Page 157 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 157

Céklasaláta
           A  céklát  megfőzték,  felszeletelték,  ecetes, cukros  vízzel  leöntötték,  köménnyel,
       reszelt  tormával  ízesítették  (Álmosd,  Hajdúhadház,  Biharnagybajom).

           Hagymasaláta vagy  ecetes  vereshagyma
           A  vereshagymát  karikára  vágva  lesózták,  azután  kimosták  és ecetes vizet  öntö-
       tek  rá. Egy-két  órai  állás  után  lehetett  fogyasztani  (Derecske,  Hajdúhadház,  Bihar­
       nagybajom).

           Zellersaláta
           A  zellert apróra  vágták,  tiszta  vízben  megfőzték.  Ecetes cukros vízbe  tették,  10
       perc  állás  után  tejföllel  felöntötték  (Monostorpályi).

           Gyermekláncfű saláta
           A  leveleket  megmosták,  besózták,  majd  cukros  ecetes vizet öntöttek  rá. Egy-két
       óra  múlva  ehető  (Tisza-mente ).
                                 354
           Saláta  szélhajti  tövisből
           A  gyenge  hajtásokat  megtisztították,  sós vízben  áztatták,  majd  kicsavarták, és
       ecetes cukros  vízzel  leöntötték.  Néhány  órai  állás  után  fogyasztható  volt.  (Tisza­
       mente).
   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162