Page 92 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 92
Megfelelője a búzadarából készült tejbegríz, melyet napjainkban is mindenütt
ismernek. Újszentmargitán a tejbekását és a tejbegrízt is vajaíjával gazdagították.
Kukoricadara felfújt
Almosdon kukoricadarát cukrozott vízben főztek jó sűrűre. Csipetnyi sót és kb.
6 dkg vajat kavartak közé. A tűzről levéve 8 tojás sárgáját, 4-5 kanál cukrot, majd
a tojások fehérjének felvert habját lassan közé keverték. Ezután lábasba öntve kb.
3/4 óráig sütötték. Tetejére sodót, vagy gyümölcslevet öntöttek. (Bizonyára a legú
jabb korban átvett szakácskönyvi recept alapján készült.)
KÁSA, PULISZKA ÍZESÍTŐ ANYAGOKKAL
Túrós puliszka
A megfőzött puliszkára vagy kására tehén, vagy juhtúrót szórtak. Különösen a
juhtartó bihari románok közt volt népszerű. Neve itt mâmâliga eu brínza. De isme
rik a Hajdúságban is. Komádiban, Álmosdon tejfelt is tettek rá a túrón kívül.
Almosdon a megfőtt puliszkát deszkára öntötték, megvárták, míg megmereve
dik, akkor cérnával szeletekre vágták, juhtúrót és sült szalonna darabkákat szórtak
rá, s sütőben kisütötték. A kását és a túrót, sült szalonnát néha tepsiben több réteg
ben helyezték el, tetejét szalonnazsírral meglocsolták, s úgy sütötték át. Egyesek sü
tés előtt még gomolyát is reszeltek a tetejére.
Álmosdon még több variációját is ismerték. Pl. némelyek a málélisztet vízzel hí
gított tejben főzték ki. A tűzről levéve néhány percig állni hagyták, majd melegített
tálra borították ki, tetejére juhtúrót szórtak, s még olvasztott vajjal is megöntözték,
de adhattak mellé aludttejet és egészben főtt burgonyát is.
Hajdúszováton az érett juhtúrót a táblán kiterített, megmerevedett puliszkára
morzsolták, majd cérnával darabokra vágták és úgy ették, mint a tésztát.
Rakott puliszka
A megfőtt kását vagy puliszkát kanállal egy tálba szaggatták, s közé rétegenként
túrót, tejfelt raktak. A végén az egészet összekavarták, s még zsírt vagy olajat is ön
töttek rá, majd átsütötték (Hajdúság). Fülöpön olajjal öntötték meg, neve itt kása
puliszka.
Álmosdon különleges változata a rakott gombás puliszka, A megfőtt puliszkát
táblára öntötték, szikkadás után cérnával szeletekre vágták. Közben egy fej veres-
hagymát olajban pároltak, gombával együtt apróra vágták, sózták, borsozták, mus
tárral ízesítették. Ezután a puliszkát és a gomba keveréket tepsibe rakták, a gomba
levével meglocsolták, tetejére sajtot reszeltek s kb. fél óráig sütötték.
Almosdi változat a tejfeles puliszka. A málélisztet cukros-sós vízben főzték,
majd forró zsírral kikent edénybe szaggatták, rá juhtúrót, tejfelt, reszelt sajtot szór
tak. Ezt több rétegben megismételték, majd előmelegített sütőben vagy kemencében
átsütötték.