Page 64 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 64

Hortobágyon  mezítlábas lebbencs.  Itt tarhonyát  is  főzhettek,  neve: pirított  tész­
           taleves.


               4.  Zsír  + víz + tészta  + krumpli

                Tísztaleves
               Szalonnát  olvasztottak,  bele  hagymát  pirítottak,  vízzel  felengedték,  belefőzték  a
           tésztát,  majd  a  feldarabolt krumplit  és megsózták  (Hajdúböszörmény).
               Balmazújvároson  a  tísztalevesbe  krumpli  helyett  néha  köleskását  főztek.  Neve
           ekkor heprecsóré.


                5.  Zsír  + tészta  + víz +  krumpli

               Pirított  tísztaleves,  lebbencsleves
                Debrecen  és a Hajdúság  egyik legelterjedtebb  levesfajtája.  Szinte  soha nem un­
            ták  meg. Vasfazékban  szalonnát  olvasztottak. A forró  zsírban  a tésztát  megpirították,
           hagymát,  paprikát  tettek  bele,  majd  vízzel  felengedték,  ezután  karikára  vágott
           krumplit  főztek  bele  s  sózták.
               Almosdon  nyáron  petrezselyemzölddel  ízesítették.  Komádiban  néha  olajon  pirí­
            tották  a tésztát.  Tiszacsegén pirított  lebbencsleves  a neve. Hajdúnánáson  van pirított
            laskaleves,  Hajdúböszörményben,  Debrecenben pirított  tarhonyaleves,  reszelttíszta-
           leves.

               Kenyérleves
                Almosdon  levestészta  helyett  a  zsírban  apróra  vágott  kenyeret  pirítottak,  majd
            felengedés  után  sóval,  borssal,  szerecsendióval  fűszerezték.  Egyesek  karikára  vágott
            kolbászt  is  főztek  bele.



                6. Zsír  + krumpli  + víz +  tészta

                Tísztaleves,  mezítlábas  tísztaleves
                A  Hajdúság  második  legnépszerűbb  levesfajtája.  Rendszerint  váltva  főzték  a pi­
            rított  tísztalevessel,  hogy  meg  ne  unják  egyiket  sem.  Tanyai ember  naponta  kétszer
            is  megfőzte.  Ecsedi  István szerint  a  Hortobágyon  csak  a  juhász  főzött  mezítlábas
            tísztalevest,  a  csikós,  gulyás  mindig  megpirította  a  tésztát.
                Az  olvasztott  szalonnazsírba  kevés  paprikát  és karikára  aprított  krumplit  tesz­
            nek.  Azután  vízzel  felengedik,  sózzák,  s  belefőzik  a  száraztésztát.  Kissé  hűtve  et-
            t é k .  1 9 4
                Hajdúböszörményben  csipegetett  tésztával  is  főzték  (csipegtísztaleves).  Új­
            szentmargitán  s általában  a  Tisza  mellékén  kavart, vagy felvert  galuskával  is  főzték.
            Fülöpön  a  krumplit  néha  olajban  dinsztolták,  és reszelt  tésztával  főzték  a  levest.
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69