Page 88 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 88

Ecsedi  István  szerint  versben  biztatták,  aki vonakodott megenni:

                                  „Verd  meg Uram a  hagymát,
                                  mert  keserű
                                  Lám  a  répa  milyen  édes!
                                  Ha  megfőzik  disznólábbal,
                                  Vagy  orjával,
                                  Apád  is  megeheti!"


               A  sárgarépát  megreszelték  vagy  laskára  vágták,  sós vízben  megfőzték  és  sűrű
           habarással  feldúsították.  Általában  disznóhússal,  kolbásszal  ették.  Ilyenkor  gyakran
           húslében  főzték  meg a répát  (Debrecen, Hajdúhadház,  Püspökladány).  Balmazújváro­
           son  rántást  is tettek  bele, sőt még apróra  vágott  krumplival  is  sűrítették.

               Rántásmártás
               Sok liszttel  rántást  pirítottak,  majd sós vízzel, vagy  tejjel  mártás  sűrűségűre  fel­
           eresztették.  Többen  kevés  cukrot  is  tettek  bele.  Legtöbben  valamilyen krumplis étel
           mellé  ették  (Fülöp).

               Rácpergelt  (lecsó)
               Egy  darabka  hájat  felolvasztottak, benne hagymát,  zöld  paprikát  és jó érett  pa­
           radicsomot  dinszteltek, sózták.  Kenyérrel  mártogatták  a  kaszrojból  (Fülöp).  Újabban
           nagyon  sok helyen ismerik, de legtöbb  faluban  tojást  is ütnek  bele. Ennek  a neve le­
           csó.

               Töltött  paprika
               Szép  nagy  zöld  paprikákat  megmostak,  torzsáját  kivágták.  Kb.  75  dkg  darált
           sertéshúst  20 dkg rizzsel, 1 fej összedarabolt  vereshagymával  összekevertek.  Megsóz­
           ták,  borsozták,  paprikázták  s ezt  a masszát  a paprikába  töltötték.  Egy nagyobb  lábas
           aljára  eldarabolt  zöld  paprikát  tettek, majd  erre  rakták  sorba  a már megtöltött  pap­
           rikákat.  Ezután  forró  vizet öntöttek  rá  s óvatosan  főzni  kezdték.
               Ezalatt  másik  edényben  megfőzték  a paradicsomot,  s a szokott módon  szitán át-
           passzírozták.  Amikor  a paprikáról  a víz már majdnem  teljesen  elfőtt,  akkor  rátöltöt-
           ték  a  paradicsomot,  s  tovább  főzték.  Közben  kb.  1 dl  tejjel,  2  dl  tejfellel  habarást
           készítettek,  s amikor a paprika megfőtt,  előbb  egy  kanál  cukrot, majd  a habarást rá-
           öntötték  s  az  egészet  még egyszer  átfőzték (Nagykereki).
               Valószínűleg  újabb  étel.  Ecsedi  István  szerint  1935-ben  még nem  ismerték,  2 3 3
           holott  ebben  az  időben  már a  Hajdúságban  is, de  különösen  Biharban  minden  falu­
           ban  jeles  vasárnapi  fogás.  Különösen  „rokonlátogatások"  alkalmával  Kismarjában,
           Konyáron,  Gáborjánban  a  jobb gazdák  körében  már szinte  elmaradhatatlan,  a  hús­
           leves  után  következő  második  fogás.  Mellé  a  levesben  főtt  húsokat  is feltálalták.  Is­
           merték  Püspökladányban,  Hajdúhadházon,  Biharnagybajomban  is.
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93