Page 82 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 82

Egyéb,  különleges  levesek



                 Borleves
                 A  bort  vízzel  hígították,  cukorral,  darabos  fahéjjal,  borssal  ízesítve  felfőzték,
             majd  tojás  sárgájával  behabarták.  A  tojás  fehérjéből  habot vertek,  s  ezt  a  már  kissé
             lehűlt  levesbe szaggatták  (Álmosd,  Hajdúhadház,  Kismarja,  Balmazújváros).  22 2

                 Mazsolaleves
                 A  mazsolát  borban, vagy vízben  megfőzték,  húslevessel  feleresztették,  vajjal  ké­
             szült rántást,  s ezen kívül  tejfelt  kevertek hozzá. Cukorral, citrommal  ízesítették.  Fő-
                                               '
                                                                         >
             ként  gyermekagyas asszonynak  vittek  (Almosd,  Hajduhadhaz,  Balmazújváros).  223
   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87