Page 156 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 156
SALÁTA KÉSZÍTMÉNYEK
Káposztasaláta
Az édes fejes káposztát vékony szeletekre vágták, forró vízben „megfonnyáz-
ták", sűrű rántásos lében megpuhították, majd ecettel savanyították. Zsíros ételek
mellé adták (Hajdúhadház, Püspökladány, Konyár).
Piros káposzta
A piros káposztát vékony szeletekre vágták, besózták, cukros, ecetes vízzel sa
vanyították, s egy szál hasított tormával ízesítették. (Üvegbe rakva télire is eltet
t é k . ) 3 5 3 (Hajdúhadház, Püspökladány, Konyár, Biharnagybajom)
Hordós káposztasaláta
A kicsavart nyers hordós káposztát tálra rakták, két tojás sárgáját 1 -2 evőkanál
olajjal kikevertek, cukorral ízesítve a káposztára öntötték. Tetejére tejfelt és kariká
ra vágott sárgarépát tettek (Álmosd, Konyár, Püspökladány, Biharnagybajom).
Öntött saláta
A salátát megmosták. Kevés kockára vágott szalonnát üvegesre lábasban megsü
töttek. A szalonnát a zsírból kiszedték, majd helyette kevés fokhagymát, vagy veres
hagymát, hagymaszárat tettek a zsírba s ezt vízzel felengedték. Kevés sót, tejfölt,
ecetet kevertek hozzá, felforralták, és még forrón ráöntötték a megmosott salátára.
A tetejére hintették a szalonnatepertőt (Álmosd, Hajdúhadház, Püspökladány).
Hajdúszováton a zöld salátát már előbb forró sós vízbe tették, s csak akkor ön
tötték rá a zsíros levet, amikor a saláta már jól megfonnyadt. Hasonlóan Kismarjá
ban, Gáborjánban.
Tejfölös saláta
A megmosott salátaleveleket apróra tépték, egy tiszta ruhán megszárították. Ez
után borecettel savanyított, cukorral édesített tejföllel leöntötték (Álmosd). Ugyan
ennek gazdagabb változata, amikor az ecetes tejfölhöz még 3-4 tojás főtt sárgáját
kevés olajjal keverve hozzáadtak, s tetejére ráhintették a főtt tojásfehérjét (Álmosd,
Hajdúhadház).
Uborkasaláta
Az uborkát meghámozták, karikára vágták, megsózták s ecetes vízzel leöntötték.
Kevés ideig állni hagyták (Hajdúnánás, Hajdúhadház). Az ecetes vízbe sok helyen
tettek kevés cukrot, más helyen vereshagymát (Fülöp), igen sok helyen tetejét piros
paprikával szórták meg (Kismarja, Gáborján, Biharnagybajom, Püspökladány, Haj
dúhadház stb.).