Page 120 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 120

Az  ily módon  egybekombinált  élesztő  alapkészítményt  kis gombócokká  formál­
          va  megszárították.  Ezt  Sápon  cő£-nek  mondják,  amikor erre  melegvizet  öntöttek,
          akkor  azt  mondták:  cőköt  forráztunk?' 96  Amikor  a cőköt  langyos vízben  feloldották,
          ezt  a  lágy  masszát  kófic- nak mondották.  Ez  az  elnevezés  később  a  kovászból  készült
          élesztőanyagra  is  átment.
              Ott,  ahol  a  korpakovász  többféle  anyagból  készült,  ezt  az  egész  anyagot  nem
           tették  bele  a kenyértésztába,  hanem  csak  átszűrt  levét.  A korpakovászból  kb.  félévre
          elegendő  mennyiséget  készítettek  egyszere.  Úgy tudták,  hogy  a  korpakovásszal  ké­
          szült  kenyér  tovább  elállt.
              A  XX. században  a  kovászanyag  egyszerűsödött.  A  hangsúly  mindinkább  a  kelt
          kovászból,  illetve  a kelt  tésztából  kivett  anyakovász- ra került,  melyet ugyanúgy  meg­
          szárítottak,  mint  a  korpakovászt.  (Érdekes,  hogy  a  kemence  tetejéhez  illeszkedő ko­
          vásszárító  kosarat  a  legutóbbi  időkig  biharban  komlószárítónak  mondták)  A
           félszáraz  kovászt  kézzel  összemorzsolták.  Ezt nálunk  mindenütt  morzsókának  mond­
          ják.  Sokan még a morzsókába  is tettek  komlóvirág  levet, de  ezt  a két világháború kö­
           zött  mindinkább  az  élesztő  váltotta  fel  (Vértes,  Kismarja).
               Az  1930-as években  már mindenütt  az élesztő játszotta  a fő szerepet, de  a mor-
           zsóka,  melyet Újszentmargitán  pár-nak  mondtak,  mindvégig  megmaradt.  A  szárított
           morzsókát  kultikus  tisztelet  övezte.  Kölcsön  kovászt  nem  adtak,  s óvták,  nehogy va­
           laki  lopjon  belőle.  Ha  kivettek belőle,  egy  keveset  mindig  vissza  is  tettek. A  férjhez
           menő  leány  mindig  vitt  magával  egy  kevés  anyakovászt.  A  morzsóka  helye  min­
           dig  fehér  vászonzacskóban  a  kemence  mellett volt,  a  sutnál,  szegre  felakasztva.
               A  kenyérsütés  mindenütt  „az  asszony  fokmérője"  volt.  Amelyik  asszony  nem
           tudott jó kenyeret  sütni,  azt  megvetették.  A  leány  addig nem  mehetett  férjhez,  míg
           a  kenyérsütést  az  anyjától  meg  nem  tanulta.
               A  kenyérsütés  első  fázisa  a  kovásztevés.  A  kovásznak  valót  (cők, pár,  morzsó­
           ka)  előbb  langyos  vízben,  kis  fazékban  feloldották.  Kenyerenként  kb. fél  marékkal
           számoltak.  A  dagasztóteknőt  már  délután  beállították,  s  beleöntötték  a  kenyérnek
           való  lisztet, hogy  ez  estig  kissé  átmelegedjen.  A  lisztet a  teknő  egyik végébe  rakták,
           a  másik  végében  lisztből  kis fészket  formáltak  a  kovásznak.  Kis családban  egyszerre
           2  kenyeret  sütöttek,  nagy családban  4-5  nagy kenyeret  s mellé még cipót  is  sütöttek.
               Este  a  langyos vízben  oldott  „kóficot"  szűrőn  át  a  lisztből  formált  kis  fészekbe
           szűrték,  kevés  liszttel,  sóval  összekeverték.  Sokan  csak  ekkor szűrték rá a  komlóskor-
           pa  levét  is. (Magát  a korpa  masszát  se  dobták  ki, hanem  ebből  kis cipószerű  kutya­
           kenyeret  sütöttek.  Sáp.) Amikor  az  élesztő  használata  elterjedt,  ilyenkor  tették  hozzá
           a  langyos vízben  feloldott  élesztőt  is. A kovásztevésnek  ezt  a folyamatát  Hajdúnáná­
           son  cökölés -nek  mondták.
               Kevés  pihentetés  után,  még a  késő  esti  órákban  nagy  fakanállal,  a kovászoló
           kanállal  felverték  a  kovászt. Ez  azt  jelentette,  hogy  a  vízzel  kellőképpen  hígított,
           liszttel  összekevert  kovászt  kb. fél óráig  erőteljesen  kavarták.  (Ez  igen nehéz  munka
           volt,  ezért  a két világháború  közt  sok  helyen már a  férfiak  segítségét  is igénybe  vet­
           ték.) Ezután  a  teknőn  keresztbe  fektették  a  kovászfát, rátették  a szitát, s  az  egészet
           a  sütőabrosszal letakarták.  Ha  a házban  hideg volt, valamilyen meleg takarót  is tet­
           tek  rá. Kovászolni  csak  állva  lehetett.  Aki ülve  kovászol, annak  „rest  lesz a  tésztája",
   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125