Page 91 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 91
Földesen, Ártándon, Püspökladányban káposztával ették. Balmazújvároson a néme
teknél kásagaluska, kerseknep a neve. Kismarjában a kiszaggatott puliszkát forró
zsírban kisütötték, borsozták. Újtikoson hasonlóan, itt ganca a neve.
Lisztpulicka, grízpulicka
Komádiban a kukorica, vagy búzalisztre főtt krumplit is raktak. A keveréket sű
rűre főzték, zsíros kanállal kiszaggatták és hagymás zsírba forgatták. (Ugyanez: Föl
des, Zsáka, Hajdúhadház, Püspökladány).
Rizskása
A megmosott rizskását sós vízben vagy húslében megfőzték, majd levét leöntve
borssal meghintették, zsírozták. Újabban rendszerint köretként fogyasztják, régebben
önálló fogás volt.
Kása tejjel, karimás kása
Készülhetett köles-, vagy kukoricakásából, esetleg puliszkából. Karimáskása ne
vét onnan kapta, hogy a megfőtt kását a tálban kanállal szétnyomkodták, hogy „ka
rimája legyen", s a meleg kására hideg tejet öntöttek. (Minden helységben ismert.)
Több helyen megvárták, míg a kása kihűlt, ekkor kanállal csészékbe szaggatták s rá
hideg, vagy frissen fejt langyos tejet öntöttek. Utóbbi különösen kedvelt nyáresti étel
volt (Kismarja, Biharnagybajom, Hajdúhadház). Fülöpön kásapuliszka a neve.
Ótott kása
Debrecenben 2 liter tejhez 1 liter tejfelt kevertek. Ettől a tej megaludt. Ekkor
megfőzték a kását, tányérra kirakták, megvárták míg kihűlt, s ekkor a tejfellel együtt
megaludt tejet kanállal rárakták a kására lehetőleg úgy, hogy az aludttej ne törjön
össze, hanem kanalanként egyben maradjon. 2 3
Szérdékes kása
239
A Sárrét környéken a főtt kására kanállal aludttejet raktak.
Pergelt kása
A fövő kukoricakása közé az előbb kiszitált kukoricalisztből beleszitáltak né
hány kanállal, hogy sűrűbb legyen. Ha megfőtt, tányérra rakták és forralt tejet ön
töttek rá (Nagykereki, Püspökladány, Hajdúhadház). Debrecenben barna búzalisztet
kevertek a fövésben levő kása közé.
Tejbekása
Régebben köles, azután kukorica, legújabban rizskásából készül. Lényege, hogy
a kását tejben megfőzik jó sűrűre, majd tálaláskor a tetejét megcukrozzák, és leg
több helyen fahéjjal szórják be (Tiszacsege, Álmosd, Zsáka, Kismarja). Neve Debre
cenben tejesgombóta, Álmosdon erjesztett kása. Sok helyen mondják a kásafélének
megfelelően tejberizsnek.