Page 117 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 117
lette: a főtt fejet bicskával kétfelé vágta, a velőt megsózta, s a csontok közül kiszip
pantotta (Kismarja, Debrecen).
Herepörkölt, sült töke
Főként a malac heréjét ették, de ha egyszerre több összegyűlt, megették a ka
kas, a bárány, a borjú heréjét is. A heréket megmosták, apróra összevágták, hagymás
zsírban kisütötték s tojást ütöttek rá. Kakas heréléskor (kappanozás) a kakasok le
vágott taréját is belesütötték. 28 5 (Kismarja, Biharnagybajom, Püspökladány, Hajdú
hadház)
Tüdő-máj
Külön nemigen sütötték, hanem rendszerint a gulyásos vagy a paprikás közé ap
rították. Ha igen, akkor hagymás zsírban sütötték, esetleg tojást is ütöttek rá.
HALAK
Nyárson sült hal
Molnár Gyula és Szűcs Sándor említik, hogy a sárréti emberek a megtisztított
halat nyárson, parázsnál sütötték. 2 8 6
Sült hal
A megtisztított, besózott halat tepsibe rakták, szalonnával beborították, s ke
mencében megsütötték 2 8 7 (Konyár, Tiszacsege). Hajdúszováton nem tettek a tetejé
re szalonnát, de így a tepsi aljára nádszálakat raktak, hogy a hal oda ne égjen. Szűcs
Sándor szerint a Sárréten a halat „tisztítatlanul" öntötték a kemencébe. Ha megsült,
a pikkelyét lekaparták, felbontották, a belét kidobták, kissé megsózták, és ették. Ar
ról is tud Szűcs Sándor, hogy a sárréti emberek a halat sárba burkolva a parázsban
sütötték meg. 2 8 8
Paprikás hal, halpaprikás
A halat megtisztították, besózták, majd forró hagymás, paprikás zsírba belefor
gatták, kevés vízzel feleresztették, s addig főzték, míg a leve teljesen elfőtt (Hajdú
szovát, Kismarja, Zsáka, Konyár, Biharnagybajom, Püspökladány, Hajdúhadház).
Rántott hal
A megtisztított halat szeletekre vágva besózták, lisztbe, tojásba forgatták és for
ró zsírban kisütötték. Sok helyen tojás nélkül, csak paprikás lisztbe forgatták a húst
(Hajdúszovát, Kismarja, Püspökladány, Tiszacsege, Konyár, Hajdúhadház). Álmos
don a bevagdalt szeleteket kukoricalisztbe forgatták, s újabban olajban sütötték.