Page 118 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 118

VADHÚSOK

              A  népi  konyhára  ritkán  került  sütni  való  vad.  Leginkább  nyulat  sikerült  fogni.
          Ezt  leforrázták,  mint  a  varjút,  s  paprikásnak  készítették  el. Ritkán  fokhagymával  is
          fűszerezték.  Neve:  nyúlpaprikás  . A  fácánt,  fürjet  úgy  készítették  el, mint  a  tyúkot
          vagy  a  galambot,  vagyis  inkább  levesnek,  s  csak  a  főtt  húsokat  sütötték  át  paprikás
          zsíron. Vaddisznót,  őzet  nagyon  ritkán  fogtak. Akkor  pedig  a  sertés,  marha  mintájá­
          ra  sütötték  meg. Az úri konyhákról  ismert  vadashúsok  elkészítését  vidékünkön  nem
          ismerték.  A  cigányok  paprikásnak  elkészítve  ették  a  sündisznót.
   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123