Page 109 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 109

Kocsonya
          Rendszerint  disznóölés  után,  de  legalábbis  télen  csinálták,  legtöbben  disznókö­
      römből, de  a hentestől  is vettek borjúkörmöt.  Újszentmargitán  füstölt  bőrös  sonkából
      is főzték  (sonka  kocsonya).
          A  bőrös  húst  bő vízben  főzni  kezdték,  sózták,  borsozták,  s ami  elengedhetetlen,
      néhány  gerezd  fokhagymát  dobtak  a vízbe. Az inas húsok  lassan főnek,  ezért  az  elfőtt
      vizet  pótolni  kell.  Régebben  gyakran  kemencében  főzték.  Egyes helyeken  sárgarépát,
      petrezselymet  is főztek  bele  (Újszentmargita).  Ha  megfőtt,  a  húsokkal  együtt  tányé­
      rokba  szedték.  Tetejét  legtöbb  helyen  piros  paprikával  szórták  meg,  s  hideg  helyre
      tették,  ahol  6-8  óra alatt  megfagyott.  Ezután  lehetett  enni. Sok  helyen  ünnepi  eledel
      volt  (Hajdúnánás,  Debrecen,  Hencida,  Kismarja, Zsáka,  Újszentmargita,  Fülöp).


          TOJÁSÉTELEK
          A  tojás  azon  kívül,  hogy  nagyon  sok  ételnek  fontos  alkotóeleme,  önálló  vasta­
      gételként  is  fogyasztották,  mégpedig  vagy  főve,  vagy  sütve.

          Főtt  tojás
          A  tojást  hajában  keményre  főzték,  sózták  és kenyérrel  ették.  A  híg tojást  nem
      ismerték.

          Rántotta,  vagy  rátotta
          Zsírt  olvasztottak.  A  tojásokat  külön  tányérba  felütötték,  megsózták  és  jól
      összekeverték,  hogy  a  sárgája  és  a  fehérje  összekeveredjen.  Folytonos  kavarás  köz­
      ben  a  zsírhoz  öntötték,  s megsütötték.  Süthették  hígabbra,  vagy keményebbre.  Sokan
      kavarás  nélkül,  egy  darabban  sütötték  meg.  Mások  szalonnát  pirítottak,  s  ennek  a
      zsírjában  sütötték. Ilyenkor a  szalonna  darabkákat  is benne hagyták.  Egyes helyeken,
      főleg  a  Hajdúságban  és  a  nyíri  részeken  a  zsírba  hagymát  is  aprítottak  (hagymás
      rántotta).  Sokan  paprikát  is  szórtak  a  tetejére.

          Kolbászos rántotta
          Minden  helységben  igen kedvelt  reggeli étel, amikor a karimára  aprított,  zsírban
      sült  kolbászra  ütik  rá  a  tojásokat.

           Tejfeles  rántotta
          Kivételes alkalmakkor a felvert tojáshoz  kevés lisztet és tejfelt  is kevernek,  s  ez­
      zel  együtt  sütik  pirosra  (Hajdúszovát,  Konyár,  Biharnagybajom, Kismarja).  Újszent­
      margitán  szaporított  rántotta a  neve.

          Parasztrántotta
          Főtt,  majd  karikára  vágott  krumplit  zsírban  átforgattak,  és erre  öntötték  rá  a
      felvert  tojásokat.  Sóval,  paprikával  ízesítették  (Újszentmargita).  Gáborjánban  a  hús­
      levesből  kimaradt  főtt  húst  apró  darabokra  vágták,  hagymás  zsírba  megforgatták,  s
       tojást  ütöttek  rá. Esetleg  paprikázták  is.
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114