Page 102 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 102
DERELYEK
Az elnevezés többfajta főtt tésztát jelöl, sőt egy fajtáját a sült tészták közt is
megtaláljuk.
Túrós, lekváros derelye
Jó sok tojással, csipetnyi sóval, kevés zsírral tésztát gyúrtak. Ezt vékonyra el
nyújtották, majd a levél tésztát tojással megkenték. A levél egyik felére kb. 5-5 cm
távolságra kis csomókban elhelyezték a tölteléket. A töltelék lehet cukorral, kaporral
ízesített, tojással dúsított tehéntúró, vagy szilvalekvár. Ezután a levél másik felét rá
hajtották az első felére, s a töltelékcsomók közötti részeken jól rányomkodták, hogy
összeragadjon. Végül derelyemetszővel, vagy késsel három-, vagy négyszögletes dara
bokra metélték. Forró sós vízben kifőzték, leszűrték, majd zsíros sós, vagy cukrozott
prézlibe forgatták. Vagyis ezt is egyesek sósán, mások édesen ették. Tiszacsegén
prézli helyett cukrozott darált diót hintettek a derelyére. Mindenütt ismerték. Deb
receni versike szerint:
„Lekváros derelye
252
a kaszásnak ereje".
Rakott túrós derelye
Az elnyújtott tészta leveleket lehetőleg egészben, vagy minél nagyobb darabok
ban sós vízben kifőzték. Ezután egy nagyobb darabot zsírral kikent lábasba helyeztek
úgy, hogy-a lábas oldalát is befedje, majd raktak rá egy sor cukorral, fahéjjal ízesí
tett túrót. Azután tésztát, túrót annyi rétegben, míg a lábas tele lett. Tetejére ráhaj
tották az oldalán lelógó tésztát, leöntötték tejfellel és sütőben kisütötték (Kismarja).
Újabban a túróba sokan mazsolát is tesznek.
Restderelye
Lényegében túrógombóc. Hajdúnánáson, Újszentmargitán úgy is nevezik. Két
rész túróhoz egy rész lisztet, tojást, valamennyi kenyérmorzsát, kevés kaprot adtak,
megsózták s jól összedolgozták. Ezután barack nagyságú gömböket formáltak belőle,
s ezt sós vízben kifőzték. Fövés után leszűrték, zsíros pirított morzsába (prézli) for
gatták. Leginkább sósán ették (Debrecen, Hajdúság, Biharnagybajom, Kismarja,
Bojt).
Újszentmargitán komplikáltabb készítésmódját is ismerték. Két összemarék te
héntúróhoz egy diónyi zsírt, két evőkanál grízt, egy egész tojást, 2 tojás sárgáját, s
ennek felvert habját, s még két evőkanál lisztet kevertek. Jól eldolgozták, s kis gom
bócokat formáltak belőle. Kifőzték, zsemlemorzsába forgatták, s ki sóval, ki cukorral
ízesítette.