Page 72 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 72
ték korhelylevesnek . A savanyúkáposzta levest leginkább télen főzték. Gáborjánban
úgy tudták, hogy gyomortisztító, hashajtó hatása van, ezért szívesen főzték ünnepek
után, hogy a súlyos ételek után a gyomor kitisztuljon.
Káposztás paszuly
1/2 liter szemespaszulyt kb. 4 liter vízben főzni kezdtek. Beletettek annyi darab
füstölt húst (csülköt, álla, orra darabot), ahány személynek készült. (Ha sertés orrá
val készült, akkor tréfásan „túrós paszuly"-nak nevezték.) Vele egyidőben egy kb. 3
literes fazékban 1 kg hordókáposztát főztek, melyben a káposzta savanyú leve is
benne főtt. Amikor mindkét alkotóelem megfőtt, a kettőt összeöntötték, berántották,
de a rántáson kívül még kb 1 1/2 liter tejből készült habarást is tettek rá. Csak me
gyénk Északkeleti részén ismerték. 2 0 7 Úgy tudják, hogy elsősorban szatmári étel s
innen jutott el megyénkbe. 2 0 8 Fülöpön a paszulyba krumplit is főztek, s itt nem ha
barták, hanem olajban pirított rántással sűrítették.
Karfiolleves
8 dkg karfiolt sós vízben, zöld petrezselyemlevéllel, csirke aprólékkal megfőztek.
Készíthető maradék húslevesből, vagy csontlével is. Tojássárgájával dúsított habarást
és csipegetett tésztát főztek bele. Csak a XX. században tűnik fel Almosdon, egysze
rűbb formában Püspökladányban, Hajdúhadházon, Biharnagybajomban, Konyáron.
Karalábéleves
A karalábét meghámozva apró kockákra vágták és sós vízben megfőzték. Sűrí
tésül tejet, tejes, vagy tejfeles habarást adtak hozzá. Néha csirkehússal főzték, de a
kimaradt húslé is jó ízt adott neki. (Mindenütt ismer.) Tiszacsegén a csirkehúst el
őbb hagymás, paprikás lében megfőzték, a karalábét hosszúkás csíkokra vágva zsír
ban megpárolták, s amikor a hús félfövésben volt, akkor adták hozzá a karalábét,
petrezselyemzölddel fűszerezve.
Álmosdon készítettek töltött karalábélevesí is. A kisebb karalábék belsejét fö
vés után kikaparták, majd egy evőkanál vajból, 3 tojásból, zsemlemorzsából tésztát
kavartak. Ezzel megtöltötték a karalébákat. A megmaradt tésztából gombócokat for
máltak. A karalábé sós levét vajas rántással berántották, majd belerakták a megtöl
tött karalábékat és a gombócokat, s az egészet összefőzték. Végül tejföllel
gazdagították.
Zellerleves
Néhány gumó zellert meghámoztak, majd kockára vágták. Kevés rántást vízzel
feleresztettek, s belefőzték a zellerkockákat. Sózták, majd tejfölös habarással sűrítet
ték, ízlés szerint ecettel vagy cukorral ízesítették (Monostorpályi).
ZÖLDSÉGLEVESEK
Apróra vágott vegyes zöldséget (sárgarépa, petrezselyem, karalábé) sós vízben
megfőztek, vüágos rántással berántották, borsozták (Álmosd). Sápon a zöldséget el-