Page 96 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 96
Hajában főtt krumpli
A krumplit hajában megfőztek, levét leöntötték, és hideg vizet öntöttek rá. A
héját lehúzták, azután kiolajozott tepsibe rakták, megsózták, tetejére tejfelt tettek,
és kemencében megsütötték (Püspökladány, Hajdúhadház, Biharnagybajom, Konyár,
Fülöp). 2 4 6
Tört kolompir
A meghámozott krumplit karikára vágták és megfőzték. Azután összetörték,
megsózták s előre elkészített paprikás, hagymás zsírral tányéronként zsírozták. Min
denütt ismert. Hajdúnánáson hússal is ették. Fülöpön paprikás, hagymás olajjal
„pergelték", itt száraz krumpli a neve. Balmazújvároson a németek kacsazsírban
forgatták meg, neve: kristene krumbere. Tiszacsegén borsot is tettek bele. Neve: ko-
lompírkása. Almosdon, amikor a hagymás zsírt ráöntötték, jól összekeverték és át
sütötték. Kismarjában a hígabbra készített, hagymás zsírral leöntött tört főttkrumpli
neve kolompírlencse.
Krumpli öreg lével
A karikára vágott krumplit sós vízben főzni kezdték. Csak annyi vizet öntöttek
rá, hogy ellepje. Felzöldségelték, piros paprikás rántással berántották. Addig főzték,
míg a leve elfőtt, de a krumpli még nem ment szét. (Fülöp. Itt a rántást olajjal csi
nálták.) Újszentmargitán krumplifőzelék a neve. Itt rántás helyett olykor tejes, vagy
tejfeles habarást tesznek rá, s ilyenkor kevés ecettel savanyították.
Paprikás kolompir
Tájunk legközönségesebb étele, mégis többféle módon csinálták.
Tiszacsegén zsíron kockára vágott hagymát pirítottak, piros paprikával színez
ték, s belekeverték a kockára vágott krumplit. Megsózták, s kevés vízzel puhára főz
ték. A Hajdúságban néha „bő 1ère eresztették", akkor szinte levesszerű étel volt. Ha
kevés vízen, azaz „rövid 1ère" főzték, akkor itt fojtott kolompir a neve. Fedő alatt
kellett párolni. Kismarjában, Artándon, Konyáron, Biharnagybajomban kolompírmó -
ring a neve. Itt a paprikáskrumpli kifejezést nem ismerik. Télen itt is, mint más he
lyen sült kolbásszal ették. Hajdúnánáson, Álmosdon sült szalonna zsírjában
dinsztelték a krumplit, így neve dinsztelt krumpli.
Cinke
A krumplit hosszúra vágva sós vízben megfőzték. Levét leszűrték, megtörték.
Kevés levét visszaöntöttek, felfőzték, s fövés közben annyi lisztet szórtak bele, hogy
jó sűrű legyen. Ha megfőtt, kanállal tányérra rakták, zsírral jól ellapogatták. A mó
dosabbak libatepertőt, hagymás paprikás zsírban kisütött libamájat is raktak rá (Fü
löp, Hajdúhadház, Berettyóújfalu, Hajdúszovát). A Tisza-menti falukban
búzapuliszka a neve. Itt juhtúrót, prézlit is tehettek rá. Neve ilyenkor túrós cinke. 247