Page 65 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 65

7. Zsír  + tészta  + krumpli  + víz

          Pirosított  tísztaleves, pirosított  lebbencsleves
          Izzított  zsíron,  vagy  megsütött  szalonnakockák  zsírján  lebbencstésztát  pirítot­
      tak. A  tészta  pirulása  közben  tették  bele  az  apróra  vágott  hagymát,  piros  paprikát,  s
      az  összevágott  krumplit,  s  mikor  ez  jól  összeállt,  vízzel  felengedték  (Hajdúböször­
      mény,  Hajdúnánás,  Újszentmargita).
          Berettyóújfaluban  a  lebbencset  komplikáltabb  módon  csinálták.  Előbb  egy  ka-
      nálnyi  forró  zsírban  a  lebbencset  megpirították.  Ezután  a  zsírból  kiszedték,  a  tészta
      a  zsír  nagy  részét  felszedte.  Ezután  egy darab szalonnát  aprítottak  az edénybe,  majd
      rá  hagymát,  paprikát.  Ezután  a  már  bőségesebb  hagymás  zsírba  visszatették  a  tész­
      tát,  rákarikázták  a  tésztával  kb. azonos mennyiségű  krumplit,  sózták,  s kevés  pirítás
      után  vízzel  felengedték  s  puhára  főzték.



          8.  Zsír  + krumpli  + tészta  + víz

          Tördelt  tésztaleves
          Ezt  a  variációt  egyedül  Fülöpön  írták  le.  A  zsíron  kevés  krumplit  dinszteltek,
      nemsokára  beletették  a  tésztát. Amint  pirulni  kezdett,  előbb  kevés  vizet öntöttek  rá,
      csak amikor már jól  összefőtt,  akkor  hígították  fel  a  megszokott  sűrűségűre.


          9. Víz  + krumpli  + tészta  + zsír

          Tísztaleves
          Hajdúnánáson  a  krumplit  vízben  megfőzték,  közben  beletették  a  tésztát.  Ha
      megfőtt,  rátöltötték  a forró  paprikás  zsírt,  melyet  külön  elkészítettek.  Használhattak
      lebbencset, laskatésztát,  kockát,  csipetkét,  hegyes tésztát  vagy  felvert  galuskát.
          A  pergelt  levesek  következő  csoportjában  a  fő  komponens  a  krumpli.  Ezeket
      együttesen  kolompir  leveseknek  nevezik.  A  rántott  és  habart  krumplilevesektől  úgy
      különböztetik  meg,  hogy  hozzáteszik:  pergelt-,  vagy paprikás  kolompírleves.  Min­
      den  helységben  ismerik.


          10.  Zsír  + krumpli  + víz

          Paprikás  krumplileves
          Az  izzított  zsírban  hagymát  pároltak,  paprikával  ízesítették  s beletették  a  hasáb
      alakúra  vágott  burgonyát,  majd  ráöntötték  az  előre  már  felforralt  sózott  vizet (Ar-
      tánd,  Hajdúszovát,  Újszentmargita).
          Számtalan  variációja  van. Petrezselyemzölddel,  zöldpaprikával  ízesítették,  galus­
      kával,  csipkedett  tésztával  sűrítették  pl.  Nagykerekiben,  Fülöpön.  Itt  kevesebb
      krumplival  galuskaleves  néven  ismert.  A  fentieken  kívül  zellert, köménymagot  főz-
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70