Page 61 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 61
lyet állítólag a zsidók ettek böjt időben. Sajnos, a répa savanyításról megyénkben
több adatunk nincs.
Tökcibere
Tiszacsegén és Hajdúhadházon írták le, hogy a disznótököt kemencében megsü
tötték, belét kikaparták, tiszta ruhán átnyomkodták, vízzel felengedték, sóval, borssal
fűszerezték, s melegen fogyasztották. 1 8
GYÜMÖLCS CIBERÉK
Legelterjedtebb a szilva és a meggycibere. Valamivel szűkebb körben az alma
(Hajdúszoboszló, Nagykereki), a vadalma, vadkörte, pöszméte (Tiszacsege), és a cse
resznye cibere (Debrecen, Hajdúszoboszló). A gyümölcsciberéket leginkább nyáron,
az érés időszakában csinálták, de főzhették eltett szirupból is, vagy aszalt gyü
mölcsből. A készítés tipikus formája, amikor a megmosott friss gyümölcsöt két-, há
romszoros mennyiségű vízben megfőzik, aztán szűrőn átpasszírozzák, s az így nyert
levet cukorral édesítve hidegen, vagy melegítve kenyérrel ették. Néhol fűszerezték
borssal és szegfűszeggel (Berettyóújfalu). Több helyen levessé sűrítették, liszttel (Ti
szacsege), rántással (Hajdúszoboszló) vagy habarással (Debrecen, Kismarja, Tisza
csege).
Pötyöcibere
Lényegében ez is gyümölcscibere, csak ebben az esetben a gyümölcsöt előbb hí
gítás nélkül a saját levében főzik, azután passzírozzák, s ezt a híg cefrét hígítják az
után tetszés szerint ciberének. Ennek előnye, hogy a cefrét nem szükséges azonnal
felhasználni: jól lezárt üvegben egész évig eltartható (Ártánd, Berettyóújfalu, Kis
marja, Kornádi, Biharnagybajom, Zsáka).
A ciberék, ciberelevesek azon túl, hogy böjtös ételek, sok helyen ették a húsos
ételek könnyítésére, pl. disznótoros vacsora előtt (Hajdúszovát, Debrecen stb.). 18 9
A leveseknek azonban csak egy kis része készült zsírozó nélkül. A további osz
tályozás egyik szempontja lehet, hogy a zsírozót közvetlen formában, vagy sűrítő ké
szítményként adták a levesekhez. Előbbi esetben a zsírozó lényegében izzított zsír,
második esetben pedig rántás. Előbbit tájunkon általában pergelt levesnek nevezik,
az utóbbit rántott levesnek.
Pergelt levesek
Megyénk minden táján valószínűleg legtöbbször és talán legtöbb variációban
megfőzött levestípus. Az első világháború óta ugyan kezd háttérbe szorulni, de - kü
lönösen a Hajdúságban - még mindig domináns típus. Neve általában tísztaleves,