Page 57 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 57
A KÉSZ ÉTELEK OSZTÁLYOZÁSA
Kész ételről akkor beszélhetünk, amikor egy egyszerűbb, vagy bonyolultabb elő
készítési folyamat végtermékével állunk szemben. Amikor maga a feldolgozási folya
mat befejezettnek tekinthető. Láttuk, bizonyos táplálékokat minden előkészítés
nélkül, „nyersen" is lehet fogyasztani. Másokat az előkészítés valamely közbeeső stá
diumában esznek, holott ez lehet egy későbbi ételnek az alap készítménye. Alap
anyagok, alapkészítmények, fűszerek és sűrítmények segítségével formálódik aztán a
kész étel, amelyet az emberek a kialakult étkezési szokások szerint elfogyasztanak.
Előfordul azonban, hogy nem fogy el a teljes mennyiség. A „maradékot" egy
későbbi alkalommal újra előveszik, megmelegítik, vagy hidegen megeszik. Vannak
ételek, melyről azt tartják, minél többször melegítik, annál jobb lesz. Ilyen pl. a töl
tött káposzta. Mások újbóli felmelegítéskor már veszítenek értékükből. Ilyen pl. a
főtt krumpli, kása stb. A paraszti hagyományban azonban az étel szentség, azt nem
szabad eldobni. Ezért gyakran előfordul, hogy a megmaradt kész ételből egy másik,
új étel készül. Tehát a volt kész étel alapkészítménye lesz egy hasonló karakterű új
ételnek.
Mindezekből következik, hogy az ételek osztályozása nem könnyű feladat, hi
szen többféle nézőpontból lehet a kérdést megközelíteni. A rendelkezésre álló szak
irodalom is egyszer a felhasznált alapanyagok szerint rendszerezi az ételeket, máskor
a készítési eljárásokat emeli ki (pl. „főtt étel", „sült étel" stb.). Vannak, akik a sü
tés-főzés eszközeit is fontos megkülönböztető tényezőnek tartják (nyílt tűzön,
edényben, kemencében stb.). Sokan a népi táplálkozás rendjét, a szociológiai, etno-
kulturális jelenségek szerepét emelik ki. Természetesen, a felsoroltak mindenike na
gyon fontos, hiszen a táplálkozás komplex jelenség, mely a népi kultúra szerves
egységében jelenik meg.
Az egyszerűség miatt mi a paraszti táplálkozás rendjét próbáljuk követni. Ezért
először szólunk a levesekről, majd a különböző „vastag ételekről", húsokról, tészta
félékről és csemegékről. Első helyre azért kerültek a levesek, mert ezek tájunk leg
dominánsabb ételei. 1 8 1
Rendes házi étkezés nemigen múlhat el leves nélkül. „A levesfélék sora meg
számlálhatatlan". 18 2 De a leveseken belül bizonyos fejlődési sorrend megfigyelhető.
„A régi és az új leveseket többek közt arról is fel lehet ismerni, hogy a régebbiek
mindig egyneműek, s csak újabban tesznek bele többféle anyagot." 3 Vannak fő