Page 127 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 127
Keletlen tésztából készült lapos változatok:
Lángelö vagy lángoló (Báránd, Püspökladány, Sáp, Hencida, Zsáka, Berettyóúj
falu, Újtikos, Hajdúszovát. Itt a forrázó vízhez rántást is adtak, így levesen,
öregesen ették.)
Öreg lángelö (Újszentmargita).
Tüzönsült vagy oláhbéles (Zsáka).
Haskó (Berettyóújfalu. Itt a szárított tésztát a tűzhely tetején pirították, sós víz
zel leöntötték, sózták, zsírozták.)
Pászka Platton pirított leves, vagy laskatészta. (Sáránd, Kismarja)
Has/ót (Sáp, Fülöp, Álmosd).
Lebenyica (Derecske).
Tubu vagy galamb
Kenyérsütéskor, vagy kalácssütéskor a gyermekek részére galambforma tésztát
formáltak. A madár szemét két borsszem alkotta (Hajdúböszörmény, Debrecen, Haj
dúhadház).
Boszorkánypogácsa
A kenyértésztát elnyújtották, négyszögletes lapokra vágták, szilvalekvárral töl
tötték, négy sarkát összehajtogatva kisütötték (Kornádi).
Lepénykenyér
A néprajzi szakirodalom lepénykenyérnek nevezi a liszt-víz-só összetételű, er-
jesztetlen tésztából készült kenyérpótlékot. 31 2 Zsákán kevés zsírral, vagy olajjal
gyúrt változatát molnárpogácsa néven ismerik. Sápon pusztán vízzel gyúrt változatát
dubac-nak nevezik.
Krumplilepény
Liszt, tej, tejföl, olaj, főtt krumpli, só, kevés cukor összedolgozásával nyújtható
tésztát gyúrtak. Elnyújtották, majd sütőlapáttal a kemencébe vetették. Sülés után
tejföllel kenték, s lehetőleg még melegen ették (gubakenyér).
Ostya, pászka
A liszt, korpa, víz segítségével kevert, igen vékonyra sütött pászka a zsidók ta
vaszi szent eledele, de „kóstolót" szoktak küldeni magyar ismerőseiknek is. A ke
nyérlisztből való ostyasütés ma már alig ismert, holott régi megléte a múzeumokban
található igen szép ostyasütőkkel bizonyítható. 3 1 3 Irodalmi forrásokból tudjuk, hog^
a XTX. század közepén Debrecenben még több mint tízfajta ostyát sütöttek.
Újabban sok helyen tejjel, cukorral, liszttel palacsintaszerű tésztát kavarnak, s ebből
ostyasütő vas között ropogós tésztát sütnek. (Tiszacsege, Berettyóújfalu, Kismarja,
Biharnagybajom). Ennek azonban nincs kapcsolata a régi sovány ostyával.