Page 117 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 117

lette: a  főtt  fejet  bicskával  kétfelé  vágta,  a  velőt  megsózta,  s a  csontok  közül  kiszip­
        pantotta  (Kismarja, Debrecen).


            Herepörkölt,  sült töke
            Főként  a  malac  heréjét  ették,  de  ha  egyszerre  több  összegyűlt,  megették  a  ka­
        kas, a bárány,  a borjú  heréjét  is. A heréket  megmosták,  apróra  összevágták,  hagymás
        zsírban  kisütötték  s  tojást  ütöttek  rá. Kakas  heréléskor  (kappanozás) a  kakasok le­
        vágott  taréját  is belesütötték.  28 5  (Kismarja, Biharnagybajom, Püspökladány,  Hajdú­
        hadház)

            Tüdő-máj
            Külön  nemigen sütötték,  hanem  rendszerint  a gulyásos vagy a paprikás  közé  ap­
        rították.  Ha  igen, akkor  hagymás  zsírban  sütötték,  esetleg  tojást  is ütöttek rá.



            HALAK

            Nyárson  sült hal
            Molnár  Gyula és Szűcs  Sándor  említik,  hogy  a  sárréti  emberek  a  megtisztított
        halat  nyárson,  parázsnál  sütötték.  2 8 6

            Sült hal
            A  megtisztított,  besózott  halat  tepsibe  rakták,  szalonnával  beborították,  s  ke­
        mencében  megsütötték  2 8 7  (Konyár,  Tiszacsege).  Hajdúszováton  nem  tettek  a  tetejé­
        re  szalonnát,  de  így a  tepsi aljára  nádszálakat  raktak, hogy a hal oda  ne égjen.  Szűcs
        Sándor  szerint  a  Sárréten  a halat  „tisztítatlanul"  öntötték  a kemencébe. Ha  megsült,
        a  pikkelyét  lekaparták,  felbontották,  a  belét  kidobták,  kissé  megsózták,  és ették.  Ar­
        ról  is tud  Szűcs  Sándor,  hogy  a  sárréti  emberek  a  halat  sárba  burkolva a  parázsban
        sütötték  meg.  2 8 8

            Paprikás  hal,  halpaprikás
            A  halat  megtisztították,  besózták,  majd  forró  hagymás,  paprikás  zsírba  belefor­
        gatták,  kevés  vízzel  feleresztették,  s addig  főzték,  míg a  leve  teljesen  elfőtt  (Hajdú­
        szovát,  Kismarja, Zsáka,  Konyár,  Biharnagybajom, Püspökladány,  Hajdúhadház).
            Rántott hal
            A  megtisztított  halat  szeletekre  vágva  besózták,  lisztbe, tojásba  forgatták  és  for­
        ró  zsírban  kisütötték.  Sok  helyen  tojás  nélkül,  csak  paprikás  lisztbe forgatták  a  húst
        (Hajdúszovát,  Kismarja,  Püspökladány,  Tiszacsege,  Konyár,  Hajdúhadház).  Álmos­
        don  a  bevagdalt  szeleteket  kukoricalisztbe forgatták,  s újabban  olajban  sütötték.
   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122