Page 162 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 162

Úgy  tűnik,  régebben  általánosabb  lehetett  a  kétszeri  étkezés,  de  a  XX.  század­
            ban már csak  a  szegényebbek,  azok  közül  is  inkább  a XIX. században  született  kor­
            osztály  egyes  tagjai  tartották  ezt  a  hagyományt.  3 5 8 / a  Tiszacsegén  már  az  1970-es
            években  úgy tudták,  hogy  csak  a  nagyon  szegények  ettek  kétszer.  Kismarjában  tu­
            dunk  olyan  gazda  családról,  ahol  az  öreg  gazda  télen  mindig  kétszer  evett,  de  a csa­
            lád  többi  tagja  háromszor. Az öregek  itt még azt  tartották,  hogy télen  egészségesebb
            a  kétszeri  evés.
                Kétszeri  étkezésnél  a  reggeli rendszerint  valamilyen  meleg  folyadékkal  kezdő­
            dött,  mint  ciberék,  melegbor,  a jobb módúaknái  tej, tejeskávé,  újabban  tea.  Azután
            jött  a  „harapnivaló", ami legrosszabb  esetben  kenyér  pucéron,  de  igen gyakori  a  zsí­
            ros  pirítós,  jobb módúaknái  sült  szalonna,  sült  kolbász,  sült  oldalas.  Debrecen  kör­
            nyékén  a  tanyán  lakók  gyakran  főztek  reggelire  is  tísztalevest,  vagy  valamilyen
            kásás,  krumplis,  tésztás  vastagételt.  Gyakran a  több  napra  előre  megfőzött  levesma­
            radékból  ettek  (pl.  paszulyleves).
                Az  idény  fő  étkezése  az  ebéd.  Ez  vagy  dúsabban  kombinált  egytálétel,  vagy
            újabban  két fogásból  áll. Ebben  az  esetben  igyekeztek takarékosan  főzni.  Kevés zsí-
            rozóval  készült  pergelt  levesek,  savanyú  levelek váltották  egymást.  Csak  a  módosab­
            bak  ettek  rántott,  habart  leveseket.  A  második  fogás  kásaféle,  krumpli,  főtt  tészták,
            természetesen  legtöbbször  hús nélkül.  Természetesen,  minden ételhez  kenyeret  ettek.
            Disznótorok  után  egy  ideig  némileg  gazdagodott  az  étrend,  reggelire  tepertővel,
            ebédre  hurkamaradékkal,  gömböccel,  s más aprólékkal.
                Vitatott  és vitatható,  hogy volt-e valamiféle  kialakult  heti  é t r e n d ?  3 5 9  Vidékün­
            kön  Ecsedi  István,  Szalacsi  Rácz  Mária,  Márton  Béla  és  mások  kutatásai,  a  Déri
            Múzeumba  beérkezett  többször  idézett  pályamunkák  és  saját  megfigyeléseink  alap­
            ján  több  száz  heti  étrendet  tanulmányozhattunk,  de  azokban  az  említett  pénteki
            böjtre  utaló  célzásokon  kívül  állandó  tendenciát  nem nagyon lehet megállapítani. Te­
            hát  még az  úgynevezett  „húsos  napok",  „tésztás  napok"  rendje  se  következetes,  36 0
            bár  egy-egy  gazdasszonynak  kialakul  egy bizonyos étel  repertoárja,  s  ezen  belül  va­
            lamiféle  szabályosnak  tűnő  ritmus.  Ez  a  repertoár  általában  nem  túlságosan  bő, de
            arra  törekedtek,  hogy egyfajta  étel  ne  ismétlődjön  túlságosan  gyakran. Ezt  azonban
            hol  a  szükség,  hol egy-egy  dömping  mindig  befolyásolta.  (Pl. a  pásztorok  ünnepeken
            nagy mennyiségű  kalácsot  kaptak. Ilyenkor heteken  át szinte kalácson  éltek  stb.)  Né­
            mely  egyszerűbb  asszonynak  a  fantáziaszegénysége  is lecsökkentette  a  variációkat.
                A  heti  étrend  alakulását  külső  tényezők  is  befolyásolták.  Pl. kenyérsütéskor  a
            befűtött  kemencét  igyekeztek kihasználni  tésztasütésre,  kemencés  ételek  készítésére.
                                                                                 k
            Őrlés  után  az  új  liszt,  olajütés  után  a  friss  olaj  csábította  a  gazdasszonyt,  hogy i ­
            próbálja  azt.  Esti  társas  összejövetel,  névnap, vendégvárás,  mind  befolyásolták  az ét­
            kezések  megszokott  ritmusát,  ilyen  alkalmakra  ugyanis  mindig  valami  speciális
            ételféleség  is készült. Pl. a kemencében  krumplit  sütöttek,  tengerit főztek  stb.,  amiből
            a  családnak  is  jutott.
                A  háromszori  étkezés  rendje  úgy alakult, hogy valamivel  korábban,  8 óra  körül
            volt  a  reggeli (fröstök),  12 órakor  az  ebéd  és este  5-6  óra között  a  vacsora.  Ami az
            ételeket  illeti,  a  reggeli és  az  ebéd  nem  nagyon  változott,  míg a  vacsora  a  déli  ma­
            radékból  telt  ki. Téli  estéken  a vacsorát  gyakran kiegészítette,  szegényeknél  egyene-
   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167