Page 147 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 147
Finom málé
15 dkg vajat 3 kanál cukorral habosra kevertek. Hozzáadtak 5 tojás sárgáját, 5
evőkanál tejfelt, fél liter tejet, majd annyi kukoricalisztet, hogy fánk keménységű
tésztát nyerjenek. Ekkor az 5 tojás fehérjét habbá verték és hozzákeverték. Zsírozott
tepsibe ujjnyi vastagon öntötték és kisütötték (Álmosd).
Finom édesmáié
1/2 kg kukoricalisztet 2 liter tejjel leforráztak és simára kavarták. Ezután 3 to
jást, 1 kanál írós vajat vagy zsírt és 3 evőkanál törött cukrot kevertek hozzá. Tepsibe
öntve kisütötték (Álmosd).
Kukorica pite
Kukoricaliszthez tejet, tojást, cukrot, pici sót, szódabikarbónát és „szalagárét"
kevertek. Kicsit állni hagyták és kizsírozott tepsiben kisütötték (Álmosd).
Sajtos málépogácsa
14 dkg kukoricalisztet 6 dkg vajjal összemorzsoltak. Hozzáadtak 2 dkg tejben
futtatott élesztőt, 1 egész tojást, kevés sót, 5 dkg reszelt sajtot, 1-2 kanál tejfelt.
Mindezt jól összedolgozták, majd 15 percig hűvös helyen pihentették. Ezután vé
konyra elnyújtották, felsodorták, ismét elnyújtották, tetejét tojással megkenték, po
gácsának elszaggatták, vagy hosszúkás szeletekre vágták, úgy sütötték ki (Álmosd).
Prósza
IIA kg búzalisztből 2 dkg élesztővel, 2 dl tejjel kovászt készítettek. 1 kg kukori
calisztből, 10 dkg zsírral vagy vajjal, 10 dkg cukorral, egy kevés sóval, egész tojással,
tejjel piskótaszerű tésztát kavartak. Ezután hozzákeverték a megkelt kovászt, s jól
összedolgozták. Zsírral kikent tepsibe öntötték, s tetejére kis csomókban szilvalekvárt
raktak és ropogósra kisütötték. Azután kockákra vágták s tetejét cukorral meghintet
ték (Álmosd).
Kukoricatorta
8 tojás sárgáját 8 kanál cukorral kikavartak, majd hozzáadták a tojások habját,
és 8 kanál kukoricalisztet, kevés szódabikarbónával. ízesítették reszelt citromhéjjal,
fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával. Kerek tortaformában sütötték ki. Sülés után lapjá
ra kettőbe vágták s lekvárral töltötték, majd szeletekre vágták, mint a tortát (Ál
mosd).
Csiramáié
Dömötör Sándor szerint az Alföldön általában ismert. 34 9 Mégis megyénkből
i
csak Ecsedi István leírásából smerjük. 3 5 0 A búzát februárban locsolgatják, míg csí
rát nem lök. Azután megdarálják, megszitálják s fazékban pépszerűvé kavarják. Lan
gyos helyen édesedni hagyják, majd zsírral, vagy olajjal kent tepsiben kisütik. Nagy
kockákra vágva eszik. Ecsedi szerint debreceni erdei szegényemberek gyakran sütik.
Dömötör Sándor hivatkozik kabai előfordulására. Bár nevét Biharban még sok helyen
ismerik, készítésmódját már mindenütt elfelejtették (Hajdúhadház).