Page 121 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 121

azaz nem  kél meg. Ettől  függetlenül,  ha  lassan  kelt  a  tészta,  akkor  forró  tálat  borí­
       tottak  a  kovász  fölé.
           Kelés után  a kovász  eredeti  térfogatának  többszörösére  felduzzad, majd  2-3 óra
       múlva  kezd összeesni. Ekkor lehet  hozzákezdeni  a dagasztáshoz.  (Ez rendszerint  esti
       kovászolás  esetén  a  kora  hajnali  órákra  esett.)  Mindenekelőtt  vizet  melegítettek,  s
       abban  kenyerenként  kb. fél marék  sót feloldottak. Ezután  a  langyos vizet  felöntötték
       a  kovászra,  mialatt fokozatosan  keverték  hozzá  a  teknő  végében  felhalmozott lisztet.
       Ez  előbb  történhetett  kovászverő  kanállal  is, de  ahogy  sűrűsödött  a  tészta,  már  csak
       kézzel  lehetett  végezni. Amikor  az  összes  lisztet feloldották  a  kovásszal,  még kb. egy
       óra  hosszat  kellett  erőteljesen  dagasztani,  igen  aprólékos  munkával.  Fiatalasszonyo­
       kat  pl. az  anyósuk  úgy igyekezett próbára  tenni, hogy három  búzaszemet  dobott  bele
       a  kovászba,  s azt  dagasztás  közben  meg  kellett  találni.  A  tészta  eleinte  ragadós.  Ak­
       kor  lehet  abbahagyni  a  dagasztást,  amikor már  nem  tapadt  a  kézhez.  A  dagasztást
       lehetőleg  mindig  tapasztaltabb  nőszemélyek  végezték.  A  kenyér  minősége  ugyanis
       nem  kis részben  a  dagasztástól  függ.
           A  szép  simára  kimunkált  tésztát  ismét  a  teknő  egyik végébe  gömbölyítették,  le­
       takarták,  s még kb. egy óráig  kelni  hagyták.  Ezalatt  előkészítették  a szakajtókosara  -
       kot,  ezeket  kibélelték  a szakajtókendőkkel,  s kezdték  fűteni  a kemencét.  (Vidékünkön
       kevés  volt  a fa, ezért  szalmával,  kukoricaszárral,  vagy más hulladékkal  fűtöttek.)
           Amikor  a  kenyértészta  megkelt, kiszakították.  Ezt  eredetileg valóban  kézzel vé­
       gezték,  de  már  a  XX. században  késsel  vágták  annyi  részre,  ahány  kenyeret  sütni
       akartak.  A  kiszakított  részt  kerekre  formálták  s  a  szakajtókosárba  tették.  Tetejét
       liszttel  megszórták,  s  letakarták,  hogy még tovább  keljen.  Ha  a  kenyértésztából  va­
       lamilyen  süteményt  is akartak  sütni,  akkor  azt  egyelőre  a  teknőben  hagyták.
           A  fűtés  ugyancsak  nagy  tapasztalatot  igénylő munka volt.  Ezt  rendszerint  a  fér­
       fiak  végezték.  Előbb  szalmacsutakkal  gyújtottak  be, majd  fokozatosan  mind  nagyobb
       adag  tüzelőt  dugtak  be.  Ezt  rendszeresen  piszkálták,  hogy  maximális  lánggal  égjen.
       Később  mindig  a  kemence  egyik oldalán  égették  a  tüzet,  a  másik  oldalra  helyezték
       a  parazsat. Amikor  ez  elhamvadt,  a  szívanóval kihúzták,  s a  következő  adag  tüzelőt
       itt  égetek.  Amikor  a  kemence  alja  a  szívandó  húzásakor  már jól szikrázott,  akkor  a
       kemence  befúlt.  Ilyenkor  előbb  a parazsat  egy kis időre  szétterítették  a  kemence  fe­
       nekén,  majd  kihúzták,  a  kemence  alját  píhseprüvel  tisztára  seperték,  s  kezdődhetett
       a  bevetés. A  fűtést  úgy kellett  időzíteni,  hogy pontosan  akkorra legyen kész, amikor­
       ra  a  kenyerek  a  kosárban  éppen  megkeltek. A  sütőlapátot  a  kemence  szája  elé  he­
       lyezték,  nyelét  egy  székkel  alátámasztották,  hogy  vízszintesen  álljon.  A  lapátot
       liszttel  megszórták,  majd  a  kosárból  a  tésztát  ráborították,  kerekre  formálták,  egye­
       sek  az  oldalát  éles  késsel  megvágták,  hogy  szépen  felnyíljon,  s  egy  határozott  moz­
       dulattal  becsúsztatták  a  kemencébe.  Azután  sorban  a  többit.  Némelyek  régebben  az
       első  kenyérbe  szusztorát  dugtak,  hogy  jobban  lássák  a  kemence  belsejét,  pontosab­
       ban  tudják  a  kenyereket  a  kemencében  elhelyezni. A  szusztora  kis  kóró-,  nádszál,
       vagy pálcára  tekert  olajos rongy, melyet meggyújtottak.  29 8  Ahol  gyerek volt, ott kis-
       cipót  is sütöttek.  Ez egy kb. zsemle  nagyságú  kis kenyér,  melyet a gyerekek még me­
       legen  nagyon  szerették.  Almosdon a  kenyér  alá  káposztalevelet  tettek.  Úgy  tudták,
       ekkor  szép  pirosra  sül  a  kenyér.  A  bevetésben  szintén  segédkezhettek  férfiak  is.
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126