Page 155 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 155

SALÁTÁK















          A  szalonnát,  a  nehezebb  húsételeket  régebben  is  valamilyen  emésztőnedv-ser­
      kentő  anyaggal  ették.  Ilyenek  voltak  elsősorban  a  hagyma,  zöld  hagyma,  gyü­
      mölcsök,  befőttek  stb.  A  saláták  ezekből  a  nyers  növényekből  előállított
      ételkiegészítők,  amelyek  nálunk  sohase  képeztek  önálló  fogást.  A  régi,  egyszerűbb
      táplálkozási  rendben  a  salátáknak  nálunk  nem  volt  nagy  szerepe, emiatt  változatos­
      ságban  messze elmarad  nemcsak a nyugat,  de a szomszédos  szláv és román  népek  sa­
      láta  kultúrájától.



          SAVANYÍTOTT    ÉTELALAPANYAGOK,      MINT   SALÁTÁK


          KápQsztacika
          Sok  helyen  hús  mellé  adják,  savanyúság  gyanánt.  Újszentmargitán  a  savanyú
      káposztacikára  kevés olajat  is tettek.  Sok helyen  pálinkaivás  után  egy  csipet  savanyú
      káposztát  ettek. Emiatt  a mezőre  induló  parasztok,  pásztorok  kis zacskóban  a  tarisz­
      nyában  magukkal vittek  egy  kevés hordós  káposztát  (Hajdúhadház,  Kismarja, Bihar­
      félegyháza,  Konyár,  Püspökladány).

          Fejes  hordós  káposzta
          Főleg  tavasszal  a  sült  szalonna  mellé  sokan  hordós  káposztaleveleket  ettek.  Ezt
      néha  a  kenyérre  tették  és a  forró  zsírt  rácsepegtették  (Hajdúhadház,  Püspökladány,
      Konyár).

          Savanyúságok,  mint saláták
          Télen  az  ecetes uborka,  vizes uborka,  töltött  paprika, nyáron  a  kovászos  uborka
      szolgálhatott  salátaként,  melyet  vagy  közvetlenül  kézből  ettek  szalonnával,  hússal,
      vagy  tálra  rakva,  esetleg  felaprítva.  (Általánosan  elterjedt.)
   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160