Page 52 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 52

semyöje,  hátulsó  része  a fara,  a rajta  hagyott püspökfalattyával.  A  test  alsó  részé­
           nek  eleje  a  melle,  mely  a  legtöbb  húst  tartalmazza,  ezért  ezt  nagyobb  baromfiaknál
            több  kisebb darabra  is tagolhatták.  A  test  hátulsó  alsó részét  a szalonnás, hájas  lágy­
           részek  alkották.  Hizlalt  baromfiaknál  ez  a  legértékesebb  résznek  számított.
               A  baromfihúst  tájunkon  a  magyarok  nem  füstölték.  A  ruca-,  libamájat,  sőt  a
           sült  húst  is  az  1930-as évektől  sokan  zsírban  eltették,  s így hónapok  múlva  fogyasz­
            tották.  Liba-,  pulykahúsból  egyesek  kolbászt  töltöttek,  főként  a  zsidó vallásúak,  akik
           disznókolbászt  nem  ehettek.
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57