Page 138 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 138
mint a kenyérlángost. Ha megkelt, palacsintasütőben forró zsírban mindkét oldalát
pirosra sütötték (Álmosd, Biharnagybajom, Püspökladány, Hajdúhadház).
Krumplilángos kelesztés nélkül
A főtt krumplit liszttel, sós vízzel összegyúrták. Kar vastagságú rudat formáltak
belőle, majd ezt kb. tojás nagyságú darabokra vágták, kis cipót formáltak belőle, el
nyújtották és zsírban, vagy olajban kisütötték. A szegényebbek zsír nélkül a tűzhely
plattján pirították meg, s utólag kenték meg kevés zsírral vagy olajjal. Fülöpön fala
tonként olajba mártották. Újszentmargitán néha fokhagymával ették, Újtikoson lek
várral kenték.
Káposztás lángos
A tejben futtatott élesztővel kelesztett tésztát olvasztott zsírral megkenték. Szé
lére csíkban sóval, borssal ízesített párolt édes káposztát, vagy cukrozott hordós ká
posztát helyeztek. A tésztát a káposztára ráhajtva felsodorták hurkába. Ezután
darabokra vágták, s az egyes kis darabokat palacsintaszerűen elnyújtva lábasban
vagy tepsiben forró zsírban kisütötték. Esetleg még sülés után is átkenték zsírral (Ál
mosd).
Rongyos, vagy kolompíros palacsinta
Sós vízzel jól munkálható tésztát gyúrtak. Lisztezett táblán elnyújtották s fa
gyos zsírral lekenték. Rá kb. ugyanennyi tört főtt krumplit helyeztek, majd a tésztát
rúdba felsodorták. Ezután 5 cm-es darabkákra vágták, a korongokat palacsintaszerű
en elnyújtották, s palacsintasütőben zsíron kisütötték (Kismarja, Nagykereki, Gábor
ján, Konyár, Hajdúhadház, Biharnagybajom).
Almosdon, Püspökladányban, Biharnagybajomban a krumplit a tésztával nyúj
tás előtt összedolgozták. Az elnyújtott tésztát zsírral kenték, felsodorták, s hasonló
módon darabokra vágtva, elnyújtva zsírban sütötték. Néha lekvárral kenve fogyasz
tották.
FÁNKOK
Kerekfánk
Kb. 1 kg lisztet langyos tejjel, 3-4 tojással, kevés sóval összegyúrtak. Hozzáad
tak kb. 3 dkg élesztővel futtatott tejet. Az egészet tálban meglehetősen lágyan, de jól
k
munkáihatóvá kikavarták. Kb. l - l 1/2 óráig kelni hagyták, majd lisztezett táblára i
borították. Kézzel kissé ellapogatták, s vizes pohárral kiszaggatták. Rövid pihentetés
után bőséges forró zsírben kisütötték.
Maga az alaptészta mindenütt ismert, elnevezése azonban változó. A fánk nevet
mindenütt ismerik. Álmosdon finomfánk, Tiszacsegén, Újszentmargitán pampucka,
pampuszka a neve. Hajdúhadházon siska, a balmazújvárosi németeknél kihiltyi né
ven ismerik.