Page 87 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 87

szombaton  lencsét  esznek, vasárnap  szépek  lesznek".  A  XIX. században  elterjedt
        nóta  szerint:
                      „Csak  azért  szeretem  a  magyar  menyecskét,
                      Mer'  meg  tudja  főzni  orjával  a  lencsét."

        A  lencsét  fakanállal  passzírozó  leányra  mondták:

                               „Töri  Mari  a  lencsét,
                               Várja  a jó  szerencséi!"

            Amikor  az  1930-as  években  kezdték  felújítani  a  lencsetermesztést,  sokan  már
        nem  törték  át, hanem  szemes formában  készítették  el  a  lencsefőzeléket.

            Zöldbab,  zöldborsófőzelék
            Készítették  hús nélkül,  vagy  hússal,  hasonlóan  a  zöldpaszulyleveshez,  csak  min­
        den  esetben  bőséges  tejfellel  habarták.  Tehettek  rá  füstölt  húst,  vagy  zsírban  eltett
        húst.  Megyénkben  csak  az  1930-as évektől  kezdett  terjedni,  elsősorban  a  városokon
        (Hajdúböszörmény,  Hajdúhadház,  Püspökladány,  Konyár  stb.).


            TÖKKÁPOSZTA,    TÖKLASKA,     TÖKFŐZELÉK
            Disznótökből,  spárgatökből  vagy  istengyalulta  tökből  készült.  A  tököt  meghá­
        mozták,  szeletekre  vágták,  meggyalulták,  jól  kimosták,  sózták,  majd  néhány  óráig
        állni  hagyták.  Ezután  sós vízben  megfőzték,  levének  egy  részét  leöntötték,  majd  rán­
        tással,  tejes  habarással,  tejfellel,  esetleg aludttejjel sűrítették.  Sok  helyen  kaporral  is
        ízesítették.  (Kapros  tökfőzelék)  Almosdon  víz  helyett  savóban  főzték  meg  a  tököt.
        Sok  helyen  ecettel  savanyították  (Debrecen,  Balmazújváros,  Álmosd,  Kismarja). Új­
        szentmargitán  meg  is cukrozták.  Nyáron  hűtve  fogyasztották,  kedvelt vacsora volt.  A
        módosabbak  tehettek  rá  füstölt  kolbászt,  füstölt  oldalast,  vagy  zsírból  kiolvasztott
        húst  (Hajdúböszörmény).

            Tökpötye
            Egyelőre  csak  Fülöpről  ismerjük.  Sütőtökből  készült,  tehát  késő  őszi  eledel.  A
        sütőtököt  meghámozták,  belét  kivágták,  vékony  szeletekre  darabolták  és  megfőzték.
        Ezután  liszttel  együtt  fakanállal  feltörték  s  tejjel  kissé  hígítva  mártás  sűrűségűre
        főzték.

            Sárgarépa  főzelék
            A  magyar  lakosság  körében  nem  kedvelt  étel.  A  nóta  is  erre utal:


                               „Ki  az  urát  nem  szereti,
                               Sárgarépát  főzzön  neki.
                               Jól  meg  sózza,  paprikázza,
                               Hogy  a  hideg  is  kirázza!"
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92