Page 65 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 65
7. Zsír + tészta + krumpli + víz
Pirosított tísztaleves, pirosított lebbencsleves
Izzított zsíron, vagy megsütött szalonnakockák zsírján lebbencstésztát pirítot
tak. A tészta pirulása közben tették bele az apróra vágott hagymát, piros paprikát, s
az összevágott krumplit, s mikor ez jól összeállt, vízzel felengedték (Hajdúböször
mény, Hajdúnánás, Újszentmargita).
Berettyóújfaluban a lebbencset komplikáltabb módon csinálták. Előbb egy ka-
nálnyi forró zsírban a lebbencset megpirították. Ezután a zsírból kiszedték, a tészta
a zsír nagy részét felszedte. Ezután egy darab szalonnát aprítottak az edénybe, majd
rá hagymát, paprikát. Ezután a már bőségesebb hagymás zsírba visszatették a tész
tát, rákarikázták a tésztával kb. azonos mennyiségű krumplit, sózták, s kevés pirítás
után vízzel felengedték s puhára főzték.
8. Zsír + krumpli + tészta + víz
Tördelt tésztaleves
Ezt a variációt egyedül Fülöpön írták le. A zsíron kevés krumplit dinszteltek,
nemsokára beletették a tésztát. Amint pirulni kezdett, előbb kevés vizet öntöttek rá,
csak amikor már jól összefőtt, akkor hígították fel a megszokott sűrűségűre.
9. Víz + krumpli + tészta + zsír
Tísztaleves
Hajdúnánáson a krumplit vízben megfőzték, közben beletették a tésztát. Ha
megfőtt, rátöltötték a forró paprikás zsírt, melyet külön elkészítettek. Használhattak
lebbencset, laskatésztát, kockát, csipetkét, hegyes tésztát vagy felvert galuskát.
A pergelt levesek következő csoportjában a fő komponens a krumpli. Ezeket
együttesen kolompir leveseknek nevezik. A rántott és habart krumplilevesektől úgy
különböztetik meg, hogy hozzáteszik: pergelt-, vagy paprikás kolompírleves. Min
den helységben ismerik.
10. Zsír + krumpli + víz
Paprikás krumplileves
Az izzított zsírban hagymát pároltak, paprikával ízesítették s beletették a hasáb
alakúra vágott burgonyát, majd ráöntötték az előre már felforralt sózott vizet (Ar-
tánd, Hajdúszovát, Újszentmargita).
Számtalan variációja van. Petrezselyemzölddel, zöldpaprikával ízesítették, galus
kával, csipkedett tésztával sűrítették pl. Nagykerekiben, Fülöpön. Itt kevesebb
krumplival galuskaleves néven ismert. A fentieken kívül zellert, köménymagot főz-