Page 152 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 152
nyújtották. A két lap közé 7 tojás sárgájából, 25 dkg cukorból, 16 dkg törött dióból,
2 kanál prézliből, a 7 tojás fehérjéből vert habbal, citromhéjjal készült krémet ken
tek, és kisütötték (Álmosd).
„Egyél sütemény"
10 evőkanál lisztet 2 db tojással, 7 kanál cukorral, 8 kanál olvasztott zsírral, 8
kanál langyos tejjel, 1 sütőporral összedolgoztak. Lisztezett tepsibe öntötték, tetejére
vágott diót szórtak és kisütötték (Derecske).
Fekete-fehér kocka
6 tojásból piskótalapot sütöttek. Tetejére 1 liter tej, 6 evőkanál gríz, 40 dkg cu
kor, 25 dkg vaj keverékéből készült krémet öntöttek. Ha megkeményedett, még ennek
a tetejére is öntöttek egy sor krémet, 10 dkg olvasztott vaj, 3 kanál kakaó keveréké
ből. Forró késsel lehetett kockákra szétdarabolni.
Habos-mákos lepény
18 dkg lisztet összegyúrtak 12 dkg vajjal, 2 tojás sárgájával, 5 dkg porcukorral,
pici sóval, és annyi tejjel, amennyit felvett. Egy órán át állni hagyták, majd tepsiben
kisütötték. Ha kisült, tetejére 25 dkg mák, 5 reszelt alma, 25 dkg cukor, 3 evőkanál
baracklekvár, reszelt citromhéj keverékéből készült krémet kentek. Ezután a két tojás
fehérjét 20 dkg porcukorral, citrom levével habbá felverték, és a tészta tetejére ken
ték. Még rövid ideig visszatették a sütőbe, míg a hab kissé megszáradt. Kockára vág
ták (Álmosd, Konyár).
Mazsolás, csokoládés szelet
14 dkg vajat 15 dkg cukorral habosra kikevertek. Hozzádolgoztak 6 tojás sárgá
ját, 13 dkg grízes lisztet, 8 dkg puhított csokoládét, 10 dkg mazsolát és a tojások fel
vert habját. Zsírozott, lisztezett tepsiben kisütötték. Tetejét baracklekvárral kenték,
és darált csokoládéval beszórták (Álmosd).
Rizs sütemény
1 csésze rizst 2 csésze tejben pici sóval megfőztek. Ha kihűlt, adtak hozzá ma
zsolát, 3-4 tojás sárgáját cukoral elkeverve, s a tojások cukorral együtt felvert habját.
Az egészet egy zsírozott lábasba öntötték, közé befőttet, párolt gyümölcsöt is szórtak,
és sütőben kisütötték (Álmosd).
Diós rudak
25 dkg diót ledaráltak, s ezt 25 dkg porcukorral, 1 citrom lereszelt hajával, 1 to
jás sárgájával, egy evőkanál vízzel összegyúrták. Késhát vékonyságúra nyújtották, s 1
tojás fehérjéből 10 dkg cukorral, fél citrom levével készült habbal lekenték. Kis ru
dakba vágva, lisztezett tepsiben kisütötték (Álmosd).
Sajtos rúd
25 dkg vaj, ugyanennyi juhtúró, 37 dkg liszt, só összedolgozása után ceruza vas
tagságú rudakba nyújtották. A rudak tetejét tojás sárgájával megkenték és reszelt
sajttal szórták, majd tepsiben kisütötték (Álmosd).