Page 95 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 95
EGYÉB KÁSÁS ÉTELEK
Süldő
A kukoricadarát megmosták, sóval, borssal, paprikával, hagymával fűszerezték,
majd csíkra vágott szalonna szeleteket kevertek közé, cserépfazékba rakták. Vízzel
hígított hordóskáposzta levet öntöttek rá, s a fazék száját kenyérsütésből maradt
tésztával betapasztották. Ezután forró kemencébe tették, ahol addig főzték, míg a fa
zék tetejére tapasztott tészta megsült (Álmosd).
Gyöngyöshurka, kondáshurka, juhászhurka
A juh vagy sertés végbelébe, vagy fodorbelébe töltötték. A töltelék száraz házi
kenyér, esetleg a kenyér héj alatti pirosra sült része, köleskása, vagy újabban tengeri
dara, melyet megsóztak, paprikáztak, zsíroztak. A kész hurkát a fövő birkahús közé
helyezték, s ott főzték meg.
Balmazújvároson a megabált köleskásával, bő zsírral, sóval, borssal ízesített
úgynevezett csinoshurkát vékonybélbe töltötték, s rendesen sütve is fogyasztót-
t á k . 2 4 4
Pirított gríz
Fél liter tejben ugyanennyi grízt 3 tojással simára kevertek, majd ezt lábasban
forró zsírban megpirították. Kevertek bele citromhéjat, cukrot, mazsolát. Tetejét cu
korral megszórták (Álmosd, Zsáka, Berettyóújfalu).
Krumpliételek
A krumpliételek - egy-két kivételtől eltekintve - nyomtatott szakácskönyvekben
csak az 1810-es évektől jelentek meg. Ennek ellenére a nép körében már ebben az
időben is sokféle elkészítésmódját ismerhették, hiszen pl. a népi környezetben fogant
Rátz Zsuzsanna miskolci gazdasszony 1816-1818-ban keletkezett szakácskönyve
már több mint százféle burgonyás ételreceptet ismertet. 24 5 A burgonya azóta a ke
nyér mellett a legfontosabb népélelmezési cikk lett, s vastagételként is több változa
tát készítik.
Betyárkrumpli, tepsikrumpli
A megtisztított krumplit karikára vágták, megzsírozott tepsibe rakták, megsóz
ták, tetejére apróra vágott szalonnát, füstölt oldalast, kolbászt, kakastaréjra vágott
szalonnát raktak. Kemencében, vagy sütőben pirosra sütötték.
1944 előtt megyénk minden részében ismerték. Komádiban neve drótos krump
li, a balmazújvárosi németeknél tepsi krumbere. Álmosdon a felkarikázott krumplit
előbb paprikával kevert lisztbe forgatták, azután rakták a tepsibe. Itt hordós káposz
tával ették.