Page 90 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 90
hogy a kását keverték tésztával, krumplival, lejjel, tejtermékkel. így a kásaételeknek
egész sora alakulhatott ki.
ZSÍROS KÁSÁK
Fordított kása
Bográcsban szalonnát pirítottak. Belcforgatták a hántolt kölest, vízzel felenged
ték, megsózták és sűrűre főzték. Nevét onnan kapta, hogy nem kavarták, hanem a
bőséges szalonnaszíron a bogrács mozgatásával megforgatták. Fő hazája Debrecen
környéke, azután a Hajdúság, de Biharban is ismerték. Kenyér nélkül, olykor kenyér
helyett ették.
Hajdúkása
A köleskását sós vízben megfőzték. Szalonnát sütöttek, s ennek zsírját tepertő
jével együtt a tetejére öntötték. Ecsedi szerint „szegényemberek eledele". A zsír
ral együtt rakhattak a tetejére sült húst is, ekkor már tartalmasabb ételnek
számított. 2 3 6
A vízben főtt kását Biharban „kitoló kásának" nevezték, mert állítólag az év
utolsó napján a távozó cselédnek ezt főzték. Debrecen környékén lakodalom előtti
napon főzték a férjhezmenés előtt álló leánynak vagy legénynek. Ha a kitoló kását
hússal főzték, az a távozó megtiszteltetését jelentette, a húsnélküli pedig azt, hogy a
gazda örül a cseléd eltávozásának. Ez olykor súlyos sértésnek számított. 2 3 7
Tengerikása
Alapváltozata mindenütt azonos: a jól kiszitált darabos kását sós vízben meg
főzték. Elkészítésmódja aztán változatosságot mutat.
Kismarján, Komádiban, Újszentmargitán, Újtikoson a tálba kiöntött kását forró
zsírral, szalonnazsírral leöntötték. Fülöpön zsír helyett olajat öntöttek rá. Püspökla
dányban, Kismarjában a szalonnának a tepertőjét is rátették. Fülöpön a megfőtt ká
sát fedőre vagy abroszra öntötték, majd zsíros kanállal kiszaggatták s forró zsírban
megforgatták. Álmosdon, Komádiban a kását sonka levében főzték meg s zsírral le-
öntve ették.
Zsíros puliszka (Biharban pulicka )
Kása helyett apróra darált kukoricalisztet főztek a sós vízben. A lisztet folya
matos kavarás közben kellett a forró vízbe csorgatni, nehogy összecsomósodjon. Né
mely helyen a vízbe kevés zsírt tettek. A megfőtt puliszkát aztán különböző módon
készítették el.
Földesen zsíros kanállal tálba szaggatták, mint a nokedlit, megsózták s ették.
Legtöbb helyen előbb zsírral öntötték le. Komádiban, Berettyóújfaluban borsozták
is. Kismarjában, Hencidán, Újszentmargitán, Nagykerekiben fedőre, deszkára vagy
abroszra öntötték, zsíros kanállal kiszaggatták, hagymás zsírba, vagy olajba forgat
ták. Álmosdon tejfelt is kevertek a zsíros puliszkához, ekkor kukoricatokány a neve.