Page 147 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 147

Finom  málé
            15 dkg vajat  3  kanál  cukorral habosra  kevertek.  Hozzáadtak  5  tojás  sárgáját,  5
        evőkanál  tejfelt,  fél  liter  tejet,  majd  annyi  kukoricalisztet,  hogy  fánk  keménységű
        tésztát  nyerjenek.  Ekkor  az  5 tojás  fehérjét  habbá  verték  és hozzákeverték.  Zsírozott
        tepsibe ujjnyi  vastagon  öntötték  és kisütötték  (Álmosd).

            Finom  édesmáié
            1/2  kg kukoricalisztet  2  liter  tejjel  leforráztak  és simára  kavarták.  Ezután  3  to­
        jást,  1 kanál  írós vajat  vagy zsírt  és 3 evőkanál  törött  cukrot  kevertek  hozzá.  Tepsibe
        öntve  kisütötték  (Álmosd).

            Kukorica  pite
            Kukoricaliszthez  tejet,  tojást,  cukrot,  pici  sót, szódabikarbónát  és  „szalagárét"
        kevertek.  Kicsit  állni  hagyták  és kizsírozott  tepsiben  kisütötték  (Álmosd).

            Sajtos  málépogácsa
            14  dkg  kukoricalisztet  6  dkg  vajjal  összemorzsoltak.  Hozzáadtak  2  dkg  tejben
        futtatott  élesztőt,  1  egész  tojást,  kevés  sót,  5  dkg  reszelt  sajtot,  1-2  kanál  tejfelt.
        Mindezt  jól  összedolgozták,  majd  15  percig  hűvös  helyen  pihentették.  Ezután  vé­
        konyra  elnyújtották,  felsodorták,  ismét  elnyújtották,  tetejét  tojással  megkenték,  po­
        gácsának  elszaggatták,  vagy  hosszúkás  szeletekre vágták,  úgy sütötték  ki (Álmosd).

            Prósza
            IIA  kg búzalisztből  2  dkg élesztővel,  2 dl tejjel  kovászt  készítettek.  1 kg  kukori­
        calisztből,  10 dkg zsírral  vagy vajjal,  10 dkg cukorral, egy  kevés  sóval, egész  tojással,
        tejjel  piskótaszerű  tésztát  kavartak.  Ezután  hozzákeverték  a  megkelt  kovászt,  s  jól
        összedolgozták.  Zsírral  kikent tepsibe öntötték,  s tetejére  kis csomókban  szilvalekvárt
        raktak  és ropogósra  kisütötték. Azután  kockákra  vágták  s tetejét  cukorral  meghintet­
        ték  (Álmosd).

            Kukoricatorta
            8  tojás  sárgáját  8  kanál  cukorral kikavartak,  majd  hozzáadták  a  tojások  habját,
        és  8  kanál  kukoricalisztet,  kevés  szódabikarbónával.  ízesítették  reszelt  citromhéjjal,
        fahéjjal,  szegfűszeggel,  vaníliával. Kerek  tortaformában  sütötték  ki. Sülés után  lapjá­
        ra  kettőbe  vágták  s  lekvárral  töltötték,  majd  szeletekre  vágták,  mint  a  tortát  (Ál­
        mosd).

            Csiramáié
            Dömötör  Sándor  szerint  az  Alföldön  általában  ismert.  34 9  Mégis  megyénkből
                                 i
        csak  Ecsedi  István  leírásából smerjük.  3 5 0  A  búzát  februárban  locsolgatják,  míg csí­
        rát  nem  lök. Azután  megdarálják,  megszitálják  s fazékban  pépszerűvé  kavarják.  Lan­
        gyos  helyen  édesedni  hagyják,  majd  zsírral,  vagy  olajjal  kent  tepsiben  kisütik.  Nagy
        kockákra  vágva  eszik.  Ecsedi  szerint  debreceni  erdei  szegényemberek  gyakran  sütik.
        Dömötör  Sándor  hivatkozik kabai  előfordulására.  Bár nevét  Biharban  még sok  helyen
        ismerik,  készítésmódját  már mindenütt  elfelejtették  (Hajdúhadház).
   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152