Page 106 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 106

ecettel,  esetleg  cukorral  ízesítették.  Még  tálaláskor  is  lehetett  rá  tejfölt  tenni  (Ál­
          mosd,  Biharnagybajom).

              ídes  káposzta
              A  gerezdekre  vágott  káposztafejet  juhhússal  összefözték.  Sózták,  borsozták  s
          paprikás  rántással  berántották  (Debrecen,  25 9  Püspökladány,  Biharnagybajom,  Ko­
          nyár).



              KÁPOSZTA       KRUMPLIVAL
              Káposztafözelék
              Egy fej  káposztát  vékony  szeletekre vágtak,  majd  hozzá  kevertek  kockára  vágott
          krumplit.  Az  egészet  kevés  sós vízben  megfőzték,  majd  rántással  besűrítették,  végül
           tejfellel  gazdagították,  köménymaggal  ízesítették  (Újszentmargita).

              „Szalmás sár"  (Kraut  und  praj)
              A  balmazújvárosi  németek  egyik  legtipikusabb  káposztaétele.  Egy  nagy  vászon­
          fazék  aljára  egy  sor  savanyú  káposztát  helyeztek.  Erre  darabokra  vágott  disznóhúst
          raktak, minden  személyre  egy  darabot számítva. Rá  ismét  apró  káposztát,  s annyi i­
                                                                               v
           zet,  ami  ellepte.  Az  egészet  2-3  órán  át  kemencében  főzték.  Külön  sós vízben  kari­
           kára  vágott  krumplit  főztek.  Ezt  leszűrték,  s  a  krumpli  levében  rántást  oldottak  és
           ezt  a  főtt  krumplihoz  keverték.  Amikor  mind  a  két  komponens  elkészült,  egyszerre
           tálalták,  s  az étkezők  mindkettőből  szedtek  a  tányérjukra,  s ott  maguk  összekeverték.
               Az  étkezéskor  kimaradt  húsos  káposztát  és krumplit  a  balmazújvárosi  németek
           még  egy  sor  újabb  ételféleség  alapanyagául  felhasználták.  Az  ételt  az  itteni  magya­
           rok  is  átvették,  s  ők nevezték  el  „szalmás  sár"-nak.  2 6 0
                                                                       :
              Paradicsomos  káposztafözelék
               Egy  fej  édes  káposztát  vékony  szeletekre  vágva  sós vízben  megfőzték.  Rántást
           pirítottak,  amelyet  érett  paradicsommal  felengedtek,  majd  a  káposztával  összefőzték
           (Újszentmargita,  Püspökladány,  Hajdúhadház,  Biharnagybajom,  Konyár).

              Juhhúsos  káposzta
              A  birkahúst  hagymás,  paprikás  zsíron  pörköltnek  elkészítették.  Ezután  kevés
          vízzel  feleresztették,  s  hozzáadtak  személyenként  kb. 40  dkg  savanyú  káposztát.  Az
           egészet  puhára  főzték.  (Biharnagybajom,  Hajdúhadház.  Püspökladányban  régen  a la­
          kodalmak  fő  étele  volt.)


                                                                •
   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111