Page 108 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 108
Nagyon szegény helyeken a káposztaleveleket sós, paprikás hagymával ízesített
kukoricakásával, hús nélkül töltötték meg (Fülöp). Kivételesen töltötték a káposztát
marha-, juh-, vagy baromfihússal is. Ez több zsírozót (szalonnát, rántást) igényelt, de
így is kévésében szerették' 2 6 2
Tőtike
Általában úgy csinálták, mint a nyári töltött káposztát, csak káposztalevél he
lyett szőlőlevélbe töltötték a tölteléket. Természetesen, a szőlőlevelet is előbb lefor
rázták, savanyították ecettel, borkővel és pöszmétével. Álmosdon a tőtikét is
komplikáltabb módszerrel készítették. A szőlőlevelekből egy csomót összevágtak, le
forrázták és megfőzték. A nagyobb leveleket forrázás után megtöltötték darált ser
téshús, rizs, főtt tojás, só, bors keverékével. A töltelékeket az összevágott levelekkel
együtt lábasba rakták. Közben külön megfőztek kb. 1/2 kg sertéshúst sós vízben, s
ezt a levet, húsostól együtt ráöntötték a töltelékekre. Kevés ecetet öntöttek hozzá, s
az egészet újra főzték. Ha megfőtt, levét leszűrték, tejfellel behabarták, s tálaláskor
ezt a levet ráöntötték a tőtikére. (Rántani nem szabad!)
Csíkos káposzta
A csíkos káposzta a XIX. század végére kiment a divatból, ezért bár sokan em
lékeznek rá, elkészítésmódjáról kevés adatot gyűjthettünk. 2 6 3 Konyárról Molnár
Gyula ref. lelkész írta le, 1969-ben. 26 4
Vászonfazék aljára savanyú káposztát tettek. Erre egy sor megtisztított, sózott
csíkot raktak, majd ismét csíkot, káposztát, míg a fazék meg nem telt. Tetejére egy
sor szalonna került. Ezután betették a forró kemencébe, ahol az egész összefőtt. Tá
laláskor a-gazdasszony füstölt disznóhúst, oldalast, kolbászt is rakott közé.
Másik variáció szerint a csíkot a káposztával együtt tepsiben sütötték ki (Ko
nyár). A Sárréten és Debrecen környékén a savanyú apró káposztát saját levében pu
hára párolták. A megtisztított csíkot sós vízben felforralták. A káposztához
vöröshagymás barna mártást csináltak, s berántották vele. A megfőtt csíkokat írós
vajban megpirították és a káposztához keverték. Kb. fél óráig lassú tűzön összero-
tyogtatták, s forrón ették.
Egyéb vastagételek
Gombapaprikás vagy paprikás gomba
Zsírban hagymát pirítottak, paprikával. A megtisztított gombát sós vízben meg
abálták, majd a hagymás zsíron megsütötték (Hajdúszovát, Biharnagybajom, Zsáka,
Kismarja, Konyár, Hajdúhadház).