Page 152 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 152

nyújtották.  A  két  lap  közé  7  tojás  sárgájából,  25  dkg  cukorból,  16  dkg  törött  dióból,
           2  kanál  prézliből,  a  7  tojás  fehérjéből  vert  habbal, citromhéjjal  készült  krémet  ken­
           tek,  és  kisütötték  (Álmosd).

               „Egyél  sütemény"
                10  evőkanál  lisztet  2  db  tojással,  7  kanál  cukorral,  8  kanál  olvasztott  zsírral,  8
           kanál  langyos tejjel,  1 sütőporral  összedolgoztak.  Lisztezett  tepsibe öntötték,  tetejére
           vágott  diót  szórtak  és  kisütötték  (Derecske).

               Fekete-fehér  kocka
                6  tojásból  piskótalapot  sütöttek.  Tetejére  1 liter  tej,  6  evőkanál  gríz,  40  dkg  cu­
           kor,  25  dkg  vaj  keverékéből  készült  krémet  öntöttek.  Ha  megkeményedett,  még ennek
           a  tetejére  is  öntöttek  egy  sor  krémet,  10  dkg  olvasztott vaj,  3 kanál  kakaó  keveréké­
            ből.  Forró  késsel  lehetett  kockákra  szétdarabolni.

               Habos-mákos lepény
                18  dkg  lisztet  összegyúrtak  12  dkg  vajjal,  2  tojás  sárgájával,  5  dkg  porcukorral,
           pici  sóval,  és  annyi  tejjel,  amennyit  felvett.  Egy  órán  át  állni  hagyták,  majd  tepsiben
           kisütötték.  Ha  kisült,  tetejére  25  dkg  mák,  5  reszelt  alma,  25  dkg  cukor,  3  evőkanál
            baracklekvár, reszelt citromhéj  keverékéből  készült krémet  kentek. Ezután  a  két  tojás
            fehérjét  20  dkg  porcukorral,  citrom  levével  habbá  felverték,  és  a  tészta  tetejére  ken­
            ték.  Még  rövid  ideig visszatették  a  sütőbe, míg  a  hab  kissé megszáradt.  Kockára  vág­
            ták  (Álmosd,  Konyár).
               Mazsolás,  csokoládés  szelet
                14  dkg  vajat  15  dkg  cukorral  habosra kikevertek. Hozzádolgoztak  6  tojás  sárgá­
           ját,  13  dkg  grízes lisztet,  8  dkg  puhított  csokoládét,  10  dkg  mazsolát  és  a  tojások  fel­
           vert  habját.  Zsírozott,  lisztezett  tepsiben  kisütötték.  Tetejét  baracklekvárral  kenték,
            és  darált  csokoládéval  beszórták  (Álmosd).

               Rizs sütemény
                1  csésze  rizst  2  csésze  tejben  pici  sóval  megfőztek.  Ha  kihűlt,  adtak  hozzá  ma­
            zsolát,  3-4  tojás  sárgáját  cukoral elkeverve, s  a  tojások  cukorral együtt  felvert  habját.
           Az egészet  egy  zsírozott  lábasba  öntötték,  közé befőttet,  párolt  gyümölcsöt  is  szórtak,
            és  sütőben  kisütötték  (Álmosd).

               Diós  rudak
                25  dkg  diót  ledaráltak,  s  ezt  25  dkg  porcukorral,  1 citrom  lereszelt hajával,  1 to­
           jás  sárgájával,  egy  evőkanál  vízzel  összegyúrták.  Késhát  vékonyságúra  nyújtották,  s  1
            tojás  fehérjéből  10  dkg  cukorral,  fél  citrom  levével  készült  habbal  lekenték.  Kis  ru­
            dakba  vágva,  lisztezett  tepsiben  kisütötték  (Álmosd).

               Sajtos  rúd
                25  dkg  vaj,  ugyanennyi juhtúró,  37  dkg  liszt, só  összedolgozása  után  ceruza vas­
            tagságú  rudakba  nyújtották.  A  rudak  tetejét  tojás  sárgájával  megkenték  és  reszelt
           sajttal  szórták,  majd  tepsiben  kisütötték  (Álmosd).
   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157