Page 153 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 153

Sajtos  keksz
            20  dkg  lisztet  12  dkg  darált  dióval,  12  dkg  reszelt  sajttal,  3  tojás  sárgájával,  só­
        val,  paprikával  összedolgozták  és  1/2  cm-re  kinyújtották.  Hosszúkás  kockákra,  vagy
        kerekre  szaggatták  és  kisütötték.  Néha  két  kekszet  összeragasztottak  15  dkg  vaj,  3
        főtt  tojás  sárgája,  só, paprika, reszelt  sajt  keverékéből  készült  krémmel  (Álmosd).

            Angol  keksz
            35  dkg  lisztet összedolgoztak  5  tojás,  8 kanál  kristálycukor,  fél  kanár  zsír,  1 cso­
        mag  szalakáli  keverékével. Mikor  a  keverék  egybeállt,  még  35  dkg  lisztet  hozzá  gyúr­
        tak.  Egy  órai  pihentetés  után  kinyújtották,  formákkal  kiszaggatták  és  tepsiben
        kisütötték  (Álmosd).

            Sonkás  lepény
            Liszt,  tojás,  tej,  zsír,  szódabikarbóna  összedolgozásával  tésztát  gyúrtak.  Ezzel  a
        tésztával  kibéleltek  egy  lábast,  s  a  közepét  kitöltötték  apróra  vágott  sonkával  kevert
        főtt  laskával.  Tetejét  a  gyúrt  tésztával  lefedték  s  kisütötték.  Úgy  szeletelték,  mint  a
        tortát  (Álmosd).


            Sonkás  tészta
            Főtt  laskatésztát  apróra  vágott  sonkával  összekevertek.  Hozzáadtak  5  tojás  sár­
        gáját,  4  dl  tejfölt,  a  tojások  felvert  habját,  s  zsírral  kikent  formában  kisütötték  (Ál­
        mosd).

            Krumplis,  húsos  lepény
            1/2  kg  sertéshúsból  pörköltet  csináltak.  1/2  kg  burgonyát  puhára  főztek  és  meg­
        törték.  Ha  kihűlt,  4  kanál  zsírral,  4  tojás  sárgájával  összekeverték  s még  adtak  hozzá
        16  dkg  lisztet,  4 dl  tejfelt,  a négy  tojás  felvert  habját,  kevés  sót. Ezután  egy  lábasban
        zsírt  forrósítottak,  s  ebbe  belerakták  a  krumpli  egy  harmadát.  Ezt  sütőben  félke­
        ményre  megsütötték,  majd  rátették  a  húst  és  fölé  a  kimaradt  krumplit.  Még  kb.  15
        percig sütötték.  Ha  megsült,  még  a  pörkölt  kimaradt  levével  leöntötték.  Tésztás  tálon
        savanyú  uborkával  tálalták  (Álmosd).

            Túrós  kifli
            Másnapos  kiflit  hosszában  kettévágtak,  a  ^ z e p é t  kivájták  és  megtöltötték  cuk­
        rozott,  vagy  sós-kapros  túróval.  A  két  részt  öss^3fordították  és  forró  zsírban,  vagy
        olajban  kisütötték  (Álmosd,  Püspökladány).

            Részeges  barátok
            Másnapos  kiflit  keresztbe kettévágtak,  héját  lereszelték,  hegyes késsel  a belét i­
                                                                             k
        vájták,  s  az  üregét  lekvárral  megtöltötték,  s  egy  kis  bél  maradvánnyal  betömték.  Ez­
        után  kevés  ideig  cukrozott  borban  áztatták,  majd  felvert  tojásba,  azután
        zsemlemorzsába  forgatták  és  forró  zsírban  kisütötték.  Végül  fahéjas  cukorral  szórták
        be  (Álmosd,  Hajdúhadház).
   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158