Page 57 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 57

A  KÉSZ    ÉTELEK    OSZTÁLYOZÁSA















           Kész  ételről  akkor beszélhetünk,  amikor egy egyszerűbb,  vagy bonyolultabb elő­
       készítési  folyamat végtermékével  állunk  szemben.  Amikor  maga  a  feldolgozási  folya­
       mat  befejezettnek  tekinthető.  Láttuk,  bizonyos  táplálékokat  minden  előkészítés
       nélkül,  „nyersen"  is lehet fogyasztani. Másokat  az  előkészítés valamely közbeeső  stá­
       diumában  esznek,  holott  ez  lehet  egy  későbbi  ételnek  az  alap  készítménye.  Alap­
       anyagok,  alapkészítmények,  fűszerek  és sűrítmények  segítségével  formálódik  aztán  a
       kész  étel,  amelyet  az  emberek  a  kialakult  étkezési  szokások  szerint  elfogyasztanak.
           Előfordul  azonban,  hogy  nem  fogy  el  a  teljes  mennyiség.  A  „maradékot"  egy
       későbbi  alkalommal újra  előveszik,  megmelegítik,  vagy  hidegen  megeszik.  Vannak
       ételek,  melyről  azt  tartják,  minél  többször  melegítik,  annál  jobb lesz. Ilyen  pl. a  töl­
       tött  káposzta.  Mások  újbóli  felmelegítéskor  már  veszítenek  értékükből.  Ilyen  pl. a
       főtt  krumpli,  kása  stb.  A  paraszti  hagyományban  azonban  az  étel  szentség,  azt  nem
       szabad  eldobni. Ezért  gyakran  előfordul,  hogy  a megmaradt  kész  ételből  egy  másik,
       új  étel  készül.  Tehát  a  volt  kész  étel  alapkészítménye  lesz  egy  hasonló  karakterű  új
       ételnek.
           Mindezekből  következik,  hogy  az  ételek  osztályozása  nem  könnyű  feladat,  hi­
       szen  többféle  nézőpontból  lehet  a  kérdést  megközelíteni.  A  rendelkezésre  álló  szak­
        irodalom  is egyszer  a felhasznált  alapanyagok  szerint rendszerezi  az ételeket,  máskor
        a  készítési  eljárásokat  emeli ki (pl. „főtt  étel",  „sült  étel"  stb.). Vannak,  akik  a sü­
        tés-főzés  eszközeit  is  fontos  megkülönböztető  tényezőnek  tartják  (nyílt  tűzön,
        edényben,  kemencében  stb.). Sokan  a  népi  táplálkozás  rendjét,  a  szociológiai,  etno-
        kulturális  jelenségek  szerepét  emelik ki. Természetesen,  a  felsoroltak mindenike na­
       gyon  fontos,  hiszen  a  táplálkozás  komplex  jelenség,  mely  a  népi  kultúra  szerves
        egységében  jelenik  meg.
           Az  egyszerűség  miatt mi a paraszti  táplálkozás  rendjét  próbáljuk  követni.  Ezért
        először  szólunk  a  levesekről,  majd  a  különböző  „vastag  ételekről",  húsokról,  tészta­
        félékről  és  csemegékről.  Első  helyre  azért  kerültek  a  levesek,  mert  ezek  tájunk  leg­
        dominánsabb  ételei.  1 8 1
            Rendes  házi  étkezés  nemigen  múlhat  el  leves  nélkül.  „A  levesfélék  sora  meg­
        számlálhatatlan".  18 2  De  a  leveseken  belül  bizonyos  fejlődési  sorrend  megfigyelhető.
        „A  régi  és  az  új  leveseket  többek  közt  arról  is fel  lehet  ismerni, hogy  a  régebbiek
        mindig  egyneműek,  s  csak  újabban  tesznek  bele  többféle  anyagot."  3  Vannak  fő
   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62