Page 143 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 143
Krumpli rántva
10 db krumplit megfőztek. Megtisztították, összetörték, hozzákevertek egy evő
kanál vajat, 3 tojást, sót, vágott petrezselyemlevelet. Jól kikavarták, majd kis szög
letes, vagy ovális lapocskákat formáltak belőle, melyeket előbb felvert tojásba, majd
prézlibe mártottak és zsírban, vagy olajban kisütötték (Álmosd).
Zsírbansült kenyér
A többnapos, már erősen szikkadt kenyeret felszelték, és forró zsírban kisütöt
ték (Debrecen, Konyár).
Bundás kenyér
A szikkadt kenyeret felszeletelték, s szabályosan berántották. Álmosdon a ke
nyeret előbb tejjel meglocsolták, azután mártották a tojásba. Az „olajos" falukban
nem zsíron, hanem olajon sütötték ki.
Rántott gríz
Tejben cukorral, kevés sóval grízt főztek, jó sűrűre. Fövés után táblán szétterí
tették kb. egy cm vastagon. Amikor megmerevedett, szeletekre szétvágták s a szele
teket egyenként kirántották. Tetejét fahéjas cukorral hintették, vagy baracklekvárral
kenték. Csinálhatták kimaradt tejbegrízből is (Álmosd, Kismarja, Hajdúszovát, T i
szacsege). Újszentmargitán vakhal néven ismerik.
Sült túrós derelye, túrófánk
Kevés lisztet kb. ugyanennyi túróval összekevertek, ütöttek hozzá néhány tojást,
cukorral, sóval ízesítették és jól elkavarták. Vízzel vagy tejjel megfelelően hígították.
Ezután kb. tojás nagyságú galuskákat szaggattak belőle, s ezt sós vízben kifőzték. A
kifőtt derelyéket aztán forró zsírban kisütötték. Tetejét cukorral hintették (Kismar
ja, Biharnagybajom). Balmazújvároson is ismerték, de itt a lepénysütéskor kimaradt
tojásos, cukrozott túrókeveréket kevés liszttel sűrítve hasonló módon gombócokká
formálva zsírban kisütötték. Ezt nevezték túrófánknak.
Köles lepénykék
Kb. fél kg köleskását 1 liter tejben megfőztek, sózták, citrom reszelt héjával íze
sítették. Gyúrótáblán kb. 12 egyforma lepényt formáltak belőle, s ezeket forró vaj
ban mindkét oldalukon kisütötték. Porcukorral hintve melegen tálalták (Álmosd).
Daragaluska
Tejbegrízt főztek. Ha kihűlt, benne két tojást elkevertek, és kis galuskákat szag
gattak belőle. Ezeket sós vajba forgatták, lábasra rakták, közé sajtszeleteket helyez
tek, tetejére tejfelt öntöttek és forró sütőben jól átsütötték, míg teteje megpirult
(Álmosd).