Page 157 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 157
Céklasaláta
A céklát megfőzték, felszeletelték, ecetes, cukros vízzel leöntötték, köménnyel,
reszelt tormával ízesítették (Álmosd, Hajdúhadház, Biharnagybajom).
Hagymasaláta vagy ecetes vereshagyma
A vereshagymát karikára vágva lesózták, azután kimosták és ecetes vizet öntö-
tek rá. Egy-két órai állás után lehetett fogyasztani (Derecske, Hajdúhadház, Bihar
nagybajom).
Zellersaláta
A zellert apróra vágták, tiszta vízben megfőzték. Ecetes cukros vízbe tették, 10
perc állás után tejföllel felöntötték (Monostorpályi).
Gyermekláncfű saláta
A leveleket megmosták, besózták, majd cukros ecetes vizet öntöttek rá. Egy-két
óra múlva ehető (Tisza-mente ).
354
Saláta szélhajti tövisből
A gyenge hajtásokat megtisztították, sós vízben áztatták, majd kicsavarták, és
ecetes cukros vízzel leöntötték. Néhány órai állás után fogyasztható volt. (Tisza
mente).