Page 143 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 143

Krumpli  rántva
           10 db  krumplit  megfőztek.  Megtisztították,  összetörték,  hozzákevertek  egy  evő­
       kanál  vajat,  3  tojást,  sót, vágott  petrezselyemlevelet.  Jól  kikavarták,  majd  kis  szög­
       letes,  vagy  ovális  lapocskákat  formáltak  belőle,  melyeket  előbb  felvert  tojásba,  majd
       prézlibe  mártottak  és zsírban,  vagy  olajban  kisütötték  (Álmosd).

           Zsírbansült  kenyér
           A  többnapos,  már erősen  szikkadt  kenyeret  felszelték,  és  forró  zsírban  kisütöt­
       ték  (Debrecen,  Konyár).

           Bundás  kenyér
           A  szikkadt  kenyeret  felszeletelték,  s  szabályosan  berántották.  Álmosdon  a  ke­
       nyeret  előbb  tejjel  meglocsolták,  azután  mártották  a  tojásba.  Az  „olajos"  falukban
       nem  zsíron,  hanem  olajon  sütötték ki.

           Rántott  gríz
           Tejben  cukorral, kevés  sóval  grízt  főztek,  jó  sűrűre.  Fövés  után  táblán  szétterí­
       tették  kb. egy  cm vastagon.  Amikor  megmerevedett,  szeletekre  szétvágták  s  a  szele­
       teket  egyenként  kirántották.  Tetejét  fahéjas  cukorral hintették,  vagy  baracklekvárral
       kenték.  Csinálhatták  kimaradt  tejbegrízből  is  (Álmosd,  Kismarja,  Hajdúszovát,  T i ­
       szacsege). Újszentmargitán  vakhal  néven  ismerik.

           Sült  túrós  derelye,  túrófánk
           Kevés  lisztet kb. ugyanennyi  túróval  összekevertek,  ütöttek  hozzá  néhány  tojást,
       cukorral, sóval  ízesítették  és jól elkavarták.  Vízzel  vagy  tejjel  megfelelően  hígították.
       Ezután  kb. tojás  nagyságú  galuskákat  szaggattak  belőle,  s ezt  sós vízben  kifőzték.  A
       kifőtt  derelyéket  aztán  forró  zsírban  kisütötték.  Tetejét  cukorral hintették  (Kismar­
       ja,  Biharnagybajom).  Balmazújvároson  is  ismerték,  de  itt a  lepénysütéskor  kimaradt
       tojásos,  cukrozott  túrókeveréket  kevés  liszttel  sűrítve  hasonló  módon  gombócokká
       formálva  zsírban  kisütötték.  Ezt  nevezték  túrófánknak.

           Köles  lepénykék
           Kb.  fél kg köleskását  1 liter  tejben  megfőztek,  sózták,  citrom  reszelt  héjával  íze­
       sítették.  Gyúrótáblán  kb.  12  egyforma  lepényt  formáltak  belőle,  s  ezeket  forró  vaj­
       ban  mindkét  oldalukon kisütötték.  Porcukorral  hintve  melegen  tálalták  (Álmosd).

           Daragaluska
           Tejbegrízt  főztek.  Ha kihűlt,  benne két tojást  elkevertek,  és kis galuskákat  szag­
       gattak  belőle.  Ezeket  sós vajba  forgatták,  lábasra  rakták,  közé  sajtszeleteket  helyez­
       tek,  tetejére  tejfelt  öntöttek  és  forró  sütőben  jól  átsütötték,  míg  teteje  megpirult
       (Álmosd).
   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148