Page 115 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 115
Töltött bagdán
A marha oldalán, a hátszín alatt található rostos húst, a bagdánt a hentessel
felszúratták, megtöltötték kockára vágott főtt tojás, szalonnacsaíkok, só, bors, petre
zselyem, egy-két nyers tojás keverékkel. Ha pirosra sült, borssal meghintették. Ecse-
277
di István szerint hidegen is igen jó ízű.
Töltött marhahús
Kb. 75 dkg sovány marhahúst vékony szeletekre vágtak, s jól kiverték. Tettek rá
egy szelet savanyú uborkát, egy szelet főtt tojást, szalonnacsíkot. Ezután összesodor
ták és cérnával átkötötték. Hagymás zsírt pirítottak, ezt egy csésze vízzel felenged
ték, sózták, borsozták, s belerakták a göngyölt marhahúst. Fedő alatt puhára
párolták, majd tejföllel leöntötték. (Álmosd. Különleges, nem elterjedt étel.)
Sertéstokány
A sertéshúst hosszúkás csíkokra vágták, megsózták. Kevés vízzel főzni tették.
Amikor puhulni kezd, és saját zsírját ereszt, adtak hozzá vágott vereshagymát, bor
sot, s ezzel átsütötték. Tettek bele csíkokra vágott ecetes uborkát, grízes lisztet, eset
leg mustárt, s kevés vizet. Ezután tovább nem kavarták, hanem mikor megsült,
tejföllel ízesítették. Készíthető bográcsban is (Álmosd^Hasonló módon készült Deb
recenben a malactokány, de tejfel nélkül és bő lével.
Tojásos hús
A levesben főtt marhahúst egy kis zsírba odahányták, rövid ideig sütötték, majd
tojást ütöttek rá, megsózták, borsozták. 2 7 9
Borsos kacsapecsenye
A feldarabolt kacsahúsból egy sort lábasba raktak. Megsózták, borsozták, s
szórtak rá karikára vágott vereshagymát, kevés fokhagymát, bazsalikomot, majd egy
újabb réteg húst. Töltöttek rá annyi vizet, hogy az egészet ellepje, majd addig sütöt
ték, míg a víz el nem főtt. Ekkor a húst kiszedték és a zsírt leszűrték, majd ugyan
abban a zsírban a húsokat pirosra sütötték. (Azért szűrték ki a hagymát, mert ez a
végére megégett volna.) (Álmosd, Püspökladány, Hajdúhadház)
Báránypilis
A bárányhúst a „hozzávalóval", vagyis a tüdővel, szívvel, májjal, fejjel, a nya
kán levő mirigyekkel és a csepleszhájjal együtt megfőzték. Vágtak még közé főtt to
jást, szalonnát, petrezselyemzöldjét, vereshagymát, ütöttek rá egy nyers tojást,
sózták, borsozták, s az egészet - a cseplesz kivételével - apróra összevágták. Ezután
az egészet a csepleszbe becsomagolták és összevarrták, majd tepsiben zsírban kisü
tötték. Ha megsült, feldarabolták és úgy fogyasztották. 28 0