Page 96 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 96

Hajában  főtt  krumpli
                A  krumplit  hajában  megfőztek,  levét  leöntötték,  és  hideg  vizet  öntöttek  rá.  A
            héját  lehúzták,  azután  kiolajozott  tepsibe  rakták,  megsózták,  tetejére  tejfelt  tettek,
            és  kemencében  megsütötték  (Püspökladány,  Hajdúhadház,  Biharnagybajom,  Konyár,
            Fülöp).  2 4 6

                Tört  kolompir
                A  meghámozott  krumplit  karikára  vágták  és  megfőzték.  Azután  összetörték,
            megsózták  s előre  elkészített  paprikás,  hagymás  zsírral  tányéronként  zsírozták.  Min­
            denütt  ismert.  Hajdúnánáson  hússal  is  ették.  Fülöpön  paprikás,  hagymás  olajjal
            „pergelték",  itt  száraz  krumpli  a  neve.  Balmazújvároson  a  németek  kacsazsírban
            forgatták  meg,  neve:  kristene  krumbere.  Tiszacsegén  borsot  is  tettek  bele.  Neve: ko-
            lompírkása.  Almosdon, amikor  a  hagymás  zsírt  ráöntötték,  jól  összekeverték  és át­
            sütötték.  Kismarjában  a  hígabbra  készített,  hagymás  zsírral  leöntött  tört  főttkrumpli
            neve  kolompírlencse.

                Krumpli  öreg  lével
                A  karikára  vágott  krumplit  sós vízben  főzni  kezdték.  Csak  annyi  vizet  öntöttek
            rá,  hogy  ellepje.  Felzöldségelték,  piros  paprikás  rántással  berántották.  Addig  főzték,
            míg  a  leve  elfőtt,  de  a  krumpli  még nem  ment  szét.  (Fülöp. Itt a  rántást  olajjal  csi­
            nálták.)  Újszentmargitán  krumplifőzelék  a  neve. Itt rántás  helyett  olykor  tejes,  vagy
            tejfeles  habarást  tesznek rá,  s  ilyenkor kevés  ecettel  savanyították.

                Paprikás  kolompir
                Tájunk  legközönségesebb  étele,  mégis  többféle  módon  csinálták.
                Tiszacsegén  zsíron  kockára  vágott  hagymát  pirítottak,  piros  paprikával  színez­
            ték,  s belekeverték  a  kockára  vágott  krumplit.  Megsózták,  s  kevés  vízzel  puhára  főz­
            ték.  A  Hajdúságban  néha  „bő 1ère eresztették",  akkor  szinte  levesszerű  étel  volt.  Ha
            kevés  vízen,  azaz  „rövid  1ère" főzték,  akkor  itt fojtott  kolompir  a  neve.  Fedő  alatt
            kellett párolni. Kismarjában,  Artándon,  Konyáron,  Biharnagybajomban  kolompírmó -
            ring  a  neve. Itt a  paprikáskrumpli  kifejezést  nem  ismerik. Télen  itt is, mint  más he­
            lyen  sült  kolbásszal  ették.  Hajdúnánáson,  Álmosdon  sült  szalonna  zsírjában
            dinsztelték  a  krumplit,  így neve  dinsztelt  krumpli.

                Cinke
                A  krumplit  hosszúra  vágva  sós  vízben  megfőzték.  Levét  leszűrték,  megtörték.
            Kevés  levét  visszaöntöttek,  felfőzték,  s fövés  közben  annyi  lisztet  szórtak  bele,  hogy
            jó  sűrű  legyen.  Ha  megfőtt,  kanállal  tányérra  rakták,  zsírral  jól  ellapogatták.  A mó­
            dosabbak  libatepertőt,  hagymás  paprikás  zsírban  kisütött  libamájat  is raktak  rá (Fü­
            löp,  Hajdúhadház,  Berettyóújfalu,  Hajdúszovát).  A  Tisza-menti  falukban
            búzapuliszka  a  neve. Itt juhtúrót,  prézlit  is tehettek  rá. Neve ilyenkor túrós  cinke. 247
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101