Page 153 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 153
Sajtos keksz
20 dkg lisztet 12 dkg darált dióval, 12 dkg reszelt sajttal, 3 tojás sárgájával, só
val, paprikával összedolgozták és 1/2 cm-re kinyújtották. Hosszúkás kockákra, vagy
kerekre szaggatták és kisütötték. Néha két kekszet összeragasztottak 15 dkg vaj, 3
főtt tojás sárgája, só, paprika, reszelt sajt keverékéből készült krémmel (Álmosd).
Angol keksz
35 dkg lisztet összedolgoztak 5 tojás, 8 kanál kristálycukor, fél kanár zsír, 1 cso
mag szalakáli keverékével. Mikor a keverék egybeállt, még 35 dkg lisztet hozzá gyúr
tak. Egy órai pihentetés után kinyújtották, formákkal kiszaggatták és tepsiben
kisütötték (Álmosd).
Sonkás lepény
Liszt, tojás, tej, zsír, szódabikarbóna összedolgozásával tésztát gyúrtak. Ezzel a
tésztával kibéleltek egy lábast, s a közepét kitöltötték apróra vágott sonkával kevert
főtt laskával. Tetejét a gyúrt tésztával lefedték s kisütötték. Úgy szeletelték, mint a
tortát (Álmosd).
Sonkás tészta
Főtt laskatésztát apróra vágott sonkával összekevertek. Hozzáadtak 5 tojás sár
gáját, 4 dl tejfölt, a tojások felvert habját, s zsírral kikent formában kisütötték (Ál
mosd).
Krumplis, húsos lepény
1/2 kg sertéshúsból pörköltet csináltak. 1/2 kg burgonyát puhára főztek és meg
törték. Ha kihűlt, 4 kanál zsírral, 4 tojás sárgájával összekeverték s még adtak hozzá
16 dkg lisztet, 4 dl tejfelt, a négy tojás felvert habját, kevés sót. Ezután egy lábasban
zsírt forrósítottak, s ebbe belerakták a krumpli egy harmadát. Ezt sütőben félke
ményre megsütötték, majd rátették a húst és fölé a kimaradt krumplit. Még kb. 15
percig sütötték. Ha megsült, még a pörkölt kimaradt levével leöntötték. Tésztás tálon
savanyú uborkával tálalták (Álmosd).
Túrós kifli
Másnapos kiflit hosszában kettévágtak, a ^ z e p é t kivájták és megtöltötték cuk
rozott, vagy sós-kapros túróval. A két részt öss^3fordították és forró zsírban, vagy
olajban kisütötték (Álmosd, Püspökladány).
Részeges barátok
Másnapos kiflit keresztbe kettévágtak, héját lereszelték, hegyes késsel a belét i
k
vájták, s az üregét lekvárral megtöltötték, s egy kis bél maradvánnyal betömték. Ez
után kevés ideig cukrozott borban áztatták, majd felvert tojásba, azután
zsemlemorzsába forgatták és forró zsírban kisütötték. Végül fahéjas cukorral szórták
be (Álmosd, Hajdúhadház).