Page 110 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 110

Tükörtojás  vagy ökörszem
               A  tojásokat  közvetlenül  a  forró  zsírba  ütötték  bele,  így  azok  egy  darabban  sül­
           tek  meg.  Tetejét  sózták  és  borsozták.  Ezt  néha  valamilyen  főzelékhez  is  adhatták
           (Kismarja).


                TEJBŐL   KÉSZÜLT    VASTAGÉTELEK

               Sárgatúró
                1  liter  tejet  megmelegítettek,  kb.  10  tojást  felütöttek,  felverték  és  hozzá  kever­
           ték  a  tejhez.  Egészen  lassú  tűzön  sokáig  főzték,  míg  a  leve tiszta  nem  lett. Ekkor  egy
           szakajtókendőn  átszűrték,  s  az  egybeállt  sárgatúrót  kevés  szikkadás  után  lehetett  fo­
           gyasztani.  Fűszerezése  változó.  Sokan  inkább  sósán  szerették,  ekkor  néha  még  bor­
           sozták  is.  Mások  inkább  édesen  kedvelték.  Ekkor  a  só  mellett  fahéjjal,  cukorral
           ízesítették.  Levét  nagyszombaton  böjtös  ételként  ették,  magát  a  sárgatúrót  húsvét
           reggelén  szenteltették.  Ez  is  mutatja,  hogy  a  sárgatúró  kultikus  étel,  melyet  elsősor­
           ban  a  görögkatolikus  falvakban  készítettek.  A  református  bihari  falukban  teljesen  is­
           meretlen.
               Madártej
                3  tojás  fehérjét  három  kanál  porcukorral  habbá  felvertek.  A  tojás  sárgáját  egy
           kávéskanál  liszttel,  három  csapós  kanál  porcukorral  jól kikevertek. Egy  liter  tejet  fel­
            tettek főni,  beledobtak  egy  rúd  vaníliát.  A  tejbe beleszaggatták  a habot,  s mindkét  ol­
           dalát  megfőzték,  majd  kiszedték  egy  tálba.  A  kikavart  sárgáját  2 dl  tejjel  felengedve
           a  fövő  tejbe  belekeverték.  Ha  megfőtt,  rárakták  a  habot  és  tálalták.  Újabb  étel,  de  a
           XX.  század  elejétől  már  mindenütt  ismerték,  s  főként  gyermekágyas  asszonyoknak
           vitték.

               Rizskók  (rizskoch)
                A  rizst  tejben  főzték,  cukorral,  vaníliával  ízesítették,  majd  hűtötték.  Közben  6
            tojás  fehérjét  2  kanál  porcukorral  habnak  felvertek.  A  sárgáját  6  kanál  porcukorral
           habosra  kikavarták.  A  már  meghűlt  rizzsel  ezt  elkeverték,  hozzáadták  a  habot  s  még
            kevés  lisztet  is. Ezután  kizsírozott  tepsiben  átsütötték.  Megyénk  minden  részében  is­
            mert,  főleg  alkalmi,  ünnepi  eledel  volt.

                „Möllpraj"
                A  balmazújvárosi  németek  étele  volt.  A  tejbe  kavarás  nélkül  lisztet  főztek,  me­
            lyet  utána  zsíros  kanállal  egy  tálba  szaggattak. Rétegenként  egy-egy  sor  zsemlemor­
            zsa  következett.  Sósán  ették.  Ma  már  nem  ismerik.
   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115