Page 110 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 110
Tükörtojás vagy ökörszem
A tojásokat közvetlenül a forró zsírba ütötték bele, így azok egy darabban sül
tek meg. Tetejét sózták és borsozták. Ezt néha valamilyen főzelékhez is adhatták
(Kismarja).
TEJBŐL KÉSZÜLT VASTAGÉTELEK
Sárgatúró
1 liter tejet megmelegítettek, kb. 10 tojást felütöttek, felverték és hozzá kever
ték a tejhez. Egészen lassú tűzön sokáig főzték, míg a leve tiszta nem lett. Ekkor egy
szakajtókendőn átszűrték, s az egybeállt sárgatúrót kevés szikkadás után lehetett fo
gyasztani. Fűszerezése változó. Sokan inkább sósán szerették, ekkor néha még bor
sozták is. Mások inkább édesen kedvelték. Ekkor a só mellett fahéjjal, cukorral
ízesítették. Levét nagyszombaton böjtös ételként ették, magát a sárgatúrót húsvét
reggelén szenteltették. Ez is mutatja, hogy a sárgatúró kultikus étel, melyet elsősor
ban a görögkatolikus falvakban készítettek. A református bihari falukban teljesen is
meretlen.
Madártej
3 tojás fehérjét három kanál porcukorral habbá felvertek. A tojás sárgáját egy
kávéskanál liszttel, három csapós kanál porcukorral jól kikevertek. Egy liter tejet fel
tettek főni, beledobtak egy rúd vaníliát. A tejbe beleszaggatták a habot, s mindkét ol
dalát megfőzték, majd kiszedték egy tálba. A kikavart sárgáját 2 dl tejjel felengedve
a fövő tejbe belekeverték. Ha megfőtt, rárakták a habot és tálalták. Újabb étel, de a
XX. század elejétől már mindenütt ismerték, s főként gyermekágyas asszonyoknak
vitték.
Rizskók (rizskoch)
A rizst tejben főzték, cukorral, vaníliával ízesítették, majd hűtötték. Közben 6
tojás fehérjét 2 kanál porcukorral habnak felvertek. A sárgáját 6 kanál porcukorral
habosra kikavarták. A már meghűlt rizzsel ezt elkeverték, hozzáadták a habot s még
kevés lisztet is. Ezután kizsírozott tepsiben átsütötték. Megyénk minden részében is
mert, főleg alkalmi, ünnepi eledel volt.
„Möllpraj"
A balmazújvárosi németek étele volt. A tejbe kavarás nélkül lisztet főztek, me
lyet utána zsíros kanállal egy tálba szaggattak. Rétegenként egy-egy sor zsemlemor
zsa következett. Sósán ették. Ma már nem ismerik.