Page 73 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 73
őbb hagymával ízesített olajban dinsztolták. Amennyiben a zöldségek mellé még ta
vaszi zöld leveleket (káposzta, karalábá stb.) is tettek, Álmosdon padlutkaleves volt
a neve.
Uborkaleves (ugorkaleves)
A savanyított uborkát szeletekre vágták, vízzel, babérlevéllel megfőzték, berán
tották, majd tejföllel dúsították. ízlés szerint adhattak hozzá még az uborka savanyú
levéből, vagy cukrozhatták (Újszentmargita, Konyár). Debrecenben füstölt hús levé
ben főzték s még paprikával is fűszerezték. 20 9
Tökleves, tökkáposztaleves
A zöld disznótököt, újabban a kertben termesztett spárgatököt kibelezték, meg
hámozták, s késsel, vagy tökreszelővel apró csíkokra vágták és lesózták. Kb. fél óra
múlva, mikor a só jól átjárta, lemosták. Kevés rántásban paprikát pirítottak, majd
vízzel felengedték, sót, kaporlevelet tettek bele, majd belerakták a megmosott tököt
és megfőzték. Tejes, vagy tejfeles habarást tettek rá, ecettel savanyították, vagy cu
korral ízesítették. Megyeszerte ismert. Hajdúnánáson töklaska a neve. Régebben
kedvelték az istengyalulta tököt.
Sóskaleves
30 dkg sóskát késsel apróra összedaraboltak, 1 kanál zsíron megdinsztelték,
majd vízzel felengedték, sózták és megfőzték. Tejes, vagy tejfölös habarással dúsítot
ták. Némely helyen cukrozták (Álmosd, Újszentmargita). Sok helyen rántva is csinál
ták (Kismarja, Zsáka, Püspökladány, Hajdúhadház, Biharnagybajom).
Salátaleves
A salátát megmosták, összedarabolták, sós vízben megfőzték, majd tejjel habar
ták. Almosdon ecettel, cukorral ízesítették. Hajdúnánáson a salátát előbb sós vízzel
leforrázták, hogy „a zöld ízét elvegye". Itt a tejes, tejfölös habaráson kívül rőstöt is
adtak hozzá. Hajdúszováton a salátát előbb a forró rántásba forgatták, azután en
gedték fel vízzel s főzték meg. Itt csupán tejjel dúsították. Újszentmargitán a salátát
zsíron dinsztolták. Különben úgy főzték, mint a sóskalevest.
PASZULYLEVES (bableves)
Egyike a legelterjedtebb levesféléknek. Készülhet száraz-, vagy zöldpaszulyból,
hús nélkül, vagy húsokkal, rántva vagy habarással. Változatai:
Szárazpaszulyleves, paszulyleves, édespaszuly, bableves
A szemes paszulyt előző nap szemenként megtisztították, majd vizet öntöttek
rá. Ilyenkor feljött a tetejére a „léhája", vagyis a hibás szemek. A paszuly aztán
egész éjjel a vízben ázott, hogy megpuhuljon. Ezután vízben megfőzték. Belevágtak,
vagy egy darabban beletettek egy fej vereshagymát. Sózták, majd erőspaprikás rán-