Page 59 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 59

LEVESEK








                              Ciberék,   ciberelevesek





           A  legegyszerűbb  levesek  magából  a  vízzel  összefőzött  alapanyagból  állnak,  min­
       denféle  sűrítő  készítmény  nélkül,  legfeljebb  némi  ízesítő  fűszerfélét  adtak  hozzá.  A
       bihari  síkságon  az  ilyenféle  leveseket  nevezték  ciberének.  M i ezt  a  terminológiát  fo­
       gadjuk  el, holott  több  más tájon  a  ciberének  nevezett  levesfélét  is dúsítják.  M i eze­
       ket  ciberelevesnek  nevezzük,  mint  azt  régi  szakácskönyvek  is  teszik.  18 5
           A  ciberék  vidékünkön  hol könnyű  téli  reggelik, hol nyáresti  üdítő  vacsorák. Ka­
       tolikus  falvakban  böjti  eledelek.  Ha  ritkán  kerül  rá  sor  kedvelték,  de  ha  szükségből
       huzamosabb ideig kénytelenek  ciberéket  fogyasztani,  az  keserves, testsorvasztó  álla­
       pot.  (Az  egész  télen  ciberéken  tengődő  emberekről  mondták,  hogy  „szalmán  telelt
       emberek",  s  az  ilyeneket  tavasszal  nem  szívesen  hívták  napszámba,  mert  nem  bírták
       a  kemény  munkát.)  Egyes ciberéket  nálunk  étel  alapkészítményként  használtak  rán­
       tott,  vagy  habart  ételek  savanyítására.  Fajtái:

           Vízicibere  vagy  ecetcibere
           Vizet  melegítettek,  majd  kevés  ecettel  ízlés  szerint  savanyították,  kevés  cukrot,
       vagy mézet  tettek  bele,  s kenyérrel  itták.  Igen  lenézett,  hitvány  ételnek  tartották,  de
       egy-két  alkalommal  kellemes,  fogyasztható  étel. Több  változata  ismert:

          a)  borssal  ízesítették  (Hajdúszovát,  Berettyóújfalu)
          b)  sóval  itták,  cukor  nélkül  (Hajdúböszörmény)
          c)  paprikával  ízesítették  (Újtikos,  Tiszagyulaháza)
          d)  cukor  helyett  zaharinnal  édesítették  (Hajdúszovát,  Hencida).  Főleg  ínséges
              időben!
          e)  forratlan  hidegvízből  készítették.  (Berettyóújfalu,  Hajdúszovát.  Itt  nyáron
              üdítő  italként  is  itták.)

           A  víziciberét  ciberelevesnek  mondják:  Újtikos,  Hajdúszoboszló,  Nádudvar.

           Korpacibere
           10 liter  langyos  vízben  3-4  kg búzakorpát  áztattak.  5-6  nap  múlva  a  korpa  fel­
       jött  a  tetejére:  „megveszett  a  korpa".  A  víz zavaros lett, majd  néhány  nap  múlva  a
       korpa  leült  az  aljára,  a lé letisztult s enyhe savanykás  ízű lett. Ezután  leszűrték  s  ezt
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64