Page 104 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 104
Kásás édes káposzta
Édes fejes káposztát laskára vágtak, érett paradicsommal összefőzték. Amikor
félfövésben volt, megsózták és köleskását vagy tengerikását, újabban rizskását főznek
bele. Gazdagították szalonnával, apróra vágott kolbásszal, végül berántották (Hajdú
hadház). 2 5 6
Kásás savanyú káposzta
A savanyú apró káposztát füstölt disznóhússal együtt tették fel főni. Mikor
majdnem megfőtt, köleskását, később búzadarát, árpadarát, kukoricakását, újabban
rizst főztek bele. Végül híg rántással berántották (Hajdúnánás, Hajdúhadház, Ko
nyár). Komádiban káposztás hús, Tiszacsegén árpadarás káposzta a neve.
Kásával rakott káposzta
A hordós káposztát köleskásával, bőrös friss, vagy füstölt sertéshússal rétegen
ként cserépfazékba rakták, s kemencében megfőzték. Tálalás előtt tejfellel dúsították
(Hajdúszovát, Püspökladány, Konyár). Kismarjában kolozsvári káposzta, Hajdúhad
házon - tejfel nélkül - puliszkás káposzta a neve.
Kolozsvári káposzta
A hordós káposztát kevés lében megfőzték, bő tejfellel behabarták, s tetejére sült
disznóhúst, kolbászt, esetleg sült szalonnát tettek (Hajdúhadház, Biharnagybajom,
Püspökladány).
Hajdúkáposzta
A savanyú hordós káposztát hagymás zsíron párolták, majd apróra vágott disz
nóhússal, nyúl jávai, állával, farkával, karikára vágott kolbásszal kevés vízen összefőz
ték, végül paprikás rántással berántották (Hajdúhadház). 25 7 Hajdúböszörményben
neve: savanyú káposzta disznóhússal, Debrecenben: apró káposzta levesen. *
25
Toros káposzta
Főként disznótorban készítették. Hájat, vagy vegyes kövéres húst zsírjára sütöt
tek. Ezután a zsírban hagymát pirítottak. Visszarakták a húst. Az apró hordós ká
posztát külön megfőzték, majd a húsra ráborították és az egészet összefőzték. Sóval,
borssal ízesítették. (Mindenütt ismerték.) Sok helyen a hús közé friss szalonnadara
bokat, úgynevezett dagadót is főztek (Kismarja, Konyár). Álmosdon a hagymás zsír
ba paprikát is kevertek. Tiszacsegén a káposztát és a húst rétegesen rakták a fazékba.
Újszentmargitán a fazék tetejére árpakását szórtak, s végül be is rántották. Hajdú
hadházon fokhagymával is ízesítették.
Székelygulyás
Ha a toros káposztát levesebben készítik, s tejfeles habarást tesznek rá, akkor
székelygulyásnak nevezik. Ecsedi szerint a vidékünkön újabb étel, s főként az „urak"
főzték, vagy vendéglőben készítették.
Hajdúhadházon paradicsomos édes káposztából is készítenek székelygulyást.
Ebben az esetben a hagymás zsírban megsütött húst zsíron párolt apró édes káposz-