Page 95 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 95

EGYÉB  KÁSÁS    ÉTELEK

          Süldő
          A  kukoricadarát  megmosták,  sóval,  borssal,  paprikával,  hagymával  fűszerezték,
      majd  csíkra  vágott  szalonna  szeleteket  kevertek  közé,  cserépfazékba  rakták.  Vízzel
      hígított  hordóskáposzta  levet  öntöttek  rá,  s  a  fazék  száját  kenyérsütésből  maradt
      tésztával  betapasztották.  Ezután  forró  kemencébe  tették,  ahol addig főzték,  míg a fa­
      zék  tetejére  tapasztott  tészta  megsült  (Álmosd).

          Gyöngyöshurka,  kondáshurka,  juhászhurka
          A  juh vagy  sertés  végbelébe,  vagy  fodorbelébe  töltötték.  A  töltelék  száraz  házi­
      kenyér,  esetleg a kenyér  héj alatti  pirosra  sült  része,  köleskása,  vagy újabban  tengeri
      dara,  melyet  megsóztak,  paprikáztak,  zsíroztak.  A  kész  hurkát  a  fövő  birkahús  közé
      helyezték,  s ott  főzték  meg.
          Balmazújvároson  a  megabált  köleskásával,  bő  zsírral,  sóval,  borssal  ízesített
      úgynevezett  csinoshurkát  vékonybélbe  töltötték,  s  rendesen  sütve  is  fogyasztót-
      t á k .  2 4 4

          Pirított  gríz
          Fél  liter  tejben  ugyanennyi  grízt  3  tojással  simára  kevertek,  majd  ezt  lábasban
      forró  zsírban  megpirították.  Kevertek  bele citromhéjat,  cukrot, mazsolát.  Tetejét  cu­
      korral  megszórták  (Álmosd,  Zsáka,  Berettyóújfalu).



                                  Krumpliételek



          A  krumpliételek  -  egy-két  kivételtől  eltekintve -  nyomtatott  szakácskönyvekben
      csak  az  1810-es  évektől  jelentek  meg.  Ennek  ellenére  a  nép körében  már  ebben  az
      időben  is sokféle  elkészítésmódját  ismerhették,  hiszen  pl. a népi  környezetben  fogant
      Rátz  Zsuzsanna  miskolci  gazdasszony  1816-1818-ban  keletkezett  szakácskönyve
      már  több  mint  százféle  burgonyás  ételreceptet  ismertet.  24 5  A  burgonya  azóta  a  ke­
      nyér  mellett  a  legfontosabb  népélelmezési  cikk  lett, s vastagételként  is  több  változa­
      tát  készítik.

          Betyárkrumpli,  tepsikrumpli
          A  megtisztított  krumplit  karikára  vágták,  megzsírozott  tepsibe  rakták,  megsóz­
      ták,  tetejére  apróra  vágott  szalonnát,  füstölt  oldalast,  kolbászt,  kakastaréjra  vágott
      szalonnát  raktak.  Kemencében,  vagy  sütőben  pirosra  sütötték.
          1944  előtt  megyénk  minden részében  ismerték.  Komádiban  neve drótos  krump­
      li,  a  balmazújvárosi  németeknél  tepsi  krumbere.  Álmosdon  a  felkarikázott  krumplit
      előbb  paprikával  kevert  lisztbe forgatták,  azután  rakták  a  tepsibe. Itt hordós  káposz­
      tával  ették.
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100