Page 71 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 71
KÁPOSZTALEVESEK
A káposztaleveseket megyénkben is több variációban készítették. Nyáron ké
szülhetett savanyítás nélkül vagy savanyítva, télen többnyire csak hordós káposztá
ból, tehát savanyú formában. Mindenfajta káposztaleves készülhetett rántva,
habarással, vagy vegyesen. Készülhetett hús nélkül „szűzen", vagy bármiféle hússal,
kolbásszal. (Ha valamire azt akarták mondani, hogy „hitvány", rossz minőségű, ak
kor azt mondták: „olyan, mint a káposzta hús nélkül".) A káposztaleveseket a nyíri
falukban kombinálhatták paszullyal, vagy paradicsommal.
Édeskáposzta leves
A mosott, laskára vágott fejes káposztát sós vízben megfőzték s berántották,
ízesítőül tehettek bele babérlevelet (Újszentmargita), fokhagymát (Nagykereki), pap
rikát, köménymagot, sárgarépát, petrezselymet (Újszentmargita), kockára vágott
krumplit (Balmazújváros, Kornádi, Újszentmargita). Sok helyen tesznek bele tejet.
Húsok közül Hajdúhadházon a csirkét, Hajdúböszörményben, Balmazújvároson a
juhhúst szerették, de főzhettek bele kolbászt és füstölthúst is.
Lucskos-káposztaleves
A fejeskáposztát ujjnyi széles csíkokra felszeletelték és sós vízben - lehetőleg
csirkehússal együtt - megfőzték, majd bő tejfellel behabarták, ecettel savanyították.
Legtöbb bihari faluban ismerik, de népszerű Hajdúhadházon i s . 2 0 5 Fülöpön kockára
vágott krumplit főztek a levesbe, de húst nem. Helyette kis darab hájat kisütöttek,
ezt megpaprikázták, s ezt főzték a levesbe, majd tejjel habarták.
Kelkáposztaleves
A kelkáposzta fejet laskára vágták, a torzsás részét kidobták, majd sós vízben
puhára főzték. Petrezselyemzölddel, paprikával, borssal, köménymaggal, esetleg egy
két darab vágott krumplival ízesítették. Almosdon vüágos, paprikás rántással berán
tották, majd tejjel, tejszínnel gazdagították. Hajdúhadházon csirkehúst főztek bele.
Paradicsomos káposztaleves
A laskára vágott káposztát sós vízben megfőzték, néhány krumplit tettek bele,
majd belefőzték a paradicsomot, végül világos rántással berántották és tejfellel ha
barták. 2 0 6
Savanyúkáposzta leves
A hordóból kiszedett savanyított aprókáposztát megmosták, sós vízben megfőz
ték, majd berántották (Artánd, Biharnagybajom, Konyár). Legtöbb helyen azonban
gazdagították. Elsősorban füstölt húst, kolbászt főztek bele. Ekkor sok helyen kor-
helyleves- nek nevezték (Hajdúhadház, Tiszacsege, Balmazújváros, Almosd, Kismar
ja, Zsáka, Gáborján). Zsákán fűszerezték vereshagymával, paprikával, borssal.
Kismarjában, Álmosdon, Gáborjánban tejfeles habarást is tettek rá. Hajdúszováton
a hagymával kiegészített rántást előbb kevés vízzel, majd a savanyúkáposzta levével
eresztették fel és sóval, paprikával, borssal fűszerezték. Itt ezt a savanyúlevest nevez-