Page 83 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 83
VASTAG ÉTELEK
A „hosszú 1ère" - „híg 1ère" eresztett levesek normális körülmények között in-
kább csak a mezőn dolgozó emberek folyadék-, és sószükségletének a fenntartásában
játszottak fontos szerepet. Szükségben pillanatnyi jóllakottság érzését is keltették, de
a fizikai munkát végző test energiaszükségletét ténylegesen a „vastag ételek" biztosí
tották. A paraszti világban a táplálkozás gerincét a sűrűre főzött ételek, a vastag éte
lek jelentették. Ezek néha a levest is helyettesítették. Ilyenkor egytálételről
beszélünk. 2 2 4
A vastagételeknek megyénkben nincs egységes terminológiája. A leves sűrítmé
nyeket régiesen öreges, sűrű jelzővel látták el. A hüvelyes magvakból készült sűrű
ételek tört jelzőt kaptak (törtpaszuly, törtborsó, törtlencse, de lehetett tört kolompir
is.) Egyes bihari falukban az ilyenféle főzelékeket lenesé- nek nevezik. Ennek megfe
lelően van paszulylencse, borsólencse, kolompírlencse, sőt lencselencse. Némely fő
zeléket káposzta- nak neveznek (pl. tökkáposzta ). Újabban elterjedt a mártás
kifejezés, de ezeket inkább a gyümölcs-, paradicsomsűrítményekre alkalmazták (al
mamártás, paradicsommártás). A főzelék kifejezés csak az utóbbi évtizedekben
kezd tért hódítani. 2 2 5
A változó terminológia miatt mi a vastagételeknek ezt a csoportját egységesen az
újabb „főzelék" címszó alatt tárgyaljuk.
Főzelékek, mártások
Tormamártás
A Tormát megtisztították, tésztareszelővel megreszelték, ezután meleg kemen
cébe vagy sütőbe tették, esetleg egy ideig állni hagyták, hogy az „ereje"elmenjen.
Azután tejjel felhígított rántásos lében megfőzték 2 (Debrecen, Püspökladány, Haj
dúhadház, Biharnagybajom).
j
Hajdúszováton rántást nem tettek a tormára, hanem ó sűrű tejfeles habarást,
s víz helyett tejjel hígították. Fűszerezése sóval, cukorral, kevés ecettel történt.
Balmazújvároson a reszelt tormát főzés előtt rántáson megdinsztolták, a só, tej,
ecet, cukor ízesítés itt megmaradt. 22 7 Itt általában kenyérsütés reggelén csinálták, s
a friss kenyeret belemártogatva önálló fogásként ették.