Page 88 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 88
Ecsedi István szerint versben biztatták, aki vonakodott megenni:
„Verd meg Uram a hagymát,
mert keserű
Lám a répa milyen édes!
Ha megfőzik disznólábbal,
Vagy orjával,
Apád is megeheti!"
A sárgarépát megreszelték vagy laskára vágták, sós vízben megfőzték és sűrű
habarással feldúsították. Általában disznóhússal, kolbásszal ették. Ilyenkor gyakran
húslében főzték meg a répát (Debrecen, Hajdúhadház, Püspökladány). Balmazújváro
son rántást is tettek bele, sőt még apróra vágott krumplival is sűrítették.
Rántásmártás
Sok liszttel rántást pirítottak, majd sós vízzel, vagy tejjel mártás sűrűségűre fel
eresztették. Többen kevés cukrot is tettek bele. Legtöbben valamilyen krumplis étel
mellé ették (Fülöp).
Rácpergelt (lecsó)
Egy darabka hájat felolvasztottak, benne hagymát, zöld paprikát és jó érett pa
radicsomot dinszteltek, sózták. Kenyérrel mártogatták a kaszrojból (Fülöp). Újabban
nagyon sok helyen ismerik, de legtöbb faluban tojást is ütnek bele. Ennek a neve le
csó.
Töltött paprika
Szép nagy zöld paprikákat megmostak, torzsáját kivágták. Kb. 75 dkg darált
sertéshúst 20 dkg rizzsel, 1 fej összedarabolt vereshagymával összekevertek. Megsóz
ták, borsozták, paprikázták s ezt a masszát a paprikába töltötték. Egy nagyobb lábas
aljára eldarabolt zöld paprikát tettek, majd erre rakták sorba a már megtöltött pap
rikákat. Ezután forró vizet öntöttek rá s óvatosan főzni kezdték.
Ezalatt másik edényben megfőzték a paradicsomot, s a szokott módon szitán át-
passzírozták. Amikor a paprikáról a víz már majdnem teljesen elfőtt, akkor rátöltöt-
ték a paradicsomot, s tovább főzték. Közben kb. 1 dl tejjel, 2 dl tejfellel habarást
készítettek, s amikor a paprika megfőtt, előbb egy kanál cukrot, majd a habarást rá-
öntötték s az egészet még egyszer átfőzték (Nagykereki).
Valószínűleg újabb étel. Ecsedi István szerint 1935-ben még nem ismerték, 2 3 3
holott ebben az időben már a Hajdúságban is, de különösen Biharban minden falu
ban jeles vasárnapi fogás. Különösen „rokonlátogatások" alkalmával Kismarjában,
Konyáron, Gáborjánban a jobb gazdák körében már szinte elmaradhatatlan, a hús
leves után következő második fogás. Mellé a levesben főtt húsokat is feltálalták. Is
merték Püspökladányban, Hajdúhadházon, Biharnagybajomban is.