Page 131 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 131

Langyos  tejben  futtatott  élesztővel,  nullás  lisztből  kevés  zsírral,  tojással,  sóval
       tésztát  gyúrtak.  Kelés  után  kinyújtották,  s  a  kb.  1/2  cm  vastag  tésztalapot  tepsibe
       fektették.  Tetejére  tojás  sárgájával,  főtt  krumplival  összekevert  cukrozott,  vaníliával
       ízesített  túrót  terítettek.  Tetejét  tejfellel  összekevert  tojás  sárgájával  lekenték,  majd
       nem  túl  meleg  kemencében  kisütötték.  Kocka, vagy  rombusz  alakú  darabokra  vágva
       tálalták  (Tiszacsege,  Újszentmargita,  Hajdúnánás,  Kismarja,  Püspökladány,  Bihar-
       nagybajom,  Konyár).
           Sokféle  variációja  ismert. Tetejére  pl. Balmazújvároson  kimagvalt szilvát  is  tet­
       tek. Neve szilvástészta,  a németeknél  kvecsikuhe.  A  tölteléket  nagyon  sok  helyen két
       tésztalap  közé  tették,  tetejét  tojással  lekenték,  s evő villával  egyenletes  távolságokra
       megszurkálták.  Sülés  után  porcukorral  hintették  (Kismarja,  Hajdúböszörmény,  Ál­
       mosd,  Debrecen).  Hasonló  módon  készült  almás  lepény,  kásás  lepény,  amikor  főtt
       kukoricakásával  töltötték  (Kismarja).
           Elég  gyakori, hogy  az  elnyújtott  tésztalapot  tenyérnyi  kockákra  vágták  szét,  s
       minden  egyes kockát  külön  töltöttek  meg  túróval,  lekvárral,  kásával,  káposztával, al­
       mával.  Ebben  az  esetben  neve béles, batyu, táska,  (Megyénk  egész  területén  ismert.)
       Bárándon  élesztő  nélküli  tésztából  is  sütötték.  Hasonlóan  Balmazújvároson,  de  itt
       szódabikarbónával  „könnyítették".  Neve:  szüzkuha.
                                                                            k
           Újtikoson  a nullás  liszt, tej, tejföl,  olaj,  főtt  burgonya, só, cukor  összetétellel i­
       gyúrt  tésztát  a  lángoshoz  hasonlóan  a  sütőlapátra  nyújtották,  széleit  felhajtották  és
       sütés után  tejfellel  ették.  Neve:  krumplis  lepény.  Tiszacsegén  a  tejben  futtatott  élesz­
       tővel  kelesztett  lepénytésztát  cukorral, sóval, citrom  levével,  reszelt  citromhéjjal  íze­
       sítve  tepsiben  sütötték  ki, majd  porcukorral hintve, rombusz  alakú  darabokra  vágva
       tálalták.  Neve: édes  lepény.


           PITÉK
           Tejjel,  tojással,  szinte  palacsintaszerű  hígra  kavart  tésztát,  kevés  zsírral,  esetleg
       vajjal,  sóval,  kevés  cukorral  eldolgoztak,  majd  zsírozott  tepsibe  öntötték.  Tetejét
       cukrozott  vízzel  lekenték,  hogy  szép  fényes  legyen,  majd  sütőben  kisütötték.  Neve:
       öntött  pite  (Kornádi,  Kismarja, Konyár),  kavart  pite  (Hajdúnánás),  szuszlapite  (Sár­
       r é t )  3 2 1  vagy  egyszerűen  pite  (Debrecen,  Báránd,  Kismarja).
           Másik  változat  a  kött  pite,  melyet  tejben  futtatott  élesztővel  kavartak,  és  sütés
       előtt  egy-két  órát  kelesztették.  Ez  minden  helységben  ismert,  főleg  télen  sütötték.
       Változatai  a  hozzáadott  tojás  mennyisége  s  az  ízesítő  anyagok  szerint  alakultak.
       Amikor  tavasszal a kotló  alól  kivált  tojások  felszaporodtak,  ezekből  előszeretettel  sü­
       töttek  pitét,  s ilyenkor  1/2  kg liszthez  4-6  tojást  se  sajnáltak,  holott már 2-3  tojásból
       is jó  pitét  lehetett  sütni.  Néhol  csak  a  tojás  sárgáját  keverték  a  tésztába,  míg a  fe­
       hérjéből  habot  vertek,  s  ezt  vagy  a  tészta  tetejére  tették,  vagy  két  tésztalap  közé,
       ilyenkor  túróval,  mazsolával  keverve  (Álmosd, Kismarja).
           Sütöttek  pitét  a  tehén  ellése  utáni  napokban  fejt  föcstejből  is. Ennek  neve pec-
       pite  (Egyek,  Újszentmargita).  A  kőtt  pite  tetejét  Újszentmargitán  vaníliás cukorral,
       a  Hajdúság  városaiban  vagdalt  dióval  hintették  meg.  Biharban  tetejére  sok  helyen
       reszelt  almát,  kimagvalt meggyet,  vagy befőttet  tettek. Neve: almás  pite,  meggyes pi-
   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136