Page 156 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 156

SALÁTA      KÉSZÍTMÉNYEK



               Káposztasaláta
               Az  édes  fejes  káposztát  vékony  szeletekre  vágták,  forró  vízben  „megfonnyáz-
           ták",  sűrű  rántásos  lében  megpuhították,  majd  ecettel  savanyították.  Zsíros  ételek
           mellé  adták  (Hajdúhadház,  Püspökladány,  Konyár).

               Piros  káposzta
               A  piros  káposztát  vékony  szeletekre  vágták,  besózták,  cukros,  ecetes  vízzel  sa­
           vanyították,  s  egy  szál  hasított  tormával  ízesítették.  (Üvegbe  rakva  télire  is  eltet­
           t é k . )  3 5 3  (Hajdúhadház,  Püspökladány,  Konyár,  Biharnagybajom)

               Hordós  káposztasaláta
               A  kicsavart  nyers  hordós  káposztát  tálra  rakták, két tojás  sárgáját  1 -2  evőkanál
           olajjal  kikevertek, cukorral  ízesítve  a káposztára  öntötték.  Tetejére  tejfelt  és kariká­
           ra  vágott  sárgarépát  tettek  (Álmosd,  Konyár,  Püspökladány,  Biharnagybajom).


               Öntött saláta
               A  salátát  megmosták.  Kevés  kockára  vágott  szalonnát  üvegesre  lábasban  megsü­
           töttek. A szalonnát  a zsírból  kiszedték,  majd  helyette  kevés  fokhagymát,  vagy veres­
           hagymát,  hagymaszárat  tettek  a  zsírba  s  ezt  vízzel  felengedték.  Kevés  sót,  tejfölt,
           ecetet  kevertek  hozzá,  felforralták,  és még forrón  ráöntötték  a  megmosott  salátára.
           A  tetejére  hintették  a  szalonnatepertőt  (Álmosd,  Hajdúhadház,  Püspökladány).
               Hajdúszováton  a  zöld  salátát  már  előbb  forró  sós vízbe  tették,  s csak  akkor ön­
           tötték  rá a  zsíros  levet, amikor a saláta már jól megfonnyadt.  Hasonlóan  Kismarjá­
           ban,  Gáborjánban.

                Tejfölös  saláta
               A  megmosott  salátaleveleket  apróra  tépték,  egy tiszta  ruhán  megszárították. Ez­
           után  borecettel  savanyított,  cukorral  édesített  tejföllel  leöntötték  (Álmosd).  Ugyan­
           ennek  gazdagabb  változata,  amikor  az  ecetes  tejfölhöz  még 3-4  tojás  főtt  sárgáját
           kevés olajjal  keverve  hozzáadtak,  s tetejére  ráhintették  a főtt  tojásfehérjét  (Álmosd,
           Hajdúhadház).


                Uborkasaláta
               Az  uborkát  meghámozták,  karikára  vágták,  megsózták  s ecetes vízzel  leöntötték.
           Kevés  ideig  állni  hagyták  (Hajdúnánás,  Hajdúhadház).  Az ecetes  vízbe  sok  helyen
           tettek  kevés  cukrot, más helyen  vereshagymát  (Fülöp),  igen  sok helyen  tetejét  piros
           paprikával  szórták  meg (Kismarja,  Gáborján,  Biharnagybajom,  Püspökladány,  Haj­
           dúhadház  stb.).
   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161