Page 105 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 105
tával főzték össze s paradicsom zúzalékkal ízesítették, majd tejfeles habarást tettek
rá.
Rakott káposzta
A húst paprikás zsírban megsütötték. A hordóskáposztát vízben puhára főzték.
Fél fövésben rétegesen fazékba rakták, tetejére tejfelt öntöttek és lefedve, lehetőleg
kemencében összefőzték. A pörkölt helyett darált húst is alkalmazhattak. Tört bors
sal fűszerezték (Hajdúhadház, Püspükladány, Biharnagybajom, Konyár).
Rakott kelkáposzta
A kelkáposztát ketté vágva sós vízben megpárolták. Egy darab májat ledarálva
hagymás zsírban megpirítottak. Külön sárgarépát, petrezselymet, zellert, zöldhagy
mát, gombát dinszteltek és sóval, borssal, majoránnával ízesítették. Ezután egy zsír
ral kikent lábasba előbb zsemlemorzsát szórtak, majd sorban berakták a káposztát és
a máj keveréket. Tetejére szalonna szeleteket helyeztek, tejföllel leöntötték, lefedték,
s sütőben vagy kemencében kisütötték. (Álmosd, Püspökladány, Hajdúhadház. Min
denütt újabb étel.)
Rakott karfiol
A sós vízben puhára párolt karfiolt bezsírozott, prézlivel megszórt lábasba rak
ták. Rá karikára vágott kolbászt, pörkölthúst, majd újra karfiolt raktak. Tetejére ha
barást öntöttek, reszelt sajttal szórták és sütőben átforrósították (Álmosd,
Püspökladány, Hajdúhadház, Biharnagybajom).
-
Rakott karalábé
A gyenge karalábét hosszú csíkokra vágták, sós vízben párolták. Ezután vajjal
kikent lábasba rakták, közé külön elkészített pörkölt húst, párolt rizst raktak. Tetejét
meglocsolták a pörkölt levével, tejföllel. Megszórhatták sajttal, s tehettek rá tükörto
jást. Az egészet összemelegítették. (Álmosd, Hajdúhadház, Püspökladány, Biharnagy
bajom. Újabb étel.)
Kelkáposzta daragaluskával
Tejben grízt főztek. Ha kihűlt, két tojást jól elkevertek benne, majd sós vajba
mártott kanállal galuskát szaggattak belőle. Közben egy lábasban rétegenként párolt
kel-leveleket, spenótot, gombát, sárgarépát, szalonna szeleteket raktak. Sózták, bor
sozták, végül világos rántással leöntötték, a galuskával összekeverték. (Álmosd. Kü
lönleges étel.)
Erdélyi lucskos káposzta
Két kisebb fej káposztát 4-4 cikkre vágtak s megfőzték. Másik fazékban füstölt
oldalast, körmöt főztek. Ezután egy cserépfazék aljára ujjnyi vastagon füstölt sza
lonna darabokat raktak. Erre tették a megfőtt káposztát, kevés kaprot, sót, rá a húst,
és rátöltötték a hús levét. Ha megfőtt, tojással gazdagított habarással sűrítették,