Page 67 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 67

volt,  hogy személyenként  egy-egy  darab  füstölt  kolbászt  főztek  a  kásalevesbe.  Tisza-
        csegén  árpadara  levest  főztek,  ugyancsak  cserépfazékban,  kemencében.  Akinek
        módja  volt,  füstölt  disznóhúst  is főzött  bele. Itt a  rántásba  sokan  kevés  fokhagymát
        kevertek.

            Gölödörleves
            Hagymás,  paprikás  rántást  pirítottak,  ezt  vízzel  feleresztették,  majd kukorica­
        lisztből  készült  gölödör-,  vagy  gölödinygombócokat  főztek  bele  (Tiszacsege,  Új­
        szentmargita,  Újtikos).

            Kukoricagombóc  leves
                                                                           (
            Hasonló  a  gölődörleveshez,  csak  a  kukoricagombócba  tojást  is  kevertek Al-
        mosd).
            Tésztalevesek
            A  tésztalevesek  zöme  a  pergelt  levesek  közé  tartozik, de  néhány  esetben  rántás­
        sal gazdagított  formája  is  előfordul  megyénkben.

            Kötöttgaluska  leves
            A  pirospaprikával  készült  rántást  vízzel  felengedték,  sózták,  majd  kötött  galus­
        kát  főztek  bele  (Újszentmargita).

            Eresztett  tésztaleves
            A  sok  vízzel  felengedett  rántásba  -  folytonos kavarás  közben  -  igen  hígra  ka­
        vart  tésztát  csorgattak  (Fülöp).

            Tojásos  vagy  csorgatott  leves
            A  rántással  gazdagított  forró  lébe  jól  elkevert  nyers  tojást  csorgattak.  A  csor-
        gatást  végezhették  kanállal,  vagy  tölcséren  át  (Hajdúnánás,  Kismarja).

            Vízileves
            A  berántott  forró  lébe  a kemencében  vagy a  tűzhely  lapján  sütött  hasfótot  főz­
        tek.  Igen  szegény  leves  volt.  Fülöpön  erre  mondták:  „berántom  a  kutat".
            Rántott  krumplilevesek
            A  pergelt  krumplilevesek  mellett  gyakoribbak  a  rántott,  igen  sokszor  füstölt
        hússal,  kolbásszal  gazdagított krumplilevesek.

            Kolompírleves
            Az  előre  elkészített  rántást  felmelegítették,  a  forró  rántásba  beleforgatták  a
        kockára  vágott,  megmosott  krumplit,  vízzel  feleresztették,  sózták.  Legtöbben  tettek
        bele  egy  gerezd  fokhagymát  (Hajdúböszörmény,  Püspökladány).  Még  elterjedtebb
        volt  az  a módszer,  hogy előbb  a  krumplit  főzték  meg, s azután  adták  hozzá  a  rántást
        és  a  fűszereket.  Neve  Hajdúnánáson:  röstölt  krumplileves.  Ha  füstölthúst,  kolbászt
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72