Page 103 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 103
Csirásgaluska
Főtt krumplit liszttel, tojással, vízzel, sóval összedolgoztak, sós vízbe szaggatták
és megfőzték. Leszűrés, mosás után forró zsírba forgatták, túróval, tepertővel, hor
dós káposztával megszórták. (Újszentmargitán, de főleg a nyíri falukban ismerték.)
Töviskes galuska
Nyers krumplit reszeltek, liszttel, sóval elkeverték és forró sós vízbe szaggatva
kifőzték. Leszűrték és szalonnatepertős zsírba forgatták. Lehetett enni túróval, juh
túróval, édes-, vagy hordós káposztával. Úgy tudják, hogy ez felvidéki étel. Valóban,
Debrecentől délre, a bihari részeken egyedül Almosdon ismerték. Újszentmargitán
trapacska néven ismerik.
Gubakenyér
A száraz kenyeret kockákra vágták. Paprikás zsírt vízzel feleresztettek, s bele
főzték a kenyérkockákat. Ha a leve elfőtt, tojást ütöttek rá, s azzal együtt a zsíron
megpirították (Püspökladány). Komádiban a kenyér kockákat előbb hagymás zsírban
vagy olajban megpirították, azután engedték fel vízzel.
A káposzta, mint vastagétel
A káposzta vidékünk egyik legnépszerűbb főzelékféle vastagétele. A káposztás
vastagételek többnyire hűssel készültek, a hús nélküli káposztát hitvány ételnek tart
ják, melyet csak szükségben fogyasztottak. 25 3 De sok más ételhez is használták, mint
köretet, tölteléket. Hajdúböszörményben mondták a kikapós nőre: Jó ez mindenhez,
,
mint a káposzta". A káposzta gyakran szerepel új stílusú népdalokban, katonanóták
ban. 2 5 4 Ismert variációi:
Pergelt káposzta (párolt káposzta)
Az apró hordós káposzta levét kifacsarták, tepsiben, vagy lábasban kevés zsírt
olvasztottak, s ebben a káposztát megforgatták, s kemencében vagy sütőben meg-
fonnyasztották, „pergelték". Hajdúböszörményben gyakori reggeli, vagy esti étel volt.
Vörös káposztából is csinálták. Ezt ecettel, cukorral is ízesítették. Párolva köretként
fogyasztották főleg kacsasült mellé (Álmosd). Legtöbb helyen kakastaréj formára sü
tött szalonnát, füstölt oldalast, kolbászt tettek a tetejére. 2 5 5 Hajdúhadházon télen
reggel pirított kenyérrel, meleg borral ették. Álmosdon keményre főtt tojást is kari
káztak a tetejére. Neve: Hordós káposzta párolva.
Tepsiben sült hordós káposzta
Az apró hordós káposztát tepsiben két ujjnyi vastagon elegyengették, sűrű tej
fellel leöntötték, vagdalt szalonnával, kolbásszal teletűzdelték és kemencében megpi
rították (Hajdúhadház, Püspökladány, Biharnagybajom).