Page 78 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 78
csak karikára szeletelt ecetes uborkát bőven adnak bele. Azután gyenge pirított rán
tással feleresztik, jó tejfellel behabarják, nemes borecettel gyengén savanyítják. 21 6
Habart húslé vagy kaszáslé
A füstölt disznóhúst jól kiáztatva, mosva megfőzték. A húst kiszedték, levét tej
jel vagy tejfellel behabarták, ecettel savanyították. Ha kihűlt, belerakták a húst. Fő
leg nyári, aratási étel, mert hűtve is lehetet fogyasztani. Legtöbb helyen babérlevéllel
is ízesítették. Debrecenben és a Nagy-Sárréten köleskásával, később krumplival sűrí
tették. Több helyen vereshagymát is főztek bele. 21 7
Egyesek szerint nyáron gyomorjavító leves. Húsvétkor sok helyen a sonka levé
ből főzték. Tiszacsegén ezt nevezték kanecetesnek.
Fehér ecetes vagy savanyú tojásleves
Abban különbözik a kanecetestől, hogy bele rántás helyett tojást, lisztet, babér
levelet tettek. A tojást rendszerint előbb megfőzték, majd megtisztítva egészben főz
ték bele a levesbe (Debrecen). Hidegen több napig elállt, ezért a tanyákon kedvelték.
Ecsedi szerint Debrecen környékén az 1930-as években kiment a divatból. Kismar
jában ekkor még rendszeresen főzték.
Espékes
A borjúlábat vagy disznócsülköt szabad parázson pirosra perzseltek, majd fel
darabolták és sós vízben megfőzték. Ezután a húst kiszedték, s a már nem forró lébe
3-4 tojást (melyet előbb tejfellel elkavartak), beletettek, ecettel savanyították. Bele
rakták a húst, s fogyasztották (Püspökladány, Hajdúböszörmény). Hajdúböszörmény
ben a füstölt csülökkel főtt savanyú hagymalevest is espékesnek nevezik.
Pacalleves
Csak Hajdúböszörményből van róla leírásunk. A juh, vagy borjú „százrétű"
gyomrát megtisztították, sós vízben megfőzték, hagymás, paprikás rántással berán
tották és ecettel savanyították. (Ismerték még Püspökladányban, Hajdúhadházon.)
Húslevesek
Húslevesnek nálunk csak a friss húsból főzött leveseket nevezték. Elvüeg bármi
lyen húsból készíthettek húslevest, de az egyes húsleves fajták készítése között ár
nyalati különbségek voltak. A húslevesek a levesek legelőkelőbb csoportját alkotják.
Többségük kimondottan ünnepi leves volt. A leves ünnepélyességét a belerakott tész
taféle is fokozhatta. Általában a marhahúsból, tyúkhúsból főtt, csigatésztával dúsí
tott levest tartották legelőkelőbbnek. 21 8 A sertés orjaleves inkább alkalomhoz