Page 134 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 134
Ostorrétes
3 dl tejben kevés sóval, cukorral együtt 4 dkg élesztőt futtattak. Ezután 1/2 kg
lisztet 3 tojás sárgájával, kevés sóval, a megkelt élesztővel langyos vízzel összegyúr
ták, majd ujjnyi vastagra elnyújtották. Olvasztott vajjal meglocsolták, késsel sűrűn
megvagdalták. Ezután tölteléket helyeztek rá, s mindkét oldalát ráhajtották. Tetejét
tojással megkenték, kicsit pihentették, s forró sütőben kisütötték (Derecske).
Kelt rétes
A rétestésztát néhány helyen tejben futtatott élesztővel nyújtás előtt 1-2 órával
kelesztették. Máskülönben ugyanúgy dolgozták fel, mint a száraz rétest (Balmazújvá
ros, Derecske).
Tojásos rétes
Hajdúnánáson, Komádiban a rétestésztába néhány tojást is beleütöttek.
Zsírozóval gazdagított rétes
Almosdon, Nagykerekiben a rétestésztába diónyi nagyságú fagyos zsírt is bele
dolgoztak azon kívül, amit az elnyújtott tésztára rákentek.
RÉTESBÉLESEK
Rendszerint zsírral gazdagított rétestésztát gyúrtak, ezt vékonyra elnyújtották,
majd fagyos zsírral vagy hájjal lekenték (előbbi: kenett béles, utóbbi hájas tészta).
Ezután több rétegben összehajtogatták, s egy ideig hűvös helyen állni hagyták, majd
a nyújtást, zsírral vagy hájjal kenést, összehajtogatást még kétszer megismételték,
(így a tészta valójában már hártyaszerű rétegeket képezett.) Ezután ismét elnyújtot
ták, kockákra vágva töltötték dióval, túróval, lekvárral, régebben köleskásával, almá
val, káposztával. Ezután a kockákat különböző módon összehajtották, s kisütötték.
A töltelék és az összehajtás módja szerint ismerték a következő variációkat:
Rétesbéles
A zsírral, tejfellel gazdagított tésztát kétszer hajtogatták, sós vízben főtt köles
kásával töltötték, négy sarkát összefogva tepsiben sütötték (Püspökladány, Balmazúj
város). Hajdúböszörményben tojást is ütöttek a tésztába, és háromszor hajtogatták.
Debreceni béles
Alkatrészei a XIX. században liszt, hájzsír, tojás sárgája, kevés porcukor, só,
víz. A XX. századi receptek nem veszik külön a tojás sárgáját, valamivel kevesebb
zsírt használnak, de helyette tejfölt is tesznek a tésztába. A legismertebb XX. századi
változat: 1/2 kg lisztet 2-3 dl tejföllel, pici sóval, tojással, nagyon kevés cukorral tál
ban, majd deszkán összedolgoztak, azután a tésztát elnyújtották. A tésztára tettek
15 dkg lisztet és ugyanannyi zsírt, ezeket a tésztán keverték össze, egyúttal egyen
letesen elkenték, majd a tésztalapot könyv formára összehajtogatták. 10 perc pihen
tetés után még kétszer nyújtották, hajtogatták, pihentették, majd negyedszeri