Page 123 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 123

A  kenyérnek  minden  részét  hagyományos  névvel  nevezték.  A jó  kenyér  „fosz­
      lós",  „likacsos",  „könnyű",  „magasra  nőtt".  Külső  színe:  „pirosbarna",  „cigányos"
      (fekete),  „leányszínű".  Van  „fehér  kenyér",  „barna  kenyér",  „fekete  kenyér".  A
      rossz kenyér  „szalonnás",  „sikertelen",  „sületlen",  „keserű",  „penészes",  „savanyú".
                                                                           k
      A  bevágás  helyén  „felhasadt",  ahol sülés  közben  kidomborodik:  „dúcos",  maga  a i-
      türemkedett  rész  „ d ú c " .  3 0 5  A  kenyérnek  van  „teteje",  „alja",  vagy  „feneke",  „ele­
      je",  „hátulja"  vagy  „fara",  „oldala",  „haja",  vagy  „héja".  A  feketére  égett  rész  a
      „felső  haja",  alatta  a  piros „alsó  haja".  A kenyér  legértékesebb  része  a  „béle".  Sülés
      után  még „lágy  kenyér",  később  „szikkadt",  majd  „száraz  kenyér".  3 0 6
          A  kenyeret  lehet  enni  „magában",  „nyersen",  vagy  „pirítva".  Eszik  zsírozva
      (zsíros  kenyér), lekvárral,  sózva  (sós kenyér), tejfellel,  vajjal,  mézzel, cukorral. Eszik
      szalonnával,  hússal,  levesekkel, főzelékekkel.  Ecsedi  szerint  a  magyar  ember  minden
      ételféleséghez  kenyeret  eszik,  sokan  még a  főtt  tésztához  is. Régen  a kisgyermeknek
      az anyja  rongyba kötött  kenyérbelet  tett  a  szájába  (kenyércsuszli)  3 0 7 -  Tejbe,  kávéba
      a  kenyeret  beleaprították.  Igen  elterjedt  reggeli volt  a  zsíros pirítós, melyhez  a  ke­
      nyeret  a  pirítóvassal,  vagy vaskóval  parázs  fölött  pirították.
          Az  1930-as  években  Márton  Béla  felmérése  szerint  megyénkben  egy  munkás
      ember  naponta  kb.  1 kg kenyeret  evett  meg. Ma  a  kenyér  jelentősége  csökken. Me­
      gyénkben  az  1960-as  évektől  a  házikenyér  sütés  fokozatosan  megszűnt,  ma  már  a
      kemencék  nagyobb  részét  is  elpusztították. 30 8
          Különleges  kenyereket  megyénkben  nem  sütöttek.  Kivétel  a nagyon  ünnepélyes,
      nullás  lisztből  sült  kenyér  (Balmazújváros).  30 9  Vidékünkön  a  gyümölcskenyér  isme­
      retlen.  31 0


                      Kenyértésztából   készült  sütemények



          Kenyérsütés  alkalmával  a  kelt  kenyértésztából,  vagy  a  teknő  oldalára  tapadt
      úgynevezett  vakaró-ból  sokféle  süteményt  készítettek.  Ezeket  rendszerint  a  kenyér­
      sütés  napján,  főleg  reggelire  fogyasztották.

          Cipó
          Kétfajta  cipót  sütöttek.  Egyik  a  kb. félkenyér  nagyságú  cipó,  másik  a kb. ököl­
      nyi  nagyságú  kiscipó,  melyet  főleg  a  gyerekek  kaptak  a  kenyérsütés  reggelén.  Mind­
      két  esetben  a  kelt  tésztából  egy-egy  darabot  kiszakítottak  s ezeket  a  kemence  elején
      sütöttek  meg.

          Lángos,  lángálló,  kenyérlepény,  kenyérlángos
          Kivétel  nélkül  minden helységben  ismerték,  legfeljebb  az  ízesítés  módjában  vol­
      tak  némi  eltérések.  A kenyértésztából  cipónyi  nagyságú  darabot  kiszakítottak,  s ami­
      kor  a kenyeret  a kemencéből  kiszedték,  akkor a sütőlapáton  nyújtófával  elnyújtották
      kb.  fél  cm  vastagságúra,  s  a  még meleg  kemencében  megsütötték.  Részben,  hogy  a
   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127   128