Page 106 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 106
ecettel, esetleg cukorral ízesítették. Még tálaláskor is lehetett rá tejfölt tenni (Ál
mosd, Biharnagybajom).
ídes káposzta
A gerezdekre vágott káposztafejet juhhússal összefözték. Sózták, borsozták s
paprikás rántással berántották (Debrecen, 25 9 Püspökladány, Biharnagybajom, Ko
nyár).
KÁPOSZTA KRUMPLIVAL
Káposztafözelék
Egy fej káposztát vékony szeletekre vágtak, majd hozzá kevertek kockára vágott
krumplit. Az egészet kevés sós vízben megfőzték, majd rántással besűrítették, végül
tejfellel gazdagították, köménymaggal ízesítették (Újszentmargita).
„Szalmás sár" (Kraut und praj)
A balmazújvárosi németek egyik legtipikusabb káposztaétele. Egy nagy vászon
fazék aljára egy sor savanyú káposztát helyeztek. Erre darabokra vágott disznóhúst
raktak, minden személyre egy darabot számítva. Rá ismét apró káposztát, s annyi i
v
zet, ami ellepte. Az egészet 2-3 órán át kemencében főzték. Külön sós vízben kari
kára vágott krumplit főztek. Ezt leszűrték, s a krumpli levében rántást oldottak és
ezt a főtt krumplihoz keverték. Amikor mind a két komponens elkészült, egyszerre
tálalták, s az étkezők mindkettőből szedtek a tányérjukra, s ott maguk összekeverték.
Az étkezéskor kimaradt húsos káposztát és krumplit a balmazújvárosi németek
még egy sor újabb ételféleség alapanyagául felhasználták. Az ételt az itteni magya
rok is átvették, s ők nevezték el „szalmás sár"-nak. 2 6 0
:
Paradicsomos káposztafözelék
Egy fej édes káposztát vékony szeletekre vágva sós vízben megfőzték. Rántást
pirítottak, amelyet érett paradicsommal felengedtek, majd a káposztával összefőzték
(Újszentmargita, Püspökladány, Hajdúhadház, Biharnagybajom, Konyár).
Juhhúsos káposzta
A birkahúst hagymás, paprikás zsíron pörköltnek elkészítették. Ezután kevés
vízzel feleresztették, s hozzáadtak személyenként kb. 40 dkg savanyú káposztát. Az
egészet puhára főzték. (Biharnagybajom, Hajdúhadház. Püspökladányban régen a la
kodalmak fő étele volt.)
•