Page 159 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 159

A  TÁPLÁLKOZÁS         RENDJE















           „A  táplálkozás  sohasem  ételek  rendezetlen  sorából  áll,  hanem  étkezésekből,
       amelyek  köré  az  egyes  ételeket  szervezik."  35 6  A  népi  kultúra  a  táplálkozást  éppen
       úgy  rendszerbe  fogta,  mint  az  ember  egyéb  ösztöntevékenységét.  Az  anyagi  lehető­
       ségek  határain  belül  a  szokásrendszer  szabályozta,  hogy  mikor,  mit, mennyit  és ho­
       gyan  lehetett  fogyasztani.  Tudjuk,  hogy  ez  a  négy  kritérium  különbözőképpen
       mutatkozott  az  úgynevezett  hétköznapi-, az  ünnepi-, és a  bizonyos  alkalmakhoz  kö­
       tődő  étrendekben.
           Meghatározó  volt  az  is,  hogy  milyen  munkát végeztek?  A  nagy  fizikai  megter­
       helést  jelentő  munkák  alkalmával  az  étkezést  rendszerint  pálinkával  kezdték  és  álta­
       lában  kalóriadúsabb  ételeket  fogyasztottak.  Ilyenkor  a  mennyiséget  se  nagyon
       korlátozták.  Ezzel  szemben  pihenő  időben  mind  a  mennyiséget,  mind  a  minőséget
       igyekeztek  redukálni.
           Az  étrend  rendszerint  összefügött  a  nappalok  hosszúságával  is. A  hosszú  nyári
       napokon  többször,  és  többet  ettek,  rövid  téli  napokon  kevesebbszer és  kevesebbet.
           Az  évszakok  étkezési  rendje  közismerten  öszefügg  a  rendelkezésre  álló  élelmi­
       szerek  milyenségével  és mennyiségével  is. Télen  voltak  a  disznótorok.  Ilyenkor még
       abban  az  esetben  is  több  zsíros,  húsos  ételt  ettek,  ha  igyekeztek  takarékoskodni  ez­
       zel,  hiszen  a  disznóölések  sok  zsíros  melléktermékét  frissen  kellett  elfogyasztani.
       Nyáron  ezzel  szemben  a  zöld  növényi  tápanyagok  álltak  rendelkezésre.  Közismert,
       hogy  a  régi  világban  nyár  elején  már fogytán  volt  a  gabona,  a hús, a  bor,  s ilyenkor
       fokozottabb  takarékosságot  követelt  a  szükség.
           Az  étkezési  rend  nagyban  igazodott  az  egyes  munkák  helyéhez,  jellegéhez.  A
       mezőre  járó  ember  nyári  étrendje  pl. függött  attól,  hogy  reggel  mikor  indult  el  ha­
       zulról, vagyis tudott-e még otthon reggelizni, vagy már a reggelit  is a  „tarisznyában"
       vitte  magával?  Délben  kint  volt-e a  mezőn,  vagy hazament  ebédelni?  Este  hazatért-e
       vacsorára,  vagy  kint  hált  a  tanyán?  Az  is  kérdés,  hogy  kint  a  helyszínen  volt-e  va­
       lami  stabil  főző-,  sütő  alkalmatosság,  pl. kemence,  vagy  csak  szabadtűznél  lehetett
       ételt  készíteni?  Az  is  kérdés,  hogy  a  kint  dolgozóknak  vittek-e  hazulról  főtt  ételt,
       vagy  a  maguk  főztjén  éltek?
           A  mezőn  dolgozók  étkezését  az  is  befolyásolta,  hogy  milyen  volt  az  időjárás.
       Esőben,  zimankós  őszi  időben  pl. nem  volt  kedve  az  embernek  szalonnát  sütni,  főzés­
       sel  bíbelődni.  Más volt  az  utazó  ember  étrendje,  mint  az  otthoniaké.  Bizonyos mér-
   154   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164