Page 90 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 90

hogy  a  kását  keverték  tésztával,  krumplival,  lejjel,  tejtermékkel.  így a  kásaételeknek
           egész  sora  alakulhatott ki.



               ZSÍROS   KÁSÁK

               Fordított  kása
               Bográcsban  szalonnát  pirítottak.  Belcforgatták  a  hántolt  kölest,  vízzel  felenged­
           ték,  megsózták  és  sűrűre  főzték.  Nevét  onnan  kapta,  hogy  nem  kavarták,  hanem  a
           bőséges  szalonnaszíron  a  bogrács  mozgatásával  megforgatták.  Fő  hazája  Debrecen
           környéke,  azután  a Hajdúság,  de  Biharban  is ismerték.  Kenyér  nélkül,  olykor  kenyér
           helyett  ették.

               Hajdúkása
               A  köleskását  sós vízben  megfőzték.  Szalonnát  sütöttek,  s  ennek  zsírját  tepertő­
           jével  együtt  a  tetejére  öntötték.  Ecsedi  szerint  „szegényemberek  eledele".  A  zsír­
           ral  együtt  rakhattak  a  tetejére  sült  húst  is,  ekkor  már  tartalmasabb  ételnek
           számított.  2 3 6
               A  vízben  főtt  kását  Biharban  „kitoló  kásának"  nevezték,  mert  állítólag  az  év
           utolsó  napján  a  távozó  cselédnek  ezt  főzték.  Debrecen  környékén  lakodalom  előtti
           napon  főzték  a  férjhezmenés  előtt  álló  leánynak  vagy  legénynek.  Ha  a  kitoló  kását
           hússal  főzték,  az  a  távozó  megtiszteltetését  jelentette,  a  húsnélküli  pedig  azt,  hogy  a
           gazda  örül  a  cseléd  eltávozásának.  Ez  olykor  súlyos  sértésnek  számított.  2 3 7

               Tengerikása
               Alapváltozata  mindenütt  azonos:  a  jól  kiszitált  darabos  kását  sós vízben  meg­
           főzték.  Elkészítésmódja  aztán  változatosságot  mutat.
               Kismarján,  Komádiban,  Újszentmargitán,  Újtikoson  a  tálba  kiöntött  kását  forró
           zsírral,  szalonnazsírral  leöntötték.  Fülöpön  zsír  helyett  olajat  öntöttek  rá.  Püspökla­
           dányban,  Kismarjában  a  szalonnának  a  tepertőjét  is rátették.  Fülöpön  a megfőtt  ká­
           sát  fedőre  vagy  abroszra  öntötték,  majd  zsíros  kanállal  kiszaggatták  s  forró  zsírban
           megforgatták.  Álmosdon,  Komádiban  a  kását  sonka  levében  főzték  meg  s  zsírral  le-
           öntve  ették.

               Zsíros  puliszka  (Biharban pulicka  )
               Kása  helyett  apróra  darált  kukoricalisztet  főztek  a  sós vízben.  A  lisztet  folya­
           matos kavarás  közben  kellett  a forró  vízbe  csorgatni,  nehogy  összecsomósodjon.  Né­
           mely  helyen  a  vízbe  kevés  zsírt  tettek.  A  megfőtt  puliszkát  aztán  különböző  módon
           készítették  el.
               Földesen  zsíros  kanállal  tálba  szaggatták,  mint  a  nokedlit,  megsózták  s  ették.
           Legtöbb  helyen  előbb  zsírral  öntötték  le.  Komádiban,  Berettyóújfaluban  borsozták
           is.  Kismarjában,  Hencidán,  Újszentmargitán,  Nagykerekiben  fedőre,  deszkára  vagy
           abroszra  öntötték,  zsíros  kanállal  kiszaggatták,  hagymás  zsírba,  vagy  olajba  forgat­
           ták.  Álmosdon  tejfelt  is  kevertek  a  zsíros  puliszkához,  ekkor  kukoricatokány  a  neve.
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95