cukros-sós  vízben  főzték,
            majd  forró  zsírral  kikent edénybe  szaggatták,  rá juhtúrót,  tejfelt,  reszelt  sajtot  szór­
            tak. Ezt  több  rétegben  megismételték,  majd  előmelegített  sütőben  vagy  kemencében
            átsütötték.
   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97